AB`de ekonominin hala alacak yolu var

18.09.2017 15:58

Euro Bölgesi’nde Ağustos ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre beklenti paralelinde %0,3 artarken, manşet enflasyon da yıllık bazda beklendiği gibi %1,5 oldu. Böylece enflasyon Temmuz ayındaki %1,3 seviyesinden yükselmiş oldu. Gıda ve enerjinin dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyonda ise yıllık bazda %1,2 artış seviyesi korundu, beklenti de bu yöndeydi. Beklenti paralelinde olmakla birlikte, genel olarak olumlu bir veri olarak değerlendiriyorum.

Enflasyonda alt kalemlere inecek olursak; en önemli katkı Ağustos ayında yıllık bazda %4 artış sağlayan enerji fiyatlarından geliyor. Gıda, tütün ve alkolde enflasyon %1,4 olarak gerçekleşirken sanayi mallarında %1,4, enerji dışı sanayi mallarında %0,5, hizmetler grubunda ise %1,6 yıllık enflasyon görünüyor. Gıda kalemi içerisinde alkol dahil işlenmiş gıdalarda %2’lik yıllık artışa karşılık, işlenmemiş gıdada enflasyon %0,6 olarak gerçekleşmiştir. İlgili kalemlerde aylık rakamlarda ise işlenmiş gıdanın %0,2 oranında arttığı, işlenmemiş gıdada ise %0,1’lik düşüş görülüyor. Enerji grubunda fiyatlar aylık bazda %0,7 oranında artarken, aynı periyodda hizmetler %0,2 oranında artış göstermiş.

Çok şaşırtıcı olmamakla birlikte, manşetteki 0,2 puanlık artış çerçevesinde kritik Ekim toplantısı öncesinde ECB’nin iyi değerlendireceği bir veri olarak görmek lazım. Bununla beraber genel katkının halen enerjiden geliyor olması ve çekirdek enflasyonun %1,2’de takılıp kalması da ekonominin halen alacak yolu olduğunu gösteriyor.

Piyasa etkisi açısından; önemli bir momentum yaratmamış görünüyor. EUR 1,1980 seviyesini Fed öncesinde çok aşmaya niyetli gibi görünmüyor, aynı şekilde 1,1860’daki desteğin kırılması da çok kolay olmayacaktır. Bilanço küçültmenin ilan edilmesi beklenen Fed toplantısında, ekonomik projeksiyonlara yapılacak revizyonlar önemli bir hal aldı.