Dolarda senaryolar değişiyor mu?

08.06.2016 17:18

FED faiz artırımından uzaklaştı ve Türk Lirası yeniden güç kazandı. Gelişmekte olan ülke endeksleri de aynı hızda yükseldi. Başkan Yellen’ın Dünya İş Konferansındaki açıklamaları fazla güvercin bulunurken, haziran ayına dair faiz artırımı beklentileri tamamen ortadan kalktı. Ayrıca Temmuz ve Eylül ayına dair beklentiler ise, şüpheli konuma yerleşti. Görüntü itibariyle FED, eğer Eylül ayında da bir faiz artırımına gitmezse, Aralık ayında tek faiz artırabilecek bir alanı kalacak. Bu da görüntü itibariyle FED ve faiz adımları hakkındaki görüntünün geçtiğimiz seneden farklı olmayacağını gösteriyor. Bu durumun ipuçları da 15 Haziran FOMC’de göreceğiz. FED’in Brexit riski öncesinde artık faiz artıramayacağını biliyoruz. Ancak ilerleyen toplantılar için de verilecek ön mesajlar piyasanın yeni bir senaryo yazmasına neden olacak. Şunu da yeniden hatırlatalım. Eğer finansal piyasalar üzerindeki Brexit gölgesi, İngiltere’nin AB üyeliği içerisinde kaldığına dair bir görüntüyle sonuçlanırsa, FED’in üzerinde bir çok baskı ortadan kalkacaktır ve Temmuz ve Eylül ayları yeniden potaya girip, kur hareketlerinin yönünü değiştirecektir. Bu nedenle Dolar/TL’de 2.90 altında gelen rahatlama, çok kalıcı da olmayabilir.

Diğer bir senaryo içinde 15 Haziran FOMC toplantısı sonrası oluşacak yeni resmin, 21 Haziran PPK toplantısında nasıl yansıyacağı sonrasında yazılacak. TCMB’nin mutlak suretle son 3 aydır düşen enflasyon görünümünden destek bularak, faiz törpülemeye devam edeceğini düşünüyoruz. 50 baz puanlık indirim çağrısı bugün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından verildi. Mehmet Şimşek’in ise açıklamalarında faiz indirimlerinin herkesin ortak çağrısı olduğunu ifade etmesi, TCMB’nin sadeleştirme adımlarına hükümet kanadında da desteklerin devam ettiğini gösteriyor.

Yurtiçinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1.1 daralma gösterdi. Yıllık bazda ise artış yüzde 2.5 beklentilerinin oldukça altında yüzde 0.7 artış gösterebildi. Beklentilerin altında kalan rakamlar sonrası, kur hafif yukarı ataklar yapsa da, bir kez daha gördük ki, 2.90 desteğinin altında kaldıkça satışlar devam ediyor. Burada en önemli etkenler arasında gelişmekte olan ülkeler açısından FED baskısının kalkması yatmaktadır. Diğer yandan büyüme tahminlerinde, veriye rağmen iyi beklentilerin devam etmesi yatmaktadır. Dünya bankası’nın raporuna baktığımızda 2016 ve 2017 yılı içinde tahmin edilen yüzde 3.6’lık tahminlerin korunduğunu görmekteyiz. Trend halinde bir düşüş görmediğimiz sürece, büyümenin öncü göstergelerinden olan sanayi üretiminin korku senaryolarına zemin hazırlayamadığını henüz görmemekteyiz. Ayrıca dış talebin azalması da verinin düşüş nedenleri arasında yer alıyor. Zayıf sektörler arasında ise, mobilya ve otomotiv, bilgisayar ve elektronik dikkatleri çekiyor. 1.çeyrek büyüme rakamları ise, bu dönem yüzde 4.5 beklentinin altında kalabilir. Ancak yüzde 3.5-4.0 üzeri gelebilecek verileri çok da korku uyandıracak bir durum olarak kur kanadında da hissetmeyebiliriz. En azından şu aralar!



Teknik olarak baktığımızda, 2.8700 önemli bir bariyer olacak gibi görünüyor. 2.8700 altında iyimser hava devam edebilir ve 2.8400-2.8450 arasında bir hedefleme söz konusu olabilir. 2.90 altında kaldıkça TL adına fiyatlamaların söz konusu olabileceğini düşünüyoruz. Önümüzde 15-21 ve 23 haziranda yaşanacak tüm gelişmeler kurun ivmesi adına etkili olacaktır. 2.8700’den olası tepkiler görebiliriz. 2.84 bölgesinin kırılması ardından yeni bir senaryo yazmak durumunda kalacağız. BİST tarafında ise, 78600’lerdeyiz ve 80.000-80.500 arası bölgenin önemli olacağını söyleyebiliriz.

BİST 100-Genel



2.90 altında kalıcılık sağlanırsa ve gösterge faizde yüzde 9 ve altında kalırsak, Borsa’da yukarı potansiyel devam edebilir. 

BİST 100 Kısa



Kısa vadede saatlik bir omuz-baş omuz formasyonu oluşabileceğini de gösteriyor. 1000 puanlık bir kısa vade satış sinyali de söz konusu olabilir. Dikkatli olmakta fayda var. 77.800-77.300 destekleri önemli.76.200 ise belirleyici. Yukarıda ise, 80.000 direncini takip etmeye devam ediyoruz. 200 günlük ortalamının üzerindeyiz.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI