Bilmemeniz gereken bilgiler (II)

23.08.2016 09:07

Dünkü yazımda bahset-tiğim gibi Michaell Powell’ın ‘Forbidden Knowledge’ isimli kitabında hapishaneden nasıl kaçabilece-ğinizden tutun, nasıl darbe yapabileceğinize kadar ‘bilmemeniz gereken’ çeşitli bilgiler var. Bu bilgiler aynı zamanda bilenlere karşı sizin korunmanıza da yarıyor. Bunlardan bazıları şöyle:

- Nasıl bir tarikat şeyhi veya kanaat lideri olabilirsiniz?: Kilosuz bir kişi olmanız ya da normalin altında bir kiloya inecek biçimde kilo vermeniz gerekiyor. Kendinizi kabul ettirdikten sonra sizi zaten şişmanlatacaklardır. Bol giysiler giymelisiniz, rahat ayakkabılar seçmeniz ve sakal bırakmanız lazımdır. Dişleriniz bembeyaz olmalıdır. Tarikat şeyhi olarak müritlerce kabul edilmek oldukça rekabet gerektirdiğinden din konusunda epeyce bilgi sahibi olmalısınız.

Esnemeyi, sigara içmeyi, burun karıştırmayı ve eşiniz dışında seks yapmayı unutmalısınız. Sıcak ve kuru bölgelerde dinin daha rahat yayıldığı görülmüştür. Mümkünse bu iklimin hüküm sürdüğü yerlere taşınmalısınız. Önce kendinizi yalnız başınıza bir odaya kapatıp birkaç hafta burada kalın ve önceden anlaştığınız yakın arkadaşlarınız sizin Tanrı ile iletişime geçtiğinizden bahsetsinler.

Size mürit olarak getirilen herkesin kafasının tepesine dokunun ve onlara ‘çocuğum’ diye hitap edin. İlk müritleriniz fakirler, hastalar, işsizler ve fahişeler olacaktır. Bu ilk grup sizin namınızı yayacaktır. Zamanla zengin müritler kazanacaksınız siz de zenginleşeceksiniz. Herkese babanızın ve onun babasının evinin nasıl ‘Tanrı Evi’ olduğunu ve onlar arasında da şeyhler bulunduğunu anlatın. Kolayca duyulmayacak şekilde konuşun, böylelikle siz konuştuğunuz zaman herkes susacaktır. Konuşma konuları arasında ekmek bulunmasını ihmal etmeyin. Hiçbir zaman sihirbaz olmaya kalkmayın. Sihirbazlık numaraları insanları iter. Ama hastalıkları iyileştirmek gibi mucizeler yapabilirsiniz.

- Asansörleri istediğiniz gibi yönetebilirsiniz: Kat düğmelerinin hepsine dirseğinizle yukarıdan aşağıya dokunup tüm kat düğmelerini yaktığınız takdirde asansörün bilgisayarı durumu ‘yanlış basma’ olarak algılayıp tüm basılı katları iptal eder. Birçok asansör bilgisayarı gitmek istediğiniz katın düğmesine sürekli bastığınızda düğmenin takıldığını sanıp o katı atlar. Birçok asansörde ‘ekspres düğmesi’ bulunur. Gitmek istediğiniz katın düğmesine ve kapı kapama düğmesine aynı anda basarsanız asansör diğer katlara uğramadan sizi istediğiniz kata çıkaracaktır. Ancak farklı biçimde programlanmış asansörler de vardır.

- Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kameralarından kurtulabilirsiniz: EDS kameraları arabanızın plakasına güçlü flaş gönderip onların fotoğraflarını alma metoduyla çalışır. Fotoğraf dondurucu spreylerden sıkarak plakanızı okunmaz hale getirebilirsiniz. Bu durumda plakanız düz beyaz olarak görüntülenir. Ayrıca kamera bulunan yerleri gösteren detektörler de satılmaktadır.

- Yalan makinelerini nasıl atlatabilirsiniz?: İki-üç saat süren yalan testinin önemli bölümü mülakatla geçer. Mülakat bölümünde size yalan makinelerini kandırmanızın mümkün olmadığı anlatılır. Bunlara inanmayın. Denetçi size ‘adınız ne’ gibi açık ‘uyuşturucu kullandınız mı?’ gibi ilgisiz sorular soracaktır. Fonksiyonunuzun, kalp atışınızın, nefes alışınızın durumunu inceleyecektir. Bu arada ‘hiç anne babanıza yalan söylediniz mi?’ gibi gereksiz sorular da sorularak ortalama stres durumunuz belirlenecektir. Aslında yalan söyleyip söylemediğiniz değil, vücudunuzun psikolojik cevapları incelenmektedir.

Denetleyici sadece ona verdiğiniz sözlü cevaplarla kısıtlı olarak raporunu yazar. Dolayısıyla sorulara verdiğiniz cevaplar önemlidir. Sorular sırasında dilinizi ısırırsanız, yüzden geriye doğru üçer üçer sayarsanız, sizi korkutan bir şey düşünürseniz, zaman zaman nefes alma sıklığınızı değiştirirseniz, omurga kaslarınızı gererseniz yalan makinesini kandırabilirsiniz.