Girişimcilerin güveni yüksek

26.01.2018 08:46
Sektörel güven endeksleri, perakende, inşaat ve hizmetler sektörlerinde girişimcilerin “güvenlerindeki değişimi” izleme fırsatı veriyor.
“Girişimcinin” yatırım ve üretim değerlemelerini yansıtıyor.
 
Türkiye İstatistik Kurumu, ülke genelinde her ay ilk 2 hafta girişimcilerden bilgi topluyor, ayın son haftasında sektörel güven endeksi yayımlanıyor. Sektörel güven endeksiyle, sektörlerdeki gelişmeler 0-200 aralığında değerlendiriliyor.
 
Endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini (güvenini), 100’den küçük olması ise kötümserliğini (güven eksikliğini) gösteriyor.
 
Ocak ayı sektörel güven endeksleri:
 
Perakende-ticaret sektörü 106.2,
 
İnşaat sektörü 87,
 
Hizmetler sektöründe 102.0 oldu.
 
Güven önemli
 
Her üç sektörde bir yıl önce ocak ve aralık ayına göre güven artışı var.
 
Perakende ve ticaret sektörleri güven endeksi, önceki yıl ocakta 95.9 idi. İki ocak arasında endekste % 10.7 artış var. Bir önceki aya göre güven artışı % 5.6 oranında.
 
İnşaat sektörü güven endeksi geçen ocak ayında 74.8 idi. Geçen ocak ayına göre güven artışı % 16.3 oranında. Bir önceki aya göre güven artışı % 6.7.
 
Hizmetler sektöründe geçen ocak 87.5 olan güven endeksine göre bu ocak ayının güven endeksinde % 16.5 artış var. Aylık güven endeksi artışı % 6.0.
 
Özetle, 2018 Ocak ayına sektörler geçen yıla göre de bir önceki aya göre de daha yüksek güvenle girmiş.
 
Perakende ticaret sektörü güven endeksi, büyük ölçüde tarım ve sanayi kesimlerindeki üretici güvenini yansıtır.
 
Ocak perakende ticaret sektöründeki girişimcilerin, mevcut durum ve gelecekle ilgili değerlemeleri önemli:
 
Gelecek 3 aylık dönemde satışlarda iyileşme beklentisi var.
 
Stoklar düşmüş, satışlarda artış beklentisi var. Bu nedenlerle tedarikçilere verilecek siparişler artırılacak.
 
Fiyatlar artacak
 
Satış fiyatlarında artış beklentisi yüksek.
 
Gelecek 3 ayda istihdamda fazla artış olamayacak.
 
Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 ayda sabit sermaye yatırımı yapma olasılığı gene de düşük.
 
Talep artarsa, mevcut kaynaklarda bir değişiklik yapmadan, basit anlatımıyla, aynı üretim ve pazarlama imkânlarıyla talep artışı karşılanabilir mi?
 
Genelde perakende ticarette de inşaatta da hizmetlerde de işletmelerin % 6’dan fazlası, mevcut kaynaklarda bir değişiklik yapmadan üretimi artırabileceklerini belirtiyorlar.
 
Mevcut kaynaklarla artırılabilecek üretim, perakende ticarette ortalama % 17.1 oranında. İnşaatta % 22.2 ve hizmetlerde % 18.5 oranında.
 
Özetle, perakende ticaret, inşaat ve hizmetler sektörleri, 2018 yılı ocak ayına yüksek güvenle başlamış durumda. Ocak ayının ilk yarısındaki bu olumlu gelişmenin Afrin operasyonundan büyük ölçüde olumsuz etkilenmeyeceği tahmin ediliyor. Sektörel güvenin yüksek olması yatırımların, üretimin ve ticaretin artmasını sağlıyor.