Merkez’de hep aynı nakarat….

14.12.2015 11:16
Kritik Aralık ayı Fed toplantısı yaklaşırken, bu hafta faiz artırımı beklentileri çerçevesinde gelişmekte olan ülke piyasaları üzerindeki baskı ön plana çıktı. Faiz artırımına hatta faiz artışının kademeli olmasına ilişkin dahi beklentileri fiyatların içerisine girdiğinden karar sonrası Türk Lirası başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinde kısa süreliğine bir rahatlama yaşanması kuvvetle muhtemel. Ancak faiz artırımı sonrasında 2016 yılında gelişmekte olan ülkeler kendi dinamikleri bazında ayrışma gösterecektir. Söz konusu ortamda dış finansman ihtiyacı yüksek, bu nedenden dolayı dış finansmanın ülkeden çıkışını hızlandıracak siyasi belirsizlik ve güvenlik riskleri gibi kavramların piyasalarında yer edindiği ülkelerde zor bir dönem bizleri bekliyor diyebiliriz. Örneğin; 2015 yılında yolsuzluk operasyonlarının damga vurduğu Brezilya, maliye bakanının görevden alınması ile çalkanan Güney Afrika gibi…

Bununla birlikte 2015 yılının 5 ayını siyasi boşluk ile geçiren, güvenlik risklerinin ortadan kalkmadığı ve yapısal reformlara ihtiyaç duyan bir ekonomiye sahip olan ülkemiz gibi. Bu sebeple bol para dönemi geride bırakılırken, Fed’in faiz artırımında ziyade izleyeceği yol haritası ve gelişmekte olan ülkeler zincirinde ülkelerin kendi hikayeleri ön planda olacak.

Aralık ayına ilişkin önemli eşik olan Fed’in atlatılmasının ardında gözler yurt içinde Merkez Bankası’na çevrilecek. TCMB Başkanı Erdem Başçı ‘’2016 Yılı Para ve Kur Politikası’’ konulu sunumunda Fed’in faiz artırması durumunda ertesi gün yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklara müdahale edebileceklerini belirtmişti. Merkez’in sadeleştirme politikasına dair soru işaretleri sürerken söz konusu müdahalenin piyasalarda kalıcı bir etkisini olmasını beklemiyorum. Hatta tam tersine bir tepki bile neden olabilir. Çünkü uzunca bir süredir Merkez’den somut bir adım göremeyen ve sadeleştirme konusuna ilişkin kafaları karışık iken piyasa bundan memnun olmayabilir. Fed süreci de bittikten sonra Merkez’den daha somut adımlar görmek istenecek diye düşünüyorum. Merkez’in daha öncesinde bir çok kez yapmış olduğu ortada kuyu var yandan geç hamleleri etkili olmayacaktır. Fed’in kararının atlatılmasının ardından Merkez’in omzuna bir yük daha binecek. Bugüne kadar netleştirmediği sadeleştirme politikasına ilişkin net bir resim ortaya koymak durumunda. Merkez’den aynı ifadeler gelmeye devam ediyor. ‘’Faiz koridoru bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında daha simetrik bir hale getirilecek ve daraltılacaktır’’ ifadesi yinelenirken,  her ne kadar hamlelerin kesinlikle sıkılaşma olmayacağını söyleseler de, koridorun daraltılarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin koridorun üst bandına yaklaştırılacağı ve bu şekilde sıkılaştırma yapılacağını anlıyoruz. Kısacası Merkez’de hep aynı nakarat….