Piyasa Yellen’ın iki dudağının arasında

30.05.2016 14:32

Son dönemde FED başkanlarının şahin mesajlarına daha güvercin konuşmalar ile eşlik eden Yellen, Cuma günü Harvard’ta yaptığı konuşmada tahminlerde yanılma olmazsa gelecek aylarda kademeli ve temkinli faiz artırımı olabileceğini söyledi. Fed Başkanı Yellen, ilk çeyreğin ardından ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiğini söyleyerek, enflasyonun da yüzde 2 seviyesine birkaç yılı içinde yükselmesi yılın başında 4 faiz artışı ile yola çıkan FED daha sonra tahminlerini 2’ye düşürmüştü.

Küresel ekonomilerdeki belirsizlik nedeniyle FED’in yıl içinde faiz artıramayacağını düşünenler çoğaldığı gibi FED fund vadelileride faiz artışı ihtimallerinin düştüğünü gösteriyordu. Yellen’ın konuşmasından kısa bir süre önce açıklanan büyüme rakamlarında ABD ekonomisi, 1. çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 0.8 ile ilk tahminin hafif üzerinde büyüdü. ABD ekonomisinin mevsimsel etkilerden dolayı 1. çeyreklerde zayıf büyüme gösterdiğini biliyoruz. Son beş yılda birinci çeyreklerde ortalama olarak yüzde 0.8 büyüyen ABD ekonomisi, ikinci çeyreklerde ortalama olarak yüzde 3.1, üçüncü çeyreklerde yüzde 2.2, dördüncü çeyreklerde ise yüzde 2.4 büyümüş.

Yani aslında son yıllarda bu alışılmış bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Vergi sonrası enflasyondan arındırılmış kişisel gelirler ilk çeyrekte yıllıklandırılmış olarak yüzde 4 artış gösterdi. Daha önce açıklanan veri kişisel gelirlerin yüzde 2.9 artış gösterdiğine işaret ediyordu. Kişisel gelirlerdeki bu yükseliş enflasyon hedefine ulaşma konusunda oldukça önemli.

Bu haftaya baktığımızda ise ABD tarafından gelecek veriler haziran toplantısı öncesi belirleyici olacak. Kişisel gelir ve harcamaların yanında PCE verisi açıklanacak. Son dönemde hafif toparlayan ISM imalat’ın gücü ve ISM’in hizmet endeksindeki pozitif görüntünün devamı önemli olacak. Cuma günüde haftanın en önemli verisi olan tarım dışı istihdam açılanacak.

Özetle Yellen’ın ifadedelerinden komitenin verilerin istikrarlı olacağını düşünerek faiz artırımına yakın gözüktüğünü söyleyebiliriz. Açıklanacak veriler sonrasında Haziran-Temmuz aylarına ilişkin beklentiler netleşecek. Haftayı olumlu verilerle kapatacak bir ABD ekonomi sonrası fed’in yüksek ihtimalle Haziran-Temmuz aylarında faiz artışı yapacağını düşünüyorum.An itibariyle ihtimaller,Haziran’da yüzde 28, Temmuz’da ise yüzde 61.Temmuz ayında basın toplantısı olmasa da Yellen faiz artırmaları durumunda basın toplantısı yapacaklarını daha önce ifade etmişti.

Gizmen NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANALİST