Şimdi karar zamanı: Tamam mı? Devam mı?

21.06.2016 11:04

Referandum yapılacağı açıklandığından beri piyasaların gündemi resmen alt üst oldu. Ve yaklaşık olarak 2 aydır tüm Uzmanpara yazılarımda ve InvestOR ekranımızda üstüne basabasa belirttiğim Brexit zamanı geldi de çattı.

Geçtiğimiz hafta boyunca ABD Merkez Bankası FED’in, Japonya Merkez Bankası BOJ’un, Avrupa Merkez Bankası ECB’nin, İngiltere Merkez Bankası BOE’nin, hatta İsviçre Merkez Bankası SBN’nin faizlerde de para politikalarında da bir değişikliğe gidemediğini gördük. Hepsi sanki ağız birliği etmişçesine Brexit’in risklerine değindi ve gerekirse müdahale ederiz mesajını piyasalara verdi. Aslına bakarsak piyasalarında beklediği baştan sona bu repliklerdi. Farklı bir konuşma yada açıklama belirsizliklerin tavan yaptığı bir ortamda boşa atılacak bir adım olurdu. Günümüzde ülkeler arası savaşın sadece gelişmekte olan yada bu statüye bile dahil olamayan ülkelere karşı olduğunu biliyoruz. Gelişmiş Ülkeler Mi ? Onların savaşı tamamiyle finansal oluyor aynı şuanda olduğu gibi…

BİR ÜLKE NEDEN ÖZGÜR OLMAK İSTEMEZ?

Britanya’nın bu ilk referandumu değil. Hatırlarsanız 2014’te İngiltere İskoçya’nın Özgürlük - Bağımsızlık Referandumuna sahne oldu. ‘’Bir ülke neden özgür olmak istemez?’’ sorusu hala aklımı kurcalar durur. %55 oy oranı ile İskoçya 307 yıllık birliği devam ettirme kararı aldı. Zamanında bunun farklı bir örneği de Sovyetler Birliğinde yaşanmıştı. Fakat burada tamamen parçalanma söz konusu olduğu için ülkelerin toparlanması epey bir zaman aldı.

İngiltere’nin Avrupa Birliğindeki durumunu ise apayrı bir durum olarak değerlendirmek gerekiyor. Çünkü Avrupa Birliğinin içerisinde olsa dahi kendi para birimini kullanıp, ekonomisini birliğin üzerinde bir yerlere getirmeye çalışan bir ülke var… Krallık ile yönetilip her türlü özgürlük ve insan hakları için referandum düzenleyen bir ülke düşünün. Kralda benim Padişah da durumları yok. Asıl özgürlük bu görünüyor....

BREXIT MI ? BRCONTINUOUS MU?

Geçtiğimiz hafta ve hafta sonu İngiltere’den gelen cinayet haberi Cuma akşamı piyasalarda bir gerginlik yaratsa da, yapılan anket sonucu İngiltere’nin AB’de kalma yönünde oylar çoğalınca piyasaları olumlu bir hava ile karşılayan bir Pazartesi gördük.

Hadi oldu ve karar Brexit yönünde çıktı. Piyasalardaki Kaos’a hoş geldin diyebilirsiniz. GBPUSD kuru 1,35-1,28 civlarına kadar sert düşüş gösterebilir ki bu söylem hafif bile kalabilir. Daha önceki yazımda belirttiğim gibi bir EURCHF paritesindeki alt çıpanın kalkması gibi bir etki piyasalara gelir ise çok ciddi fiyatlanmalar ortaya çıkabilir. Tek güvenli liman altın olur ve alımları hiç kimse engelleyemez. İngiltere ilk etapta zararlı görünse de 3-5 sene bu durumu çeker ve sterlin %10 civarında bir değer kaybı yaşar bir şekilde toparlanır. Daha sonrasında çoğu ülke bu referandumu gerçekleştirebilir ve Avrupa Birliği sadece vizelerde kalır. Birlik ülkeleri her ne kadar yapmayacağım dese de İngiltere’ye çeşitli yaptırımlar uygulayacaktır. Bu da düzelmenin süresini uzatacaktır. Sancılı bir durum ile karşı karşıya kalabiliriz. Ancak bu durumu tek düşünen biz değiliz tabiki…

Eğer olurda şuanda görünen İngiltere’nin Avrupa Birliğinde kalma yönünde bir karar alırsa, FED’in ortalama iki senedir etkisi altına aldığı Euro tarafındaki düşüş trendinden çıkış için bir sebep olacaktır. Burada da EURUSD paritesi için ilk etapta 1,18 seviyeleri 2 - 3 gün içerisinde gündeme gelecektir. Ve hatta bu seviye bile az kalıp, 1,24 serüveni başlayacaktır. Daha sonrasında FED’in sözlü yönlendirme serüveni bitip, ECB’nin sözlü yönlendirmeleri başlayacak ve biz birliğiz ve tam güçteyiz mesajları piyasaları kasıp kavuracaktır.

FED ne zaman faiz serüvenini başlatsa, değer kaybının geldiğini belirtmiştim. Bu sefer ki, değer kaybının nedeni ise Avrupa Birliği çok iyi bir ekonomiye sahip olmasa da bu akımı başlatmak için geçerli bir sebep olacaktır.

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ TÜREV PİYASALAR UZMANI