Önemli haftalar ile başlayan önemli gündemler bitmiyor

02.08.2016 17:18

Amerikan ve Japon Merkez Bankası toplantıları ile hareketli bir haftayı geride bırakırken önümüzde yeni ve önemli bir hafta daha var. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplanacak. İçeride ise Salı enflasyon verileri Cuma günü Moody’s Türkiye kararı ile kritik bir dönemece daha giriyoruz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon görünüm raporunda Temmuz ayı rakamında işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarında artış etkisi ile tüketici enflasyonunda yüksek gerçekleşme öngörüyor. Piyasada ortalama beklenti Temmuz ayında tüketici enflasyonunda %0,60, üretici enflasyonunda %0,20 artış olacağı yönünde iken TCMB Temmuz ayı verisi için piyasaları büyük ölçüde hazırladı. Dolayısı ile manşet enflasyonda aylık %1 üzerinde bir artış olmadığı sürece piyasalar yüksek enflasyon gerçekleşmesinden rahatsız olmayabilir.

Önemli olan 05 Ağustos Moody’s kararı, kurumun bu toplantıda ekonomik gelişmeleri takip ederek mevcut durumu koruması halinde Türk Lirası lehine fiyatlama ile Dolar/TL 50 günlük hareketli ortalama 2,9450 seviyesine doğru geri çekilebilir. Öte yanda Türkiye’nin iki yatırım yapılabilir notundan birini kaybetmesi ve gelişmeleri görmeden yapılan bir ekonomik uyarı aktif portföylerin Türkiye yatırımlarını güncellemesi anlamına geldiğinden Türk Lirası negatif algılanır.

Öte yanda, kanaatimizce küresel piyasalar merkez bankalarının kolay para politikalarını büyük ölçüde satın aldı. İkinci aşamada pozitif fiyatlama için kolay para politikalarının ekonomik olumlu yansıması ile yukarı çekilen büyüme beklentisi gerekiyor. Önümüzdeki haftalarda lokomotif Amerikan ekonomisinde karışık veri seti ardından 05 Ağustos tarihinde açıklanacak tarım dışı istihdam verisi doların ve tüm piyasaların hareketinde belirleyici olacak. Tarım dışı istihdam verisinde Mayıs ayı 11 bin, Haziran ayı 287 bin Temmuz ayı beklenti 180 bin olarak karşımıza çıkıyor. Tarım dışı istihdamda piyasa beklentisinin altında kalan istikrarsız bir gerçekleşmeyi bu kez piyasalar kaldırmakta zorlanabilir. Tercih edilen küresel ekonomide toparlanma işaretleri alınana dek Amerikan ekonomisi ne çok iyi olsun ne çok kötü ve Dolar Endeksi bant içi harekete devam etsin.

Sonuç olarak, 2008 krizinden bu yana FED ve Amerikan Doları etrafında dönen küresel piyasalarda yılın geri kalanında da aynı eğilim devam edecek. 26 Ağustos Kansas Jackson Hole sempozyumunda Yellen konuşmasına kadar FED kanadında önemli bir aktivite görünmez iken 20-21 Eylül toplantısında masada olacak denilen faiz artırım fiyatlaması büyük ölçüde ekonomik verilere bağlı görünüyor. Dışarıda merkez bankalarının kolay para politikaları ve FED ötelenen faiz artırım beklentisinin Türkiye ve diğer gelişen ülke ekonomileri için avantaj olduğunu da hatırlatalım.

Arzu Toktay

XTB MENKUL DEĞERLER A.Ş.

Araştırma Müdürü