15.04.2024 07:40:16 Darbe girişimi, bankacılık faaliyetlerini etkilemedi - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Darbe girişimi, bankacılık faaliyetlerini etkilemedi

18.07.2016 16:23

Son güncelleme : 18.07.2016 18:22

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "Bankalarımız rutin çalışmasını sürdürüyor. ATM`lerde likidite sorunu bulunmamaktadır" dedi.



Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ile ilgili olarak, bankaların rutin çalışmasını sürdürdüğünü ve ATM'lerde likidite sorunu bulunmadığını bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aydın, hafta sonu piyasa yapıcı bankaların hazineden sorumlu yöneticileri ile toplantı yaptıklarını, toplantıda ciddi anlamda problemler görmediklerini, piyasaların da kendilerini haklı çıkardığını söyledi.

Bankaların rutin çalışmasını sürdürdüğünü ve ATM'lerde likidite sorunu bulunmadığını belirten Aydın, Merkez Bankası ile karşılıklı olarak güven alışverişinde bulunduklarını bildirdi. Aydın, "Merkez Bankasına 'en kötüsü olursa siz ne kadar arkamızda durursunuz' dedik. Onlar da 'ne kadar imkan varsa her şeyiyle arkanızda dururuz' ifadelerini kullandılar. Ancak şu an piyasalar açısından alınması gereken ek bir önlem söz konusu değil. Olup bize sağlanmayan imkan da söz konusu değil. Merkez Bankası bize güven verdi, biz de onlara güven verdik." şeklinde konuştu.

Aydın, hak etmedikleri fiyatlamalarla karşılaşmamak için şeffaf olunması gerektiğini, bu dönemde bunun yapıldığını ve olumlu seyrin sürdürüleceğini ifade etti.

Bankaların yurt dışı borçlanmalarında ciddi bir maliyet artışının söz konusu olmadığını vurgulayan Aydın, son yaşananlardan ötürü Türkiye'nin kredi notunun etkilenmeyeceğini, olayların geçici olduğunu, orta ve uzun vadede yatırım yapılabilir ülke notunda kayba neden olacak bir durumun bulunmadığını söyledi.

Aydın, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin olarak da, "Faiz koridorunun daraltması zaten beklenen bir durum. Geleceğe dair Türk bankacılık sektörünün, faizlerin aşağı yönlü olacağı beklentisi devam ediyor." ifadesini kullandı.

'BANKACILIK SEKTÖRÜ HİÇBİR HASAR ALMADAN NORMAL FAALİYETLERİNE GERİ DÖNDÜ'

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu da anayasal rejimi ortadan kaldırmayı amaçlayan zorba bir teşebbüse başvurarak, baskı ve şiddet yoluyla milli iradeyi hiçe sayabileceğini düşünen bir takım cuntacının çirkin emellerinin aksine, demokrasinin bu süreçten daha da güçlenerek çıktığını söyledi.

Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarını hedef alan bu girişimlerin hedeflediğinin aksine, güzel bir geleceğe emin adımlarla yürüdüklerini belirten Taşkesenlioğlu, "Bu süreçte bizler için sevindirici bir gelişme, aziz milletimizin, özveriyle hizmet vermeye çalışan ülke sevdalılarını asla yarı yolda bırakmayacağını bir kez daha göstermiş olmasıdır." dedi.

Taşkesenlioğlu, ihanet çetelerinin planladıklarının aksine, çok hızlı bir şekilde işlerin başına döndüklerini ve Türkiye'ye değer katacağına inandıkları yeni projeler üzerinde çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Bankacılık sektörünün hiçbir hasar almadan normal faaliyetlerine geri dönmüş ve başta Merkez Bankası olmak üzere ilgi kurumları finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi konusunda aldığı tedbirlerin de etkisiyle hiçbir problem yaşamadığını vurgulayan Taşkesenlioğlu, "Ülkemiz yatırımcılar açısından gayet güvenli bir limandır ve piyasaları tedirgin edecek olumsuz anlamda hiçbir unsur mevcut değildir. Yaşanan olaylar sonucunda şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diler; Halkbank olarak ülkemizin değerlerine ve milletimizin geleceğine duyduğumuz bağlılıkla bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da aynı tutkuyla çalışmaya devam edeceğimizi, aziz milletimizin hizmetinde olmayı sürdüreceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız." diye konuştu.

'SUNDUĞUMUZ DESTEĞİ, FİNANSMANI BUNDAN SONRA DA AYNI HEYECANLA SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise Türkiye'nin önemli bir badire atlattığını belirterek, "Gerek hükümet gerekse siyasi parti liderlerinin mutabık ve birlikte hareketleri, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, hükümet üyelerinin sağlıklı ve akılcı kararları, basınımızın ve ülkenin sahibi halkımızın görüş farklılığı gözetmeden demokrasimize verdiği destek bu girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açmıştır." diye konuştu

Ateş, Türkiye Cumhuriyeti'nin her badireden olduğu gibi cuma gecesi yaşadığı bu müessir olaydan da çok daha güçlenerek çıkacağını ifade ederek, "Ülkemizde likidite ve finansal kriz söz konusu değildir." dedi.

Bu tür siyasi çalkantı dönemlerinde olası bir likide paniğinin önüne geçilebilmesi amacıyla ekonomiden sorumlu bakanlıkları, Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) her türlü olağanüstü tedbiri aldığını belirten Ateş, en ufak bir likidite paniği yaşanmaması için Merkez Bankası kaynaklarının bankacılık sektörüne sonuna kadar açıldığını söyledi.

DenizBank'ın, her dönemde olduğu gibi yeterli likidite rasyolarına sahip olduğunu, hafta sonu da dahil ATM'lerden müşterilerinin tüm taleplerinin karşılandığını, yoğun kullanımda olan ATM'lerin hemen desteklendiğini anlatan Ateş, cumartesi öğleden sonra ve pazar günü ATM'lere ekstra bir yüklenme olmamasının da panik ortamının kalmadığının en güzel göstergesi olduğunu vurguladı.

Ateş, "Müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da karşılamak için azami çabayı göstereceğiz. Talep eden olursa parasını tereddütsüz ve anında ödeyeceğiz. Bireysel, KOBİ, tarım ve büyük müşterilerimizin ihtiyaçlarını finanse etmek amacıyla her zamanki iştah ve gayretimizle kredi vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye demokrasisinin 15 Temmuz gecesi önemli bir sınav verdiğini ve bu sınavdan başarıyla, güçlenerek çıktığını ifade eden Ateş, "O gece yaşanan üzücü olayları yüreğimizin derinliklerine gömerek ülkemizin geleceği için hep birlikte omuz omuza yarınlara yürümeliyiz. Biz Denizciler bugüne kadar ülkemizin geleceğine sunduğumuz desteği, finansmanı bundan sonra da aynı heyecanla sağlamaya devam edeceğiz." görüşünü dile getirdi.

'VAKIFBANK, FAALİYETLERİNE TÜM YURT SATHINDA KESİNTİSİZ OLARAK DEVAM EDİYOR'

VakıfBank'tan yapılan açıklamada da cuma akşamı yaşanan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde yuvalanan hain bir terör grubunun milli iradeye, ülkeye, cumhuriyete, birlik ve bütünlüğe yönelik darbe teşebbüsünün şiddet ve nefretle kınandığı ifade edilerek, şu görüşlere yer verildi:

"Yaşanan elim hadiseye karşı toplumun her kesiminin güçlü bir reaksiyon göstererek sağlam duruş sergilemiş olması, hem demokrasimizin gücünü hem de milletimizin demokrasiye olan inancını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu vesile ile darbe teşebbüsünün başarısızlığa uğramasını sağlayan sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümetimize, güvenlik güçlerimize ve necip Türk milletine şükranlarımızı sunarız. VakıfBank olarak, bu vahim olaylarda hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Önlenen bu menfur darbe teşebbüsünde yaşananların milli iradeyi ve demokrasi kültürümüzü daha da güçlendireceğine inanıyoruz.

Her daim Türk ekonomisini ve reel sektörü destekleyen VakıfBank’ın, tüm varlık ve gücüyle ülkemizin ve aziz milletimizin hizmetinde olduğunu ve faaliyetlerine tüm yurt sathında kesintisiz olarak devam ettiğini kamuoyunun bilgisine sunarız."





'
12:359.814
Değişim :  0,00% |  0,00
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.814  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3986 32,4053 % 0,15  
Euro 34,5019 34,5639 % 0,39  
Sterlin 40,3794 40,5818 % 0,06  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,01  
Riyal 8,6409 8,6842 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,20 28,24 % 0,66  
Platin 973,12 973,87 % 0,66  
Paladyum 1.043,35 1.046,15 % 0,66  
Brent Pet. 90,32 90,32 % 0,66  
Altın Ons 2.358,49 2.358,80 % 0,66