Milli paralarla dış ticaret mümkün mü?

26.07.2018 09:48
BRICS ülkeleri dünya ekonomisinin beşte biri. Başkan Erdoğan’ın zirveye katılımı ilk yüksek düzeyli temas. Zirvede ticaret savaşı ve milli parayla ticaret tartışması ilgi çekecek 



Başkan Erdoğan, Güney Afrika’da yapılacak BRICS zirvesine İslam İşbirliği Dönem Başkanı sıfatıyla davetli olarak katılıyor.
 
BRICS kısaltması İngilizce yazılışlarıyla Brasil, Russia, India, China, South Africa ülkelerinin baş harflerinden oluşan bir grubu ifade ediyor.
 
BRICS ülkeleri, dünya ekonomisinin yaklaşık beşte biri. Üye devletler, dünyadaki maden rezervinin de % 60’ına sahip. Tahıl ürünlerinin % 40’ını da bu ülkeler üretiyor. Dünyanın erzak deposu konumundalar.
 
Kuruluşundan altı yıl sonra Çin’in ekonomi başkenti Şanghay’da ortak bir banka kurdular.
 
“New Development Bank” adını taşıyan bankanın, üye ülkeler için IMF ve Dünya Bankası görevini görmesi hedef alındı. Banka henüz IMF ve Dünya Bankası vazifelerini yerine getirebilecek etkinliğe ulaşamadı.
 
Her ülke, Maliye Bakanı’nı, ya da Merkez Bankası Başkanı’nı bu bankaya temsilci olarak gönderiyor.
 
BRICS toplantısına “İslam İşbirliği Teşkilatı” Başkanı olarak davet edilen Erdoğan 3 yıldır teşkilatın başkanlığını yapıyor.
 
BRICS Artı...
 
“İslam İşbirliği Teşkilatı”, Eylül 1969 tarihinde Fas’ın başkenti Rabat’ta, İslam ülkelerini bir çatı altında toplamak üzere 57 ülke tarafından kurulan uluslararası bir teşkilat.
 
İslam İşbirliği Teşkilatı, 1975 tarihli zirve toplantısında, İslam Kalkınma Bankası’nın kuruluş planını onayladı.
 
İslam Kalkınma Bankasının faaliyetleri de sınırlı kaldı.
 
İslam İşbirliği Teşkilatı bugün, İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı kuruluş sıfatına sahiptir.
 
Üye devletlerin devlet başkanları ve hükümet yetkililerinin katıldığı İslam zirvesi her üç yılda bir toplanıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın en yüksek organı.
 
İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde alınan kararların işleyişini incelemek için üye ülkelerin dışişleri bakanları her yıl bir araya geliyor.
 
BRICS ülkelerinin genişliği dünyanın %26’sı büyüklüğünde. Nüfusları dünya nüfusunun %42’sini, milli gelirleri dünya milli gelirinin %27’sini teşkil ediyor.
 
Erdoğan, BRICS zirvesi çerçevesinde 27 Temmuz’da gerçekleştirilecek “BRICS Artı” oturumuna katılacak. Başkan Erdoğan’ın zirveye katılımı, Türkiye ile BRICS arasındaki yüksek düzeyli ilk temas olacak.
 
İhracat ve ithalatın faturası yakın olmalı
 
Başkan Erdoğan, zirve süresince bir dizi ikili görüşme gerçekleştirecek.
 
Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi, Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile de bir araya gelerek ikili görüşmelerde bulunacak.
 
Bu yıl ki BRICS toplantılarında, dünya ticaret savaşlarından korunmak için neler yapılması gerekeceği, 2018’de her ülkenin ekonomik sorunu, dünya ticaret savaşlarında kayba uğramamak gibi konular ön planda olacak.
 
Şimdilik ticaret savaşından en fazla etkilenen Çin, daha sonra Rusya, BRICS üyesi ülkeler.
 
BRICS’lerde dış ticarette rekabet gündeme geldiğinde sık, sık “milli para” ile ticaretten söz edilir. (Barter.)
 
Dünya genelinde milli parayla ticaretin gerçekleşebilmesi, ülke parasının konvertibl olarak kabul edilmesine bağlı.
 
Bugün, Çin ve Rusya paraları bile konvertibl olarak kabul edilmiyor. İki ülke arasındaki ticarette milli parayla ticaretin sürdürülmesi, ithalat ve ihracat faturalarının eşit veya birbirine çok yakın olmasına bağlı. Aksi halde, milli parayla sürdürülen ticaretin artan kısmı, gene dolarla tasfiye edilmek zorunda kalınıyor.
 
Başkan Erdoğan, eskiden beri milli parayla ticaretten yana olduğu için, BRICS toplantılarındaki tartışmalar ilgisini çekecek.