‘Dolar ne olur?’ diye soruyorlar, cevaplayalım

28.12.2015 09:29

Bu aralar yine en çok sorulan soru bu. Kiminle konuşsam Dolar alayım mı ne olur diye soruyor. FED faiz artırmaya başladı. Dolar düşüyor ama yine de Dolar’da beklentiler yüksek. Tabi 2015'te bu kadar kolay kazandıran bir yatırım aracında, vatandaş bir daha fırsat kaçırmak istemiyor. Zaten soruların hepsi de 2015 başında almamış, ya sonradan fırsatı yakalayıp az kazanmış ya da herkesin bozdurduğu yerden almış olanlardan geliyor.

Gerçekten de Dolar 2015'te çok rahat kazandırdı. Öyle ki 2.30 seviyelerinden alanları ihya etti. Şimdi FED faizi artırdı kimisi halen tutuyor kimisi bozdurdu. Bir de şimdi bu seviyelerden almak isteyenler var.

Bence Dolardaki en uzun hikayeye şimdilik ara verdik. Aralık'ta faiz artırımı geldi ancak ikinci artırım meçhul. Mart'ta beklentiler var ama benim görüşüm en yakın artırım için ibre, Nisan sonrası yapılacak ilk toplantıyı gösteriyor. Çünkü birinci çeyrek ABD verilerini görmeden adım atmak, FED için tehlikeli bir durum.

O zaman Dolar'ın hikayesine en az 5 ay ara verdik. Dönelim Türkiye tarafına bakalım. Yıl biterken, çok sakin günler geçiriyoruz ancak bizim adım atmamız lazım. Hükümet kanadı bence 2.90 seviyelerindeki Dolar'dan memnun. İhracatçılar da öyle, Dolar borçlu şirketler artık bu seviyelerdeki Dolar'a alışmaları gerektiğini anlamış olmalı.

Bu seviyeden alsak kaçı hedefleyeceğiz önemli soru bu. Param değer kaybetmesin diyorsak; her zaman kenara Dolar koymakta fayda var, ne de olsa TL'ye göre daha güvenilir. Ancak iyi kazanmayı hedefliyorsak, şu an Dolar bize bunu vaat etmiyor. Tabi bir de hikayenin Türkiye tarafına geçmesi halinde, alacağımız riski de göz önünde bulundurmak gerek.

Bir taraftan da Türkiye'nin bölgesel riskleri var. Ne zaman kötü bir haber duysak TL direk gözden düşüyor.

Sonuç olarak bu seviyeden Dolar alıp, kötü haberlere endekslenen bir yatırım yapmaktansa, kazanç hedefliyorsak bu seviyeden Dolar'ı ben faydalı bulmuyorum. En azından FED'den yeni bir ışık görene kadar, alınabilecek en iyi seviyeyi beklemek faydalı gözüküyor.

Ancak henüz zararda olan bir Dolar yatırımı varsa da, bu seviyeden de çıkmak için erken. Yani şu an için TL'yi izlemeye devam edelim.

Burçak Gezgin / www.alanyatirim.com/ 
Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı