ECB`den istenilen söz alındı, söz sırası FED`de

11.03.2016 13:27

ECB Başkanı Mart'ta gereken her şey yapılacaktır sözünü tuttu ve sözlü yönlendirmeden gerçek adımlara geçerek piyasalara beklediğini hatta bekledğinin de ötesinde geniş bir paket açıkladı. Piyasa bu kararları sindirmeye çalışırken daha kalıcı hareketler adına artık gözler FED'de olacak.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

12 hafta boyunca 68.000-70.000 aralığından destek alan ama yukarda 75.000 direnç eşiğini de geçemeyen ve teknik sıkışma yaşayan BİST en sonunda 75.000'ler üzerinde kapanışlara başlayıp bu sıkışmayı yukarı yönlü kırdıktan  sonra beklediğimiz gibi 80.000'lere doğru hızlı bir atak geliştirmiş oldu.

Dün 79.674 gören ve kapanışını 79.024 seviyesinden gerçekleştiren BİST, bugünde devam eden ilk yarı işlemlerinde 79.613'lere kadar uzandıktan sonra 79.000 üzerinde kalıcı olma çabasıyla işlemlerini sürdürüyor.

BİST bu seviyelerde bir kapanış gerçekleştirirse  şubat ortasında başladığı yükseliş sürecinde üst üste 4'cü haftayı da primle kapatmaya hazırlanacak ve yükseliş umutlarının devamını bir sonraki haftaya devretmiş olacak.

Geçen yazımızda '' Sert soluklu yükseliş hareketinin tepkiden çıkıp kalıcı hale gelmesi için ilk etapta olası kar satışlarında kısa vadeli  önemli desteklerden güç alması ve asıl olarak 80.000'lere doğru ilerlemesi teknik gereklilik olarak dururken, global piyasaların tekrar sert bir negatif satış baskısına dönmemesi de dışsal etki olarak gerekli olacaktır...'' demiştik.

Nitekim global piyasaların desteğiyle 80.000'lere uzanan BİST'in bu seviyelerde kalması için içerde destek aldığı faiz-kur tarafından destek almaya devam etmesi ve global piyasaların pozitif tarafta kalma gerekliliği masada olacaktır. FED ECB'den destek alan  global piyasaların yönünü belirleyecek en önemli dönemeç olacaktır.

Teknik olarak kısa vade adına güçlü yükselişin sürmesi için olası kar satışlarının kısa vadeli önemli alt seviyelerden destek bulması ve bundan sonraki süreçte 80.000 üzerine kalıcı yerleşerek devamında asıl olarak  2015 ocak ayından beri devam eden alçalan tepelerle ilerleyen düşüş trendinden kurtulabilme adına 80.800-81.500 aralığının üstünde kalıcı yerleşerek 83.000-85.000'lere doğru bir atak geliştirmesi gerekli olacaktır.

Bu olmadıkça ve kar satışları etkili oldukça  yükseliş ihtimalinin masada kalabilmesi için kar satışlarının aşağıda sıralı olarak 77.500-78.500 aralığından , burası tutmazsa bir aşağıda 200 günlük üssel ortalamayı da içinde barındıran  75.000-76.500 geniş bant aralığından destek bulabilmesi oldukça önemli olacaktır.

DOLAR-TL VE GÖSTERGE TAHVİL DESTEK VERMEYE DEVAM EDİYOR

Mevcut durumda gösterge tahvilin 10.50'lerde bulunması ve dolar-TL tarafında şimdilik 2.87-2.90 aralığında işlemlerin geçmesi BİST tarafına pozitif destek veriyor.

Pozitif desteğin artarak  devam etmesi adına faiz tarafında % 10.00'lara doğru bir hareket yada en azından nötr kalabilme adına % 10.50- %11.00  civarında kalınması önemli olacaktır. Tekrar % 11.00'lerin üzerine bir hareket başlarsa ekstra  dikkatli olunması gerekecektir.

Dolar-TL tarafında ise 2.87 altına geçiş başlar ve 2.75-2.85 aralığına doğru bir yeni hamle gelişirse bu BİST için pozitif ortamı destekleyecek bir hareket olacaktır. En azından FED'e kadar  2.87-2.95 aralığında oluşacak ara ara yukları yönlü işlemlerde BİST için sınırlı etki anlamına gelecektir.

Dolar-TL tarafında 2.95 üzerine taşmalar yaşanması ve tekrar 3.00'lerin test edilmesi durumunda ekstra temkinli olunması gerekecektir.

ECB SÖZ VERDİĞİNDEN FAZLASINI YAPTI, ŞİMDİ GÖZLER ARTIK FED'DE OLACAK

ECB Başkanı Draghi ;  faiz indirimi , ek tahvil alımı , tahvil alımının banka dışı finans kağıtlarına yönlendirilmesi , ve bankacılık sistemine kaynak sağlama adına Haziran ayından itibaren başlayacak  ve vadesi en az 5 yıl olacak 4 TLTRO ihalesi düzenleyeceğini açıklaması piyasalar için bir bakıma sözün tutulması ile birlikte  beklediğinin de biraz ötesinde bir hamle oldu.

Bu adımlar Avrupa ekonomisi ve Bankacılık sistemi adına aslında  pozitif olarak görülürken , kararlar sonrası global piyasalarda oluşan karışık fiyatlamaya baktığımızda atılan adımlara Avrupa bölgesinde sorunların çok fazla büyük olduğunun bir nevi imalumun-ilanı yapıldığı yorumlarını da yabana atmamak gerekiyor.

Draghi'nin yeni faiz indirimi olmayabilir açıklaması  da kafaları ek olarak karıştırsa da; bu önlemlerin anlaşılma- sindirme sürecinden sonra bugün yaşanan fiyatlamalarına baktığımızda kısa vade adına    pozitif algılanmaya daha müsait olduğunu görmekteyiz.

Artık global ölçekte pozitif havanın devamı ve paranın güvenli limanlardan riskli limanlara doğru ilerlemeye devam edebilmesi adına gözler FED kararlarında ve açıklamalarında olacak. FED şahin bir sürpriz yapmadıkça global piyasalarda yaşanan pozitif havanın devamı ve bunun bizim piyasalara yansıması mümkün gibi görünüyor.

BU KRİTİK SÜREÇTE S&P 500 VE DAX ENDEKSLERİNE DİKKAT ETMEYE DEVAM

Geçen haftada belirttiğimiz gibi bu süreçte  S&P 500'in 200 günlük üssel ortalaması olan 2.000'ler üzerine kalıcı geçmesi ve DAX'ın 200 günlük üssel ortalaması olan 10.300'ler üzerine kalıcı geçmesi ; algının biraz daha kalıcı değişmesi ve  pozitif havanın tepkiden çıktığı ve güç kazanabileceği anlamına gelmesi ve gelişen ülke piyasaları da bu ortamdan ekstra fayda sağlayabilmesi adına önemli olmaya devam edecek teknik kriterler olacaktır.

Ama bu teknik hareketler gerçekleşmez ve önümüzdeki haftalarda özellikle S&P 500 endeksi tekrar 1.900 altında 2 kere geri teptiği 200 haftalık ortalamayı içinde barındıran  1.800-1.850 aralığına dönerse ve DAX yeni yeni üzerine çıktığı 200 haftalık üssel ortalaması olan 9.300'ler altına yeniden gevşeyecek olursa ekstra temkinli olmak gerekecektir.