Avustralya Merkez Bankası faiz düşürme hakkını kötü günler için saklıyor

08.04.2015 14:09

Dün sabah Avustralya Merkez Bankası (RBA) faizi serbest tutarak faizlerin düşeceği yönündeki genel beklentiyi boşa çıkardı ve piyasayı ters köşeye yatırdı. Beklenmedik gelişme öncesinde piyasa neredeyse bütün para birimleri karşısında AUD’yi satmıştı; yani faiz düşüşüne yönelik pozisyonunu almıştı. Ancak faizin sabit kalması haberiyle birlikte bütün AUD paritelerinde hızlı bir yükseliş yaşandı ve büyük bir olasılıkla bu hareketin bir süre daha devamı gelecek. Ta ki ne zamana dek…


Bu sorunun cevabı için Avustralya’nın ekonomisinde çok önemli yer tutan madencilik ve kıymetli madenlerde bir göz atmak bizi fikir sahibi yapacaktır. 2014 senesinde ciddi oranda zayıflayan ve küçülen madencilik sektörü ülke ekonomisinin yavaşlamasında en önemli faktörlerden birisi olmuştu. Dünyadaki ekonomik konjonktür nedeniyle talep kısıtı yaşanması sektörün hasar almasına, dolayısıyla ülkedeki ekonomik aktivitenin yavaşlamasına neden olmuştu. Görünüşe göre bu durum hala devam ediyor ve yakın gelecekte de bu durumun değişeceği yok. Diğer yandan, kıymetli madenlerin yüksek faizle arasının iyi olmaması gelecekte altın fiyatı üzerinde baskı oluşturabilir ki, bu durum da Avustralya ekonomisi üzerindeki yükün devamı anlamına gelecektir.


Bu şartlar altında, RBA’den gelen kararın cephaneyi erken harcamamak üzerine kurulmuş olması ve ak akçenin kötü günler için saklanmış olması ihtimalini artırıyor.


Diğer yandan, faizin sabit tutulması kararı para birimi üzerinde olumlu etki yaparak başta USD olmak üzere diğer para birimlerine karşı hızlı bir değerlenme sürecini başlattı. Teknik analiz faktörlerinin de desteklediği bu durum önümüzdeki haftalarda Avustralya Doları’nın güçlenmesine yardımcı olabilir. Ancak yukarıda bahsettiğim temel faktörler tehditlerini sürdürdükçe merkez bankası faizleri düşük tutma/düşürme eğiliminde olacaktır, bu da para birimi üzerinde baskı oluşturmaya devam edecektir.

Özgür Hatipoğlu
Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktör