Fırtına öncesi sessizlik

23.07.2015 15:12

8 Haziran sabahı uyanıp ekranlarının başına  geçen her trader o gün ve sonrasında piyasada oluşacak dalgalara karşı kendini nasıl koruyacağını düşünmüştü. Öyle ya , yıllar sonra gelen olası koalisyon senaryosu nasıl filizlenecek ve bu piyasalarda nasıl bir kelebek etkisi yaratacaktı ? Dahası şu an , hali hazırda trader olan çoğu kimse henüz böyle bir tecrübeye de sahip değildi. Bu gözlerdeki korkuyu daha da artırıyordu. Peki ne mi oldu ? Hiç! Evet kocaman bir hiç ! Dağ fare doğurdu adeta. Hatta bırakın dalgaları , okyanusları iki aydır burası Ölüdeniz. Bakınız  aşağıda sizlerle paylaştığım haftalık grafik  , Borsanın Lehman krizinden bu yana , yani son 7 yıldır ortalama fiyatlarını bize resmetmekte. Bu ortalamalar , normal koşullarda birbirlerini kesme açılarına bağlı olarak  al/sat sinyali işaret ederler. Yalnız grafiğin en sağında , sarı kutucukla işaretlediğim bölge bırakın sinyali , piyasanın son aylarda nasıl derin bir uykuda olduğunu işaret ediyor. Grafiğin haftalık olduğununda bir kez altını çizeyim. Yani 2015 neredeyse uyku yılı olmuş.



Peki piyasa bu derin uykudan ne zaman uyanır ? Birleşik devletler faiz artırımına geçtiği zaman mı ? Yoksa Yunanistan fiilen battığı zaman mı ? Ya da Çin ‘de büyüme ile ilgili el bombasının pimi çekildiği zaman olabilir mi ? Açıkcası bunlar son dönemin en moda kriz ikonları ama bizce bunların hiçbiri değil. Piyasa tek birşeyi bekliyor ! Şefkat dolu güvenebileceği bir eli.. Yani sağlıklı uzun soluklu gelebilecek yeni hükümetini ! İşte benim ülkemin şirketleri , yatırımcıları , piyasaları ne zaman ki , bu istediği hükümete kavuşur o zaman bu uykudan uyanır , borsasıda yeni rekorlara imza atar. Yalnız dikkat ! Eğer bu beklenen kavuşma olmazsa da kızgın dev uyanabilir. Özetle sert kırılmanın yönü şu an için ekonomik gelişmelerden çok uzakta görünüyor. ‘’ Peki Ergün Bey , elinizde bu olası sert hareket için bir done var mı ? ‘’ diye sorabilirsiniz. Bir VİOP(çu) olarak – ki ben kendimi hep VOB(çu) olarak görüyorum (bu ince ayrımı da vadeli işlemleri 10 yıldır takip edenler iyi bilir ) – kendi uzmanlığımla ilgili bir durumla size anlatmaya çalışayım. İşe yine varsayımlarla değil grafiklerle matematikle yaklaşalım. Bakınız aşağıdaki bu grafiğimde sizlerle endeks sözleşmesinin yani nam-ı diğer , VİOP30’un açık pozisyonlarla ilişkisini göstermeye çalıştım. ‘’ Nedir bu açık pozisyon (APS) ‘’ diyenleri duyar gibiyim. Şöyle söyleyeyim , açık pozisyon , o vadedeki uzun ve kısa tüm açılmış ve henüz kapanmamış pozisyonların toplamını bize gösterir. 



ki ne anlama gelir? Yukarıdaki grafik size biraz karışık gelebilir ama inanın oldukça basit bir anlatımı var. Siyah çizgi ,endeksi ;  kırmızı çizgi ise açık pozisyonları bize göstermekte. Kırmızı çizgideki ani aşağı sarkmalar ise vade sonlarındaki pozisyon kapamalarından kaynaklanmakta. Son iki senenin data setlerine baktığımızda kabaca 250.000 APS ‘ye her ulaşıldığında endekste uzun ve sert bir bant hareketi oluşmuş. Sarı bölgelerde bu ilişkiyi göstermeye çalıştım. Örneklersek , Ocak 2015 ‘te endeks 115.000 (viop30) zirvesini gördüğünde ( bist100 ‘ü takip edenler için 92.000 zirvesinden bahsediyorum ) açık pozisyon sayısı 250.000 ‘i geçmişti. Ardından gelen 12.000 puanlık realizasyonda da kabaca 50.000 adet pozisyon kapanmıştı. Diğer durumları da incelersek bu resmin aynısıyla karşılaşıyoruz. Tabi en büyük soru işareti şu : ‘’ Sözünü ettiğimiz sert bant hareketi yine oluşacaksa , bunun yönü ne olacak ? ‘’ İşte bunun da en iyi cevabını , ben değil siyasiler verecek  sanırım !
Borsa şansınızın yanınızda olduğu sağlıklı günler dilerim.

Ergün TEKGÜL/ Ata Finans Grubu VİOP Müdürü
etekgul@atayatirim.com.tr
twitter:@erguntekgul