Bir Fed hikayesi….

02.09.2016 12:53

Herkesin bildiği hatta aklına ara sıra gelen bir hikayeyi sizlerle tekrar paylaşarak bugün ki analizime başlamak istiyorum...

Eski zamanlarda çok ve boş konuşan adamın biri komşu­larıyla biraz kafa bulup eğlenmek için bir gece vakti cama çıkıp “İmdaaaat! Yangın vaaar, yeti­şin, aman yanıyoruz!” diye bağırmış. Bunu duyan konu komşu üzerlerinde pijamalarıyla, gecelikleriyle dışarı fırlamış insanlık hali tabi ki... Kimi yanında güğümle su getirmiş, kimi de ateşe kum atmak için kürek. Mahalleli heyecanla sokağa dökülmüş dökülmesine ama ortada ne yangın varmış ne de duman. Zevzek adam bakıp bakıp gülmüş donla dışa­rı çıkan komşularına.

Aradan üç beş gün geçmiş. Adam yine biraz eğlenmek istemiş. Cama çıkıp yine yangın var diye olanca gücüyle bağırmış. Komşulardan yine inenler olmuş ama bu sefer de bir şey olmadığını görüp saya söve, söylene söylene evlerine dönmüşler….

Olacağı bu ya, birkaç gün sonra gece adam bir gözünü açmış ki, odasındaki perde alev içinde. Ne yapacağını şaşırmış ve bu sefer ev haliyle hiç bir şeyini almadan sokağa kendi fırlamış bu sefer. “Yetişiiiin, yangın vaaaar, evim elden gidi­yor” diye bir o tarafa bir bu tarafa koşarak bağır­mış durmuş. Ama komşularından hiç biri oralı olmamış. Camdan başını uzatıp bakan bile çıkmamış. Yalancı adamın gözlerinin evinde evi yanıp kül olmuş. İşte böyle, ayak üstünde bin yalan uyduran, esen ama yağmayan, akşam kavil, sabah savul olan kişilerin Allah bir dediğinden gayrı sözü­ne inanan olmaz. Günün birinde gerçeği bile söyleseler, kimse ciddiye almaz.

Bu hikaye nereden geldi aklıma neden anlattım başlıktan bir miktar anlaşıldığını ümit ediyorum ki dünya da bu tarz hikayeler, ata sözleri hatta deyimler fazlasıyla mevcut...FED’in şuanda yaptığı sözlü yönlendirmeleri ve gelen verilere baktığımızda çok uzun bir süredir izlediği politikayı ortaya koyacağız.

FED NE YAPIYOR ?

Çok uzun zamandır yazılarımda FED’in sözlü yönlendirmeleri mükemmel bir şekilde yaptığını, piyasaların ciddi anlamda nabzını tutup, kötü gelen verinin tam 30 saniye sonrasında bölge başkanlarına açıklamalar yaptırdığını belirtiyorum ki bu durumları herkes görüyor.Sırf bununla da kalmıyorlar tabi ki, açıklanacak ekonomik takvim verilerinde bir önceki ve yıl boyunca açıklanan verilerin ortalamanın altında tutup, beklentinin bir miktar üzerinde açıklayıp, doları güçlü tutmaya devam ettiğini görüyoruz.

Bu arada kendisini geliştirmeye de başladı ve yeni yöntemlerde gelişiyor. Bu aralar Japonya Merkez Bankası ile iyi bir finansal flört gerçekleştiriyorlar… 100 seviyesinin altında Japonya Merkez Bankasının duyduğu rahatsızlığı, sorunun asıl noktası olan Japonya’dan değil FED tarafından çözümlenmesi de piyasalara ciddi bir koalisyon mesajı verdi.

Merkez Bankaları genel yapı olarak dünya üzerinde siyasetten uzak, bağımsız çalışan bir yapıdır. FED tarafında bu durum pek böyle işlemiyor sanırım, baktığımızda her başkandan farklı bir ses çıkıyor ve uyum gitgide bozuluyor. ABD tarafında seçim beklentisinde iki adayda ciddi anlamda güçlü bir görüntü sergilerken, bu seçim Kasım ayında gerçekleşecek ve FED’in seçim öncesinde bir faiz kararı alması ciddi anlamda zor görünüyor.

Piyasaların FED’in sözlü yönlendirmelerine inanma süresinde yavaş yavaş sona doğru ulaştığımızı düşünüyorum.

GELEN VERİLERİN EKONOMİK YANSIMASINA BAKTIĞIMIZDA….

Ağustos ayı içerisinde yayınlanan verilerde şuan için ekonomiyi tam destekleyecek bir etmen göremiyorum. Büyüme verisinde dahi bir önceki veriye oranla azalma bekleniyordu ki buda gerçekleşti. Şu aralar tam istihdama yakınlık konusundan piyasaları destekleme çabalarına girdik gibi görünüyor. 3-4 sene öncesinde evet bu istihdam olayı ABD tarafında ciddi bir önem teşkil ediyordu. Açıklanan bir istihdam verisinde Altın’da minimum 40-50 dolar civarında bir hareket, EurUsd paritesinde 300 - 400 piplik bir hareket ortaya çıkarıyordu. Geçen sene neredeyse yatırımcılar bu veriye hiç önem vermedi ve yatırım enstürmanlarındaki volatilite yerlerde gezdi. Bu beklentiyi yaparlarsa o dönemler gelebilir. Fakat ABD tarafında önem teşkil eden durum bana göre tamamiyle ‘’ENFLASYON’’....

Burada da farklı bir durum var. Uzun süredir %2 olan enflasyon hedefini tutturamayan FED’in nasıl olurda Fischer bu hedefin yükseltilmesi talebinde bulunur… Aslında burada yanlış olan durum Fischer’in talebi değil. Burada amaç yeniden piyasaların bir beklentiye girerek doları destekleme çabasında bulunması.

İnşaat - Ev - Konut satışlarından piyasayı beklentiye sokamıyorlar çünkü ‘’Mortgage Krizini’’ unutamıyorlar. Büyüme tarafı zaten beklenti gibi... Satın Alma PMI tarafında bir iyi bir kötü veri var.İstihdam yalanı ile piyasayı oyalamayı tercih ediyorlar. Hepsinin üzerine seçimde eklenince, bu kadar belirsizlikle Eylül’de faiz artırımı yine zor görünüyor.

FAİZ ARTIRIMI GERÇEKLEŞİRSE GERÇEKLEŞMEZSE…..

Altın tarafında fiziki talebe baktığımızda depolar bazında şuanda bir miktar yavaşlama var. Fakat piyasalar şuanda FED’in faiz durumunu fiyatlamaya başladığından Ons bazında bir gerileme mevcut. Karara kadar altındaki baskı sürdüğü taktirde 1250 - 1266 arasında bir fiyatlama görmemiz mucize olmayacaktır . Fakat piyasalar daimi bir şekilde gelişmiş bir ülkenin faiz arttırımına sıcak bakacağı için doları bir süre doları güçlendirseler de, daha fazla faiz arttışı ve FED’i daha fazla zorlamak için ters fiyatlamaya başlayacaklardır. Buda ileriki dönemlerde 3 - 6 aylık bir süreç içerisinde altında 1400 hatta 1500 seviyelerine kadar tırmandırmak için iyi bir neden gibi görünüyor.

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ YATIRIM MENKUL DEĞERLER
TÜREV PİYASALAR UZMANI