En zayıf halka kim olacak?

13.08.2015 11:21

İlkbaharın sonu gelirken herkesi bir seçim telaşı sarmış, seçim sonrasındaki oluşacak olası hareketlilik için hazırlıklar yapılmış, stratejiler belirlenmişti.

Fakat son yılların en hareketsiz en sakin yaz mevsimi çıkıverdi karşımıza! Geçen yazımda da bu konunun altını çizmiştim hatırlarsanız. O günden bu yana da değişen pek birşey olmadı zaten.

Tabii , piyasa ne Çin’i ne FED’i ne de Yunanistan’ı fiyatlıyor bu sıcak günlerde! Tek bir şeyi bekliyor yeni , güçlü bir hükümeti! Nihayetinde geldiğimiz noktada artık tamam mı devam mı deme vakti! Ya erken seçim olacak ve 2015 sadece ilk yarısıyla değil tamamıyla kayıp bir yıl olacak ya da gecikmelide olsa kumun denizin güneşin tadına varacağız. Malum bu artık siyasilerin tercihi haline geldi.

Pekala diyelim ki, yeni güçlü bir hükümet kuruldu. Peki sonrası için hikayemiz var mı? Var! Bakınız bugün BRİC diye nitelendirdiğimiz yani gelişmekte olan ülkeler Brezilya, Rusya , Hindistan ve Çin net bir şekilde bizden daha iyi durumda değiller. Hatta Çin’de bu hafta gerçekleşen devalüasyonlar ve oradaki yeni düzenlemeler, Brezilya’nın notunun inmesi, düşen petrol fiyatları keza yine Rusya’ya dair düşen petrol fiyatları şu anda kısa vadeli para akışının bu bölgelere kaymasını engelleyebilecek nitelikte. Özellikle Çin’deki devalüasyon hamlesi FED’in Eylül’de olası faiz artırımı için bir öteleme durumunu bile gündeme getirebilir.  Artı bir parantez daha açmak isterim ki, FED’den gelecek olası faiz artırım süreci bu sefer mekanik bir artırım süreci olmayacak. Yani 2004–2006 yılları arasındaki gibi 25 baz puanlık artırımlar dahilinde her toplantıda böyle bir artırım görmeyeceğiz. Bunu başkan Yellen senatodaki toplantısında kendi bizzat söylemişti hatırlarsanız. Dahası veri bazlı ilerleyeceğini, verilerin iyi/kötü durumuna göre her toplantıda ayrı bir değerlendirme yapacağını dile getirmişti. Hal böyle olsa dahi yani faiz artırım süreci başlasa dahi para en zayıf halkadan Birleşik Devletlere akmaya başlayacaktır. Yani para, yukarıda sıraladığım gelişmekte olan ülkelerin ve ardı sıra gelen aday ülkelerin (yani bizim gibi) en zayıf görünümlü olanından başlayacak çıkmaya.

Bu bakımdan dönüyorum başa. Umarım tam rakiplerin en zayıf döneminde, onlara karşı avantaj sağlamak varken kendi kendimize bunu bir dezavantaja çevirmeyiz. Malum önümüzdeki dönem , en zayıf olanın kalemi kırılacağı dönem!

Bugünkü yazımı tam da şu kritik günlerde kısa ve öz tutmaya çalıştım. Tekniğe girmedim , çünkü an olur ki sakin olup izlemek en iyisidir.

Borsa şansınızın yanınızda olduğu sağlıklı günler dilerim.

Ergün TEKGÜL/ Ata Finans Grubu VİOP Müdürü
etekgul@atayatirim.com.tr
twitter:@erguntekgul