Altın yılın kazananı olabilir

28.01.2016 16:38

Küresel endişe altın fiyatlarını yukarı taşmaya devam ediyor. Bir yandan Çin diğer yandan jeopolitik riskler derken altın yeniden 1100 doların üzerinde 3 ayın zirvesinde fiyatlanmaya devam ediyor.

Çin’de başlayan satış dalgası küresel borsalara da yansırken gelişmekte olan ülkeler en büyük zararı görmeye devam ediyor. Çin Merkez Bankası’nın Yuana müdahaleleri borsaya destek olmazken özellikle faiz politikalarının ayrışmaya başlaması güvenli liman algısının yeniden altına kaymasını sağladı. Hisse senetlerinden kaçışta küresel sermaye risk almak istemiyor. gelişmekte olan ülkeler son yılların en kötü senaryosu ile para girişi bulamazken, Merkez Bankalarının faiz politikalarında çekinceli davranıyor. Avrupa kanadında düşen emtia fiyatlarının enflasyona yansımasının olumsuz oluşu yeni tedbirler alınmasına sebep olacak. petrol fiyatlarının 30 doların altına gelmesi enflasyon yaratamayan Avrupa için büyük sorun teşkil ediyor. ECB son toplantısında düşüşe vurgu yaparken Mart ayında olası bir ek parasal genişleme sinyalini de vermiş oldu. Parasal genişleme başladığından beri enflasyonda istediği kıpırdanmaya yakalamaması ve FED ’in para politikasında ayrışıyor olması ECB’yi de zor durumda bırakıyor. Draghi yaptığı açıklamada ek parasal genişleme sinyali ile gelişmekte olan ülkelerin son haftayı rahat geçirmesini sağladı.

FED kanadında ise Mart ayında faiz artırma ihtimali giderek düşüyor. Ancak ABD’yi korkutan taraf halen Çin. Global risklerin artması FED ‘in agresif tutumunun da önüne geçiyor. Hatta krizin derinleşmesi gelecek dönem FED ‘in faiz beklentilerini aşağı çekmesini de sağlayabilir. Özellikle enflasyon konusunda enerji fiyatlarından kaynaklı yavaşlama endişeleri de artıran en önemli unsur. Petrol’de düşünün önüne şu an için geçilemiyor. Her ne kadar petrol kazançları yüksek olan ülkeler ekonomik anlamda zor duruma düşmeye başlasa da siyasi gelişmeler OPEC kanadında fiyatların yukarı çekilmesini engelleyen en önemli unsur. İran’ın ambargodan kurtulması ve petrol ihracına katılacak olması bu oyunda en büyük rakibi Sudi Arabistan’ın da agresif bir tutum sergileyerek Pazar payını korumaya yöneltiyor. Rekabet oldukça yoğun. Ve pazarda kaybedilecek en ufak bir köşe kalmamış durumda. Hatta durum o kadar vahim ki Sudi Arabistan yeni zamlarla ekonomisini desteklemeye çalışırken, Azerbaycan para arayışına girmiş durumda. Böyle bir ortamda OPEC adım atmaktan çekinmeye devam ettiği sürece de petrolde toparlanma zor görünüyor. Enerji enflasyonu desteklemezse Merkez Bankaları yeni tedbirler almak zorunda kalacak gibi.



ECB’nin ek parasal genişleme hamlesine Japonya da katılabilir. Böylece genişleyen merkez Bankaları enflasyonda yeni umut yaratabilirler. Bu durum altın fiyatlarının iyi başladığı yılı iyi geçirmesini sağlayabilir. 1120 dolar seviyesinde fiyatlanan ONS fiyatı yeniden 1140 ve 1160 dolar seviyesine tırmanabilir. Risklerin arttığı ancak yatırımcının risk almaktan çekindiği bir ortamda en güvenli liman altın olarak görünmeye devam ediyor. Yılın ilk ayında içeride en çok kazandıran enstrüman ise altın oldu. Özellikle Doların 3 TL’nin üzerinde fiyatlanması ve ons tarafının toparlanması 107 TL seviyesini belirlememizi sağladı. Orta vadede gram altında 110 ve 113 TL seviyeleri test edilebilir. doların son hafta değer kaybı gram altını yavaşlatsa da ilerleyen günlerde içerideki risklerden dolayı kur yeniden 3 seviyesinin üzerinde fiyatlanmaya başladığında gram altında da yükseliş hareketi devam edebilir. Bu süreçte yakından takip edeceğimiz ECB ve Çin altın yatırımcınsın da geleceğini belirleyecek.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü