Büyümeye hizmet sektörü etkisi...

10.06.2015 12:30

Yurtiçinde 1.çeyrek büyüme verisi sürpriz bir şekilde yıllık bazda yüzde 1,7 olan piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 2,3 olarak açıklandı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 oranında artış gösterdi. Büyümenin içeriğine baktığımızda büyümeye etki eden en büyük faktörün hizmet sektörü olduğunu görüyoruz. Büyüme içerisindeki payı yüzde 62.7 olan hizmet sektörü, yıllık bazda yüzde 4.1 oranında bir artış gösterdi. Sanayi sektörünün geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre değişiklik göstermemesi ve tarım sektörünün yüzde 2,7’lik artışı değerlendirildiğinde hizmet sektöründeki artışın büyümeye etkisini görebiliyoruz. Hizmet sektörünün alt kalemlerine baktığımızda ise finans ve sigorta faaliyetlerindeki artış dikkatleri çekmektedir. Büyümeye etki eden diğer faktörlerden hanehalkı harcamaları ise yüzde 4,5’lik artışla diğer bir önemli paya sahiptir. Hükümet harcamaları ise yüzde 2,5 oranında artış gösterdi.

Gelen olumlu büyüme verisinin ardından yurtiçinde bir iyimserlik olduğunu söyleyebiliriz. Gelen veri sonrasında dolar/TL paritesi 2,73’ün aşağısını test etti. Yurtiçi iyimserliğin yanı sıra doların global bazda değer kaybettiğini de belirtmekte fayda var. Parite etkisiyle birlikte gerileyen dolar endeksi sonrası bütün gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değerli konumdadır. Büyüme verisinin etkisini borsa tarafında da görebiliyoruz. Borsa yüzde 1,20’nin üzerinde alılcılı seyretmektedir.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde kurda 2,73 desteği önemlidir. Bu seviyenin aşağısında kalıcılık sağlanması durumunda 2,7150 ve 2,7000 seviyelerine doğru satışlar görebiliriz. Aksi taktirde gelebilecek alımlar sonrası ilk hedef 2,7420 direnci olarak gözükmektedir. Borsada ise 79.500 direnci takip edilmelidir. Endeksin bu direnci kırması durumunda 80.200’e doğru alımlar görebiliriz. 79.500 desteği aşağısında ise 77.000 ve 75.00 destek seviyeleri ön planda olacaktır.

Rıdvan BAŞTÜRK

ALB Forex Analisti