Tek umut ek parasal genişleme

02.03.2016 13:56

Son dönemde artan riskler güvenli liman algısını da değiştiriyor. Merkez Bankalarının ayrışan para politikaları yatırımcıları yeni araçlara yönlendirirken bu ay verilecek kararlar hayati önem taşıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde görünümün bozulmasıyla gelişmiş ülkelerin politikalarına umut bağlanmış durumda.

Bu ay hem Avrupa’dan hem de Japonya’dan gelebilecek olası ek parasal genişleme haberleri gelişmekte olan ülkelerin görünümünü değiştirebilir. ABD’nin ekonomik görünümde uzak ara diğer ekonomilerden ayrışması güvenli limanın halen ABD olduğunu gösteriyor. Ancak diğer ülkeler bu duruma yeni silahlarla karşılık verebilir. İlk adımı Çin attı. Zorunlu karşılıklarda 50 baz puan faiz indirimine giderek kredi hacmini artırmayı hedefleyen Çin, gelecek dönemde yuan’a da müdahale edebilir. Son hamlesi ile 100 milyar doların dolaşımda olmasını sağlayacak olması gelişmekte olan ülkelere de kısa süreli destek olmuş durumda. Özellikle son dönemde jeopolitik risklerin artması ile riskten kaçmaya çalışan yatırımcılar Türkiye gibi ülkelere temkinli bakıyordu. Bu durumun değişmesi ise piyasaya enjekte edilecek para miktarı oldukça önemli. Çin’in hamlesine karşılık Avrupa’dan da aynı türde bir hamle gelebilir. Mart ayında ek parasal genişlemeyi değerlendireceğini açıklaması bu ay ki toplantıyı piyasaların kaderi olarak görmemizi sağlıyor. ECB daha önceki hamlelerinde erteleme yoluna gitmişti. Aralıkta bu süreci yaşayan gelişmekte olan ülkeler yeniden bir erteleme ile karşılaşmak istemiyor. Ancak burada Almanya faktörü o0ldukça önemli. Son açıklanan PMI rakamlarında bile Avrupa’nın genelinden ayrışması işsizlik oranında ise beklendiği gibi mevcut seviyesini koruması Almanya’yı Avrupa’da en güçlü ekonomi yapıyor. Artan parasal genişleme yüküne karşı çıkan Almanya ek bir parasal genişlemeye de karşı çıkıyor. Diğer yandan Draghi’nin Aralık ayı toplantısında düşük petrol fiyatlarına ve değerli Euro’ya dikkat çekmesi oldukça önemli. Düşük enflasyonun ana sebebi olarak gösterilen petrol fiyatları son dönemde yükselişe geçti. OPEC bu ay ortasında toplanacak ve stabil bir üretim için yeniden görüşecek. Arz kesintisi ya da gelecek dönemde sabit tutulacak petrol üretimi yeniden 40 doların görülmesini sağlayabilir. Aralık ayında ki söyleme geri dönmek halen mümkün görünüyor. Eğer ECB petrol fiyatlarının yükseleceği ve Almanya’nın parasal genişlemeye karşı çıkmasını dikkate alırsa ek parasal genişlemeyi de erteleyebilir. Bu durumda ikinci bir erteleme ile karşılaşacak olan gelişmekte olan ülkelerin baskısı ise giderek artabilir.

Diğer yanda ise Japonya var. ECB’nin ek parasal genişlemesi en çok Japonya’ya yarayabilir. Uzun zamandır enflasyonu canlandıramayan ülke Yen üzerindeki hakimiyetini de kaybetmiş durumda. Yeni güvenli limanlar arayan yatırımcılar Japonya’yı sadece enflasyon ile mücadele eden ülke olarak görmeye devam etmesinden dolayı ön plana çıkarması Yen’i de güvenli liman haline getirdi. Negatif faiz uygulamasının işe yaramaması, ek parasal genişlemeye de sıcak bakılmaması Yen’i değerli kılmaya devam ediyor. Özellikle Avrupa’nın negatif faiz ile parasal genişlemeyi bir arada yürütmesinden sonuç alamamış olması Japonya’yı da aynı konuma koymamıza sebep olan en önemli unsur. Ancak son açıklama negatif faizin ek parasal genişlemeye engel olmayacağı yönündeydi. Bu durum 15 Martta gerçekleşecek olan toplantıyı önemli hale getiriyor. Yen’in aşırı değerli olmasından rahatsız olan Merkez Bankası bunu ortadan kaldırmak için adım atabilir.

Gelişmeler eğer beklendiği gibi gerçekleşirse gelişmekte olan ülkelere destek olabilir. son hafta fiyatlanmaya başlayan olumlu hava bir süre daha devam edebilir. Ancak iki merkez bankasının da bekleneni vermemesi durumunda riskler daha da artacaktır.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü