15.04.2024 07:37:20 Kritik soru: Tamam mı devam mı? - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Kritik soru: Tamam mı devam mı?

19.07.2016 14:10

Son güncelleme : 20.07.2016 08:46

TCMB bugünkü toplantısında üst bandı 25 baz puan daha aşağı çekerek faiz koridorunda bir kez daha tarih yazdı. Peki bundan sonraki toplantılarda faiz indirimi devam eder mi? Paranın Uzmanları UZMANPARA için yanıtladı...



UZMANPARA

Merkez Bankası (TCMB),  temmuz ayı toplantısında üst bandı 25 baz puan daha aşağı çekerek faiz koridorunda bir kez daha tarih yazdı.
Son 4 ay art arda faiz koridorunun üst bandında indirime giden Merkez Bankası yılın 7’nci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını da pas geçmedi ve faiz koridorunun üst bandını yüzde 8.75'e çekti. Böylece faiz koridoru tarihin en düşüğüne çekilmiş oldu.

Peki bundan sonraki toplantılarda faiz indirimi devam eder mi? Paranın Uzmanları UZMANPARA için yanıtladı...

DESTEK YATIRIM MENKUL DEĞERLER ANALİSTİ VE UZMANPARA YAZARI AYSUN GÖKSU:

MERKEZ 'TANSİYON DÜŞTÜ' MESAJI VERDİ

TCMB'nin faiz politikasında geri adım yok. Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel olarak faiz koridorunun üst bandında (Marjinal fonlama oranı) 25 baz puanlık bir indirime gitti. Faiz koridorunun üst bandında yapılan bu indirimle beraber, haftalık olarak fonladığı politika faizinde bir değişiklik yapılmadı ve yüzde 7.5’da sabit bırakıldı. Geç likidite penceresinde ise, borçlanma faiz oranı yüzde 0’da sabit tutulurken, borç verme yüzde 10,5’den yüzde 10.25’e çekildi.

Toplantı metninin detayları incelendiğinde, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunulması dikkat çekmektedir. Hatırlanacağı üzere TCMB hafta sonu BDDK ile gerçekleştirdiği toplantıda piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla bir dizi tedbir uygulamaya koymuştu. TCMB’nin hafta sonu aldığı önlemlerle birlikte iç tarafta yaşanan siyasi gelişmeler sonrasında piyasaya tansiyonun düştüğü ve normale dönüldüğü mesajı verdiğini söyleyebiliriz.

Ayrıca toplantı notuna da ‘’Piyasalardaki gelişmeler yakından takip edilerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecektir’’ ifadesinin eklendiğini görmekteyiz. Bu ifadeyle birlikte Merkez Bankasının gerektiğinde piyasaya müdahaleye hazır oldukları mesajını verdiğini söyleyebiliriz.

MOODY’S AÇIKLAMASI DA ETKİLİ OLDU

TCMB’nin faiz kararının piyasa reaksiyonunu incelediğimizde, dolar kurunda TL varlıklarında yaşanan geri çekilmenin etkisiyle 2.9875 seviyesinin test edildiğini gözlemledik. Gerek darbe sonrası operasyonların genişlemesi, gerekse kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalar Türk Lirası varlıklarındaki negatif seyrin sürmesine neden oluyor. Özellikle “sıfırcı hoca” olarak bilinen Moody’s’in darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye aldığını açıklaması TL varlıkları üzerindeki baskıyı artıran negatif unsur olarak karşımıza çıkıyor. Moody’s’in 5 Ağustos’ta gerçekleştireceği toplantısında olası bir not indirimi ile ülkenin kredi notunu çöp seviyesine indirmesi TL’de değer kayıplarının derinleşmesine neden olabilir. Moody's Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük düzey olan Baa3 seviyesinde derecelendirildiğini de hatırlatalım. Kurda gelinen seviyeleri değerlendirdiğimizde, 2.9875-3.0000 direnç bölgesinin aşılamadığını görüyoruz. MB’nin piyasaya verdiği mesajla birlikte kurda bu bölge aşılamamış olsa da Moody’s’den gelebilecek olası bir açıklama kurda bu seviyelerin aşılmasına neden olabilir. 2.9670-2.9500 bandı altında bir fiyatlama görülmediği sürece kurda yukarı gitme isteğinin sürebileceğini de belirtelim."

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ VE UZMANPARA YAZARI TUNCAY TURŞUCU

"TCMB üst bant faizlerde 25 baz puanlık indirime giderek marjinal fonlama oranını %9’dan %8.75 seviyesine düşürdü. Politika faizi %7.52de ve alt bant olarak ifade ettiğimiz borçlanma faiz oranı ise %7.25 seviyesinde sabit tutuldu.

Hareket beklentilere paralel denilebilir. Piyasa beklentileri çeşitlilik gösterse de ağırlıklı olarak 25 baz puanlık bir indirime gideceği yönündeydi. Mevcut hareketin TL üzerinde çok önemli bir etki göstermesini beklemiyoruz. Zira piyasaların önceliğinin son gelişmelerin ardından başka konular olduğunu düşünüyoruz.

MERKEZ’DEN PİYASALARA NORMALLEŞME SİNYALİ

Karar metninde enflasyon konusunda bir uyarı var. İşlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış beklentisini ifade ediyor. Ancak çekirdek enflasyonda kademeli düşüş beklentisi devam ediyor.

Sonuç olarak Merkez beklentilere paralel bir hareket gerçekleştirdi ve enflasyona bağlı olarak faiz indirimi yapmış görünüyor. Son gelişmelerin ardından yapılan bu faiz indirimi aynı zamanda piyasalara normalleşme sinyali vermekte. Enflasyon konusundaki cümlelerden önümüzdeki dönemde 50 baz puanlık indirimlerin olmayabileceği ancak çekirdek enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak 25 baz puanlık indirimlerin devam edebileceği mesajını alıyorum. Piyasa üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olmasını beklemiyorum. Ancak beklenmedik gelişmeler olması durumunda, Moody’s’in not indirimi gibi gelişmeler olması ve kurun 3 seviyesinin üzerine yerleşecek şekilde yükselmesi durumunda faiz duruşu değişecektir."

KAPİTALFX ARAŞTIRMA UZMANI ve UZMANPARA YAZARI ENVER ERKAN:

TCMB’DEN TEMKİNLİ FAİZ ADIMI...

"
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentisine paralel olarak faiz koridoru üst bandı olarak tanımlanan gecelik borç verme faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 8,75 seviyesine getirdi. 1 haftalık repo faizi yüzde 7,50’de, gecelik borçlanma faizi de yüzde 7,25’te sabit bırakıldı. Piyasa oyuncularının baz senaryosu daha önce 50 baz puan faiz indirimi şeklindeyken, hafta sonu gerçekleşen darbe girişimi olayı ve kredi derecendirme kuruluşu Moody’s’in kredi notumuzu olası bir indirim için izlemeye almasının ardından 25 baz puan faiz indirimi şekline evrildi. Hatta faiz indirimi beklemeyen bir kesim ekonomistler de vardı.

Merkez Bankası’nın eli, iyileşen küresel konjonktürden ve Haziran ayı hariç 2016 yılında düşen enflasyondan dolayı güçlüydü. Bu bağlamda Mart ayından sonra faiz koridoru üst bandında toplamda 175 baz puan indirim yapıldı ve koridor üstten daraltılarak simetrikleştirildi. Son indirimle beraber faiz koridoru üst bandında toplamda 200 baz puan indirim yapılmış oldu. Haziran ayında manşet enflasyon yükselmesine rağmen, çekirdek enflasyonun yıl başından bu yana düşüş trendinde olması ve yaz aylarında da 2015 baz etkisi nedeniyle bu eğilimin sürmesi beklentisi, buna ek olarak da son dönemde küresel piyasalarda riskli enstrümanlara olan taleple Merkez Bankası’nın Temmuz PPK’sında da 50 baz puan indirim yapması ve faiz koridorunu 8,50 – 7,50 – 7,25 şekline büründürmesi yüksek ihtimaldi. Ancak hafta sonu yurtiçinde gerçekleşen olayların ciddi anlamda yabancı yatırımcıda kaygıya neden olması ve oluşan iç piyasa volatilitesi Merkez Bankası’nı daha temkinli adım atmaya itti. Ancak yine de iki günde bu derecede değişen yatırımcı algısı ve bozulan hikayeye karşın cesur bir adım olarak değerlendirmek de gereklidir.

'FAİZ KORUDU SİMETRİKLEŞTİ'

Faiz indirimi, üstelik 50 baz puan faiz indirimi olması olasılığı aslında fiyatların içindeydi. Dolayısıyla olaylar yaşanmasaydı yüksek ihtimalle olumsuz bir fiyatlama olmayacaktı. Dolar/TL kuru faiz kararı sonrasında 2,98’e doğru reaksiyon verdi, Borsa İstanbul’da ise yeni alımlar söz konusu. 77.000 – 78.500 işlem aralığı olabilir, pozitif teknik görünüm için 80.000 beklenmeli. Kur bazında üstte bariyerin 3,00 – 3,01 olduğunu; halen yüksek olan piyasa oynaklığı çerçevesinde 2,93 – 2,98 bölgesinin ise işlem bandı olabileceğini düşünüyoruz. Normalleşme 2,92 seviyesinde aşağısında kalıcılık sağlanması halinde gerçekleşecektir.

Merkez Bankası’ndan beklentilere gelince; faiz koridoru iyice daraldı ve simetrikleşti. Bundan sonrasında top enflasyona ve piyasa oynaklığına geçiyor artık. Enflasyonda yaz aylarında yükseliş beklemekteyiz, dolayısıyla enflasyon beklentileri de bir kademe yukarıya doğru çıkacaktır. Haliyle sadeleşmede hareket alanı son derece kısıtlıdır. Merkez Bankası politika faizini yüzde 8’de dengeleyecektir, bu bağlamda bundan sonraki üst bant indirimlerinin daha küçük oranlarda gerçekleşmesini bekliyoruz. Darbe girişiminden 4 gün sonra faiz indiren bir Merkez Bankası’nın, Ağustos ayındaki PPK’da 25 baz puan faiz indirme olasılığını, bütün diğer şartları sabit tutarak baz senaryo olarak belirlemiş durumdayız."

'TARİHSEL OLARAK KORİDOR EN DAR ARALIKTA'

ALB FOREX ARAŞTIRMA UZMANI ve UZMANPARA YAZARI RIDVAN BAŞTÜRK:

"Merkez Bankası sadeleştirme politikası çerçevesinde faiz indirimlerine devam ediyor. Bugün yapılan PPK toplantısı sonrası piyasa beklentisi dahilinde faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirime gidildi. Böylece faiz koridorunun alt bandı ile üst bandı arasındaki fark 150 baz puana inerek tarihsel olarak koridor en dar aralığa gelmiş oldu.
 
Aslına bakarsak geçtiğimiz hafta ve dün günün ilk saatlerine kadar Merkez Bankası’ndan 50 baz puanlık bir indirim beklentisi mevcuttu. Ancak darbe girişimine piyasanın dün sert tepki vermesi sonrası faiz indirim noktasında da indirim beklentisi 25 baz puana geriledi. Banka’dan yapılan açıklamada yurtiçinde yaşanan gelişmelerin dalgalanmaya sebep olduğu ancak alınan likidite önlemlerinin bu dalgalanmanın boyutunu sınırladığı belirtildi. Dün sert satıcılı seyreden TL cinsi varlıklarda bugün nispeten sakin bir hava mevcut.
 
Her ne kadar yurt dışı piyasalar göreceli olarak sakin ve küresel bazda büyük merkez bankalarından gelen piyasa dostu açıklamalar neticesinde risk iştahında artış olsa da yurtiçi gelişmeler bundan sonraki süreçte belirleyici olabilir. Mevcut siyasi sıkıntıların devam etmesi, ülke risk primini ve gösterge tahvil faizini yükselttiği gibi uluslararası derecelendirme kuruluşlarından gelen uyarı niteliğindeki açıklamalar bu aşamada Merkez Bankası’nın faiz artırım sürecinde önünde çıkabilecek en büyük riskleri teşkil etmekte. Diğer yandan enflasyon görünümü de ana belirleyicilerden biri olmaya devam edecektir. Banka, yaptığı açıklamada gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak enflasyonda kısa vadede artış olabileceğini ifade etti. Enflasyon görünümünde bozulma yaşanması da Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda faiz artırım konusunda elinin rahat olma ihtimalini düşürebilir."

İŞTE PİYASALARIN KARARA İLK TEPKİSİ...

IŞIK FX BAŞANALİSTİ VE UZMANPARA YAZARI GİZMEN NALBANTLI:

"Cuma günü yaşanan darbe girişimi sonrası kurda görülen yükseliş ile birlikte toplantıdan çıkacak karar daha önemli hale gelmişti. Pazar günü likidite önlemleri alan Merkez Bankası, bizim beklentimize paralel olarak üst bantta 25 baz puan indirim daha yaptı. Böylece piyasaya her şey yolunda mesajı vermiş oldu. Haziran ayında biten baz etkisi sonrası yılın 2. yarısında enflasyondaki yükseliş beklentimize paralel olarak, içerideki gelişmeleri de düşündüğümüzde, Merkez Bankası’nın adımlarına temkinli olarak devam edeceğini düşünüyoruz. İşlenmiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelerin yanında gıda fiyatlarındaki yükseliş ile beraber enflasyon %8’e yükselebilir. Bu durumda yapılacak faiz indirimi TL’yi daha kırılgan hale getirebilir.
Metne baktığımızda ise sadeleşme adımlarının devam edeceği sonucunu çıkarıyoruz. Ağırlıklı fonlama maliyetinde düşüşün %8-%8.05 seviyesine doğru devam etmesiyle birlikte önümüzdeki toplantıda 25 baz puan indirim gelebilir. Ancak yurt içindeki gelişmeler ve kurdaki seyir önemli olacak. Beklenmeyen bir durumun ortaya çıkması sonrası kurda görülebilecek sert yükseliş ve yeni zirveler Merkze Bankası’nın kararı üzerinde etkili olacaktır. Ayrıca 5 Ağustos’ta gelecek Moody’s not değerlendirmesinin takip etmemiz gerekiyor. Moody’s darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirmek için izlemeye aldığını açıklamıştı.

Karar sonrası kurda 2.97-2.98 bölgesindeki hareket devam ediyor. 2.95’in üzerinde hareket devam edebilir.Yükselişin devamı için 3TL üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Endeks tarafında ise faiz indirimi olumlu karşılandı. 78 bin 300 ve 79 bin 500 seviyeleri önemli. Yeniden 75 binlere geri çekilme olabilir."
 





'
12:359.814
Değişim :  0,00% |  0,00
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.814  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3977 32,4057 % 0,15  
Euro 34,5096 34,5622 % 0,39  
Sterlin 40,3794 40,5818 % 0,06  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,01  
Riyal 8,6409 8,6842 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,20 28,24 % 0,66  
Platin 973,12 973,87 % 0,66  
Paladyum 1.043,35 1.046,15 % 0,66  
Brent Pet. 90,32 90,32 % 0,66  
Altın Ons 2.358,49 2.358,80 % 0,66