Piyasalar MB`lerden sonra neyi fiyatlayacak?

29.01.2016 15:31

Global piyasalar çalkantılı günler geçirmeye devam ederken merkez bankları piyasaya yön vermeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Bankası (TCMB)’nın yılın ilk enflasyon raporunu açıklamasının ardından TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın yaptığı açıklamalar takip edildi. Piyasalarda enflasyonun çift hanelere ulaşabileceği riski konuşulurken Merkez’in bu konuda nasıl bir yol izleyeceği merak konusuydu. Bankaya göre, enflasyon 2016 sonunda yüzde 7,5 ve 2017 sonunda yüzde 6 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ayrıca bankanın, enflasyonu düşürücü her aracı kullanarak şok etkisinin azaltılması gerektiği vurgusunu yaptığını da belirtmekte fayda var. Başçı’nın yaptığı açıklamalarda öne çıkan bir diğer ifade ise, “geniş faiz koridoru” konusundaki açıklamaları oldu. Başçı, geniş faiz koridorunun oynaklık döneminde yardımcı olduğunu belirterek şokların nasıl bir hal alacağı görene dek tek faize geçmemenin daha doğru olduğu değerlendirmesinde bulundu. Başçı’nın bu açıklamalarıyla piyasaya küresel dalgalanmaya dair endişelerin devam etmesi beklendiği ve sıkı duruşu koruyacakları mesajı verildi.

Yurtiçi piyasalarda gelişmeler bu şekildeyken küresel piyasaların hafta boyunca radarına aldığı 2016 yılının ilk toplantısında FED, oy birliği ile faiz oranını piyasa beklentilerine paralel olarak sabit bırakma kararı aldı. Ancak kararın ardından yapılan açılamada banka, komitenin global ekonomik ve finansal gelişmeleri yakın şekilde izlediğini belirtirken Mart ayında bir faiz artırımı olasılığını da dışlamadı. Açıklamalarda dikkat çeken bir diğer hususu ise, “faiz oranlarının sadece kademeli şekilde artmasını bekliyoruz” ifadesinin yinelenmesiydi. Ayrıca FED, İstihdam piyasasının güçlenmeye devam edeceği vurgulanırken, enflasyonun kısa vadede kısmen enerji fiyatları nedeniyle düşük kalmaya devam etmesinin beklendiği ifadelerine yer verildi. Bu da FED’in kendisine pusula olarak belirlediği istihdam piyasası ve enflasyonda istenilen hedeflere ulaşılamadığını gösteriyor.

Haftanın son işlem gününde Japonya Merkez Bankası (BOJ)’nın sürpriz hamlesi TCMB ve FED’i solladı diyebiliriz. Parasal genişlemede vites artıran BOJ, politika değişikliğine gitti ve merkez bankasında tutulan cari hesaplara uygulanan faizi eksi yüzde 0.1'e düşürme kararı alarak ilk kez negatif faiz politikasını uygulamaya koydu.

Merkez’in enflasyon hedeflemesinde izleyeceği yol haritası ve sıkı duruşun devam edeceği sinyali yurtiçi piyasalarda iyimser bir tablo çizerken, FED toplantısında agresif bir değerlendirmede bulunulmaması ve parasal genişleme adımlarını sürdüren Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) gelecek toplantılarda ek parasal genişleme kararı alacağı beklentisi piyasalarda olumlu bir hava estirmeye devam ederken BOJ’un aldığı bu ani önlem gelişmekte olan ülke piyasalarına fon girişinin önünü açtı diyebiliriz. Düşük ücret artışları, emtia ve petrol fiyatlarındaki sert düşüş ortamında, sürdürülebilir bir enflasyon sağlama hedefine ulaşabilmesini zor gören BOJ’un faiz indirim hamlesi Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ülke para birimlerine değer kazandırırken, risk iştahının artmasıyla birlikte GOÜ borsalarında da pozitif fiyatlamalara neden oldu.
Gelecek hafta piyasalar neyi fiyatlayacak?

Hafta içerisinde öne çıkan gelişmeler bu şekildeyken gelecek hafta piyasalarda hangi gelişmeler öne çıkacak inceleyelim…
İlk olarak piyasaların ilk işlem gününe Çin İmalat PMI ve Caixin İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verileri ile başlayacağını belirtelim. Bilindiği gibi imalat PMI Çin’de 5 aydır zayıf seyrediyor. Verilerin zayıf seyretmesi durumunda küresel büyümeye dair endişeler güç kazanacağından borsa endekslerinde negatif bir tablo görebiliriz. Hafta içerisinde Euro Bölgesi, İngiltere, ABD ve Almanya tarafından PMI verileri de önemli makroekonomik datalar olarak karşımıza çıkıyor. Gelecek hafta Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri piyasalara yön verebilecek bir diğer önemli gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Bilindiği gibi FED’in faiz artırım sürecinin rotasını belirleyen önemli bir kriter istihdam piyasasın. FED’in gerçekleştirdiği son toplantısında istihdam piyasası için “ekonomik büyümenin yavaşladığı 2015 son çeyrekte daha da iyileşti” ifadelerinde bulunmuştu. Bu anlamda açıklanacak olan istihdam verilerinin olumlu gerçekleşmesi FED’in bu açıklamalarını teyit eder nitelikte olacaktır.

Aysun Göksu /www.destekmenkul.com/ 
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı