21.04.2024 04:01:27 Sberbank, DenizBank hisselerini Emirates NBD`ye devretti - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Sberbank, DenizBank hisselerini Emirates NBD`ye devretti

31.07.2019 15:05

Son güncelleme : 01.08.2019 11:50

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Rusya’nın devi Sberbank, bugün itibarıyla bankamızdaki hisselerini yine bölgesinin en önemli kuruluşlarının başında gelen Emirates NBD`ye devretti" dedi.



AA

Sberbank ve Emirates NBD (ENBD) arasındaki DenizBank hisselerinin  devir sürecini nihayetlendirecek imza töreni, bankanın genel merkezinde  gerçekleştirildi.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, imza töreninde yaptığı konuşmada, 2012 yılından bu yana  hissedarı oldukları Rusya'nın bankacılık devi Sberbank'ın bugün itibarıyla  bankadaki hisselerini yine bölgesinin en önemli kuruluşlarının başında gelen  Emirates NBD'ye devrettiklerini söyledi.

"Bu salonda sizlerle sadece bir hisse devrine değil, Türkiye adına bir  gurur tablosuna, aynı zamanda finans sektöründe benzeri olmayan bir rekora da  şahitlik ediyoruz." diyen Ateş, dünya dengelerini sarsan güç ve ticaret  savaşlarının yaşandığı, aynı zamanda bölgenin son derece hassas, ekonominin ise  zorlu dönemden geçtiği bir süreçte, bankanın hisselerinin 4. kez el  değiştirdiğine dikkati çekti.

Ateş, DenizBank'ın, 22 yıl içinde halka arzla birlikte 4 satış tecrübe  etmiş bir kurum olduğunu ifade etti.

Bu süreçlerin tümünde hissedarların DenizBank ismini korumak  konusundaki kararlılığının finans sektörü tarihinde bir örneğinin daha olduğunu  sanmadığını söyleyen Ateş, şöyle devam etti:

"1997'de Zorlu Holding ile başlayan, 2004'te halka açılma ile 25 bin  ilave hissedarımızla tanışmamızla devam eden, ardından 6 yıl Dexia ve son olarak  7 yıl Avrupa'nın en köklü ve büyük bankalarından Sberbank çatısı altında  süregelen yolculuğumuzda, her yeni hissedarımızla, tecrübe ettiğimiz her yeni  kültür ve kurumsal yapı ile daha da güçlendik, yenilendik, öğrendik. Belki de bu  yüzden 'dinamik ve çevik banka' olarak kalmayı başardık.

Özellikle Sberbank'ın desteği ve teşviki ile kurumumuzu bir bankanın  ötesine, inovasyon üssü konumuna taşıdık. Bugün DenizBank denince akla Ar-Ge,  inovasyon ve öncü dijital bankacılık uygulamaları geliyorsa, bunda Sberbank  yönetiminin ve özellikle Sayın Herman Gref'in daima bizi cesaretlendirmesinin  katkısının büyük olduğunu söylemeliyim. Bu vesileyle lider vasfının yanı sıra  içten ve kucaklayıcı karakterine de büyük saygı duyduğum Gref'e ve elbette  ekibine huzurlarınızda birlikteliğimiz süresince kesintisiz desteği ve bize olan  güveni için teşekkürlerimi sunmak isterim."

SBERBANK'LA GEÇEN 7 YIL

Hakan Ateş, Sberbank çatısı altındaki 7 yıllık süreçte bankanın aktif  büyüklüğünün yüzde 301 artışla 52,4 milyar TL'den 210 milyon TL'ye, kredi  hacminin yüzde 291 artışla 142,8 milyar TL'ye ve mevduat toplamının yüzde 335  yükselişle146,3 milyar TL'ye ulaştığını söyledi.

Aynı dönemde istihdamın 11 bin 382 kişiden 14 bin 426'ya çıktığını  belirten Ateş, "Nihayetinde hissedarımızın bize 2012'de emanet ettiği 5,2 milyar  TL'lik özkaynağı bugün itibarıyla 16,8 milyar TL'ye ulaştırarak, aynı zamanda  bankacılığın Türkiye’nin en uç köşelerine kadar erişilebilirliği için sektöründe  şube sayısını artıran sayılı bankalar arasında yer alarak benzerine az rastlanır  bir performans ortaya koyduk. Sberbank, bu sonuçlar ışığında DenizBank’ı  birlikteliğimiz süresince yurt dışındaki en büyük ve değerli aktifi olarak  tanımladı." şeklinde konuştu.

"SON 10 YILDA HER ALANDA PAZAR PAYIMIZI ARTIRDIK"

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, son 10 yılda her alanda pazar  paylarını artırdıklarını ve ciddi büyüme yakaladıklarını belirtti.

Aralık 2009'da sektördeki mevduat paylarının yüde 2,2 iken, Haziran  2019'da bu oranı yüzde 3,8'e yükselttiklerini ifade eden Ateş, aynı dönemde  toplam kredilerdeki paylarının yüzde 4,2'den yüzde 5,1'e çıktığını söyledi.

Ateş, tarım alanında da önemli adımlar attıklarını, sektör paylarını  yüzde 8,2'den yüzde 12'ye yükselttiklerini anlattı.

Kredi kartı alanında da pazar paylarını artırdıklarına dikkati çeken  Ateş, kredi kartı adedinde paylarının yüzde 3'ten yüzde 6,8'e, kredi kartı  hacminde de paylarının yüzde 1,7'den yüzde 6,4'e ulaştığını dile getirdi.

"ZARURİ HİSSE DEVRİ SÜRECİ"

Hakan Ateş, DenizBank'ın başarılı performansına rağmen zaruri hisse  devri sürecine girildiğini, bunun nedenlerinin Sayın Igor Kolomoyskiy tarafından  anlatıldığını belirtti.

Diğer taraftan Emirates NBD'nin Türkiye'ye olan ilgisini ise uzun  yıllardır gerçekleştirdiği yatırımlardan bildiklerini söyleyen Ateş, yaklaşık 20  aylık bir süre zarfında her üç kurumun faaliyet gösterdiği ülkelerdeki resmi onay  süreçlerinin tamamlanmasıyla nihayet bugün resmi hisse devrinin gerçekleştiğini  dile getirdi.

"BAŞARI ÖYKÜMÜZDE ALTINCI BÖLÜMÜ AÇIYORUZ"

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, başarı öykülerini şimdiye kadar beş  bölüme sığdırdıklarını, bugün ise altıncı bölümü açtıklarını söyledi.

Bu bölümlerin ilkinin 1997'deki kuruluşları olduğunu belirten Ateş,  diğer bölümler hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

"İkinci bölüm; 2002 krizi ve 81 bankanın 35'inin ekonomik hayattan  çekildiği bir dönemi satın almalarla güçlenerek atlattığımız dönem. Üçüncü bölüm;  2004’te yüzde 25 hissemizi uluslararası platformda halka açmamız ve 25 bini aşan  hissedarla tanışıp uluslararası manada DenizBank markasını ortaya çıkarmamız.  Dördüncü dönem; 2006’da Türkiye tarihindeki en büyük çarpanla Dexia'ya  satılmamız. Beşinci bölüm; 2012’de Rusya’nın yurt dışına bir seferde yaptığı en  yüksek yatırımın hedefi olarak, bugün itibarıyla 177 yılı aşkın tarihi olan  Sberbank’ın ülkemizdeki banka yelpazesine katılmasına vesile olmamız. Ben bu  birlikteliği, aynı zamanda Rus ve Türk insanının geleceği için de atılmış en  önemli adımlardan biri ve hatta en önemlisi olarak tanımlıyorum.

Ve altıncı bölümü bugün açıyoruz. Bugün itibarıyla farklı coğrafyadan  bir hissedarla yolumuza devam etmek üzere ilk adımımızı atıyoruz. Daha önce  Dexia, sonrasında da Sberbank’la olduğu gibi, Emirates NBD ile de ülkelerimiz  arasındaki köklü hukuku, kardeşlik bağlarını geliştirmek ve insanlarımız için  çalışmak öncelikli vazifemiz olacak. Yeni hissedarımızın çatısı altında artık,  Türkiye’nin lider bankaları arasında en tepe noktaya doğru hızla tırmanmaya  hazırız."

Hakan Ateş, Kasım 2017'de başlayan ve 20 ay gibi uzun bir süreye  yayılan hisse devrinde kendilerine inanarak kararlılıkla sürecin devamlılığını  sağlayan taraflara, bu esnada bankanın faaliyetlerini kesintisiz devam ettirmesi  için var gücüyle çalışan üst yönetime ve tüm "Kaptan" ve "Denizciler" ve varlık  sebebi olan müşterilere teşekkür etti.

Bu süreçte kritik rol oynayan karar verici otoritelere ve 22 yıldır bu  yolu birlikte yürüdükleri, DenizBank için önemli tüm dönüm noktalarında  yanlarında olan değerli basın mensubu dostlara da ayrıca teşekkür eden Ateş,  "Emirates NBD-DenizBank birlikteliğinin kurumlara, sektörümüze ve ülkemize  hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

"MENAT BÖLGESİNDE BÜYÜYORUZ"

Emirates NBD Başkan Yardımcısı ve İdari Direktör Hesham Abdulla Al  Qassim da DenizBank’ın, Emirates NBD ailesine yeni üyesi olarak katılımı  vesilesiyle bugün burada bulunmaktan dolayı oldukça mutlu olduğunu söyledi.

Emirates NBD'nin çok büyük bir olgu olan sinerjinin yani iki büyük ve  köklü kurumun nasıl başarıyla bir araya gelerek sektörün yolunu açacak bir güç  merkezi oluşturduğuna dair çok parlak bir örneği teşkil ettiğini anlatan Qassim,  Emirates NBD'nin tarihçesine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Emirates NBD’nin kökleri Haziran 1963 tarihinde Birleşik Arap  Emirlikleri'nde (BAE) kurulan ilk ulusal banka olma özelliği taşıyan National  Bank of Dubai’ye dayanıyor. Emirates NBD, 2007'de National Bank of Dubai ve  Emirates Bank International’ın birleşmesiyle yani bir anlamda BAE’nin ikinci ve  dördüncü en büyük bankalarının bir araya gelmesiyle aktif büyüklüğü anlamında  bölgenin en büyük bankalarından biri olarak kuruldu. Bu birleşme süreci tüm  taraflar için çok önemli bir sinerji sağlayarak her iki tarafın da tam  potansiyelini ortaya çıkartmış ve bölgenin bankacılık kompozisyonu içerisinde  lider bir kurum oluşturmamıza yardımcı olmuştur."

Qassim, son on yılda, Emirates NBD'nin Orta Doğu, Kuzey Afrika ve  Türkiye bölgesinde (MENAT) yer alan kilit stratejik pazarlarda giderek büyüyen  bir ayak iziyle kendisini gerçek bir Orta Doğu başarı hikayesi olarak tesis  ettiğini belirtti.

Sinerjiye olan inançlarını devam ettirerek, Mısır’da BNP Paribas’ı  satın alıp bölgesel temsil güçlerini önemli ölçüde arttırdıklarına dikkati çeken  Qassim, yakın zamanda Suudi Arabistan'da da 20 ek şube açma onayı aldıklarını  ifade etti.

Qassim, böylece bölgenin en önemli pazarlarında yerlerinin daha da  sağlamlaştırmayı başardıklarını belirterek, "İlaveten, Hindistan, Singapur,  İngiltere, Çin ve Endonezya’daki faaliyetlerimiz de Emirates NBD’nin MENAT  bölgesindeki en önemli ticaret koridorlarında var olmasına olanak sağlıyor." diye  konuştu.

"TÜRK ŞİRKETLERİ VE FİNANS KURULUŞLARINA 2 MİLYAR DOLARI AŞKIN FİNANSMAN LİMİTLERİ SUNDUK"

Hesham Abdulla Al Qassim, Emirates NBD'nin yıllardır Türkiye’nin  büyümesi ve gelişimi yolunda çeşitli kurum ve finansal kuruluşlara finansman ve  fon yaratma desteği sağlayan bir kurum olduğunu söyledi.

Temsilcilik ofisini açtıkları 2018 yılına kadar fiziksel varlık  göstermemelerine rağmen, kendileri için kritik ülke konumunda olan Türkiye'de,  son 5 yıl içinde Türk şirketleri ve finans kuruluşlarına 2 milyar doları aşkın  finansman limitleri sunduklarını belirten Qassim, şöyle devam etti:

"Türkiye ise MENAT bölgesinde bankacılık alanında önemli bir oyuncu  olma çabamız adına büyüme yolculuğumuzun bir sonraki aşaması için çok yerinde bir  tercih oldu. Türkiye, doğu ve batının kesişme noktasında hızla büyüyen bir  ekonomi olup Emirates NBD için oldukça önemli bir büyüme fırsatı sunuyor.Ayrıca  BAE ile köklü bir ticaret ve yatırım ilişkisine de sahip. Nitekim BAE,  Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından biriyken, Türkiye de BAE’nin en büyük  ticaret ilişkisine sahip ilk on ticaret ortağından biri konumunda. Birçok önde  gelen BAE şirketi Türkiye’ye aktif olarak yatırım yapmakta. Türk şirketleri de  Dubai Metrosu genişletme ve Abu Dhabi Uluslararası Havayolu Genişletme gibi  BAE’nin yüksek profilli projelerinde yer alıyor. MENAT bölgesindeki ülkeler  arasında önemli ölçüde ticaret ve işletme faaliyeti mevcut. Ancak yalnızca birkaç  banka bölgesel olarak varlığını gösterebiliyor. DenizBank ile Emirates NBD bunu  değiştirmeyi hedefliyor."

Qassim, zorlu zamanlarda dahi karlılığını istikrarlı ölçüde koruyarak  faaliyet alanı ve itibarını artırmış ve önde gelen bir Türk bankacılık grubu  konumuna erişmiş DenizBank gibi bir ortak bulmaktan son derece memnun olduklarını  söyledi.

DenizBank'ın faaliyetlerine ve büyümesine mevcut markası altında  Emirates NBD'nin tam desteğini de alarak devam edeceğini dile getiren Qassim,  konuşmasını şöyle tamamladı:

"Denizbank’a Emirates NBD ailesine ‘Hoş geldiniz’ derken, inovasyon ve  hizmet anlamında MENAT bölgesinin önünü açacak bankacılık alanında güçlü bir yapı  oluşturmak için ortak uzmanlıklarımızı, kaynaklarımızı ve insan sermayemizi bir  araya getirmeyi heyecanla bekliyoruz. Müşterilerimizi hizmet yolculuğumuzun  merkezinde tutmaya devam ederken çalışmalarımızı ve uzmanlığımızı son teknoloji  finansal hizmetler sunmak üzere birleştirmek için can atıyoruz. Son olarak,  Emirates NBD adına bu işleme destek olan süreçte rol almış herkese teşekkür  ederim. DenizBank yönetim ekibine de çok büyük teşekkürler. Birlikte başarılarla  dolu bir yolculuğa çıkmayı umuyoruz."




'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66