Geçen hafta Trump ve Fed piyasaları etkiledi

26.03.2018 15:01
Geçtiğimiz hafta Trump’ın Çin’e yönelik atmış olduğu gümrük vergisi adımları ve Çin’den gelen ufakta olsa misilleme küresel piyasalarda ticaret savaşları endişelerini yeniden gündeme getirdi. Bu durum piyasalarda dalgalanma yaratırken, ABD endekslerindeki satış baskısının hızlandığını izledik. Bir süredir ABD endekslerindeki seyirlerin küresel borsaları etkilediğini belirtiyoruz. Buna paralel olarak Borsa BIST100 endeksi de yeniden 115000 sınırına kadar geri çekilmesinin ardından zayıf tepkiler gösterdi. 
 
Geçen haftanın bir diğer gelişmesi ise Fed faiz kararı oldu. Fed beklentilere paralel 25 baz puan faiz artırırken, karar metni ve Powell’ın açıklamaları piyasalarda karışık algılandı. Gelecek yıllara ait faiz beklentileri yükselirken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yukarı etki gördük. Ancak ABD dolarında gözle görülür bir güçlenme görülmedi. Bunda Trump’ın vergi kararları etkili olmuş olabilir. Zira bu yıla yönelik 4 faiz artırımı bekleyen üyelerin sayısı önceki projeksiyonlarda 3 kişi iken Çarşamba günkü belde 6 kişiye yükselmişti. Bu bir bakıma dolar endeksi üzerinde es geçilmiş görünüyor. Sadece bu bile yeteri kadar şahin algılanabilirdi. Yine de bunun etkileri ilerleyen günlerde görülebilir. 
 
Borsa ve Hisse Senetleri Piyasaları
 
Borsa endeksinde 115000 üzerinde pozitif görünümün korunacağına yönelik düşüncemiz sürüyor. Ancak endeksin teknik olarak ciddi anlamda momentum kaybettiğini birkaç haftadır yineliyoruz. Nitekim bunun etkilerini endekste dalgalanma şeklinde yaşıyoruz. Teknik göstergeler yatay bir seyri işaret ediyor. Başka deyişle 115000 seviyelerinden tepki alımları gelmeye devam edebilir ancak 118000 seviyesini geçmeye şimdilik yeterli olmuyor. Endeks bu aralıkta yine yatay ve yönsüz bir şekilde dalgalanmasını sürdürebilir.
 
Bu noktada ABD endekslerini izlemeye devam edeceğiz. ABD Dow Jones endeksinde geçen hafta ciddi bir düşüş görüldü. Dow 25000 seviyelerinden 23300 seviyesine kadar geri çekildi. Önümüzdeki hafta 23300 seviyesini kritik destek olarak izleyeceğiz. Bu seviyeye oldukça yakın bir kapanış gördük ve Dow Jones endeksinin 23300 seviyesinin altına gerilemesi durumunda küresel borsalarda satış baskısı güçlenebilir. Bu senaryo Borsa BIST100 endeksinin 115000 desteğinin altına gerilemesine neden olacaktır. 
 
115000 desteği kritik
 
Endeksin 115000 seviyesinin altına gerilemesi durumunda 110000 seviyesinden bahsetmeye başlayacağız. Elbette aralarda 113500 ve 112500 gibi ara destekler bulunuyor ancak 115000 seviyesi psikolojik olarak önemli bir seviye bu noktanın kırılması algılamaları oldukça bozabilir. Bu nedenle bu seviyeye dikkat ediyoruz. 
 
Yukarıda ise 118500 seviyesinin üzerine yerleşmedikçe endekste güçlenmeden bahsetmek zor. Yeni bir yükseliş trendi başlaması için ise 121600 seviyesinin kırılması gerekli. Şimdilik bu nokta oldukça uzak görünüyor. 
 
Dolar/TL görünüm yukarı 
 
ABD piyasalarının bozulması küresel risk iştahını azaltırken bu durum güvenli limanlara yönelmeye neden oldu. Tahviller, Japon Yeni ve Altın gibi enstrümanlara talep artmış görünüyor. Bu gelişme dolaylı olarak gelişmekte olan ülkelere yönelik iştahı törpüledi. GOP para birimleri arasında en kırılgan yapıya sahip olan TL ise bu durumdan en fazla etkilenenler arasında. USDTRY paritesi 3.9450 direncini kırarken, Kasım 2017 tarihindeki 3.9840 zirvesini zorluyor. Dolar/TL ‘nin bu seviye üzerine yerleşmesi durumunda kurdaki yükseliş 4 seviyesinin üzerine doğru devam edebilir. Kura teknik olarak bakıldığında yukarı yönlü trend olduğu görülüyor. Bu nedenle satış yapmak için 3.9840 seviyesinin üzerinde kalmakta başarısız olduğunu görmek ve ikna olmak lazım. Ateşin söndüğünden bahsetmek için ise 3.9450 seviyesinin altına doğru seyirler gerekiyor. 
 
Büyüme verisi ve teşvikler bekleniyor… Gözler 29 Mart tarihinde
 
Önümüzdeki hafta içeride Perşembe günü 2017 yılı son çeyrek büyüme verisini ve 2017 yılının tamamına ait nihai büyüme verisini almış olacağız. Beklentiler son çeyrek büyümenin %10 civarında olacağı ve Türkiye büyümesinin 2017 yılında %7 seviyelerinde gerçekleşeceği yönünde. Beklentilere paralel bir veri gelmesi piyasalarda fazla bir etki yaratmayabilir. Beklentilerin üzerinde bir veri ise moralleri düzeltebilir. Önümüzdeki hafta ayrıca Hükümetin bir süredir açıklaması beklenen teşvik haberlerinde olacak. Teşvikler havacılık, petrol, petrokimya, turizm, teknoloji gibi sektörlerde sektör bazında hareketlilikler yaratabilir. Ekonomi Bakanı Zeybekçi kounşmasında teşvikler için 29 Mart tarihi işaret etmişti. Afrin ile ilgili ABD ile Türkiye arasındaki süreçte takip edilecek. 
 
ABD büyüme verisi ve PCE verileri bekleniyor
 
Global tarafta ise Çarşamba günü ABD büyüme verisi ve Perşembe günü ABD PCE kişisel tüketim harcamaları verileri alınacak. Fed’in enflasyon konusunda yakından takip ettiği bu veri önemli olabilir. Perşembe günü ayrıca İngiltere büyüme verisi de izlenecek bir veri.