Taktisyenler iş başında!

05.11.2015 15:34

Bu hafta Merkez Bankası Başkanlarının açıklamaları piyasalara hareketlilik getirdi. FED Başkanı Yellen, şahin tavrını korurken ECB Başkanı Draghi, ekonomiyi desteklemek için hazır olduklarını yineledi. Yurtiçinde ise Erdem Başçı, sıkı duruşun devam edeceğini ifade etti.

YELLEN ARALIK İHTİMALİNİ GÜÇLENDİRDİ!

FED taktisyeni Yellen dün yaptığı sunumda, faiz artışı için verileri izlemeye devam edeceklerini ve Aralık ayının adım atmak için uygun bir zaman olduğunu ifade etse de kesin bir kararlarının olmadığını açıkladı. Ekim toplantısında tutanaklarda küresel riskler maddesini çıkaran FED sonrası Yellen’da aynı söylemi tekrarladı ve Küresel dalgalanmadan kaynaklı aşağı yönlü risklerin azaldığını ifade etti. Açıklamalardan sonra CME’de işlem gören vadelilerde Aralık’ta faiz artış olasılığı yüzde 47’den yüzde 56’ya yükseldi. FED Başkanı Yellen’ın konuşmasından sonra gözler yarın açıklanacak tarım dışı istihdama çevrildi. Dün açıklanan özel sektör istihdam verisi 182 bin ile beklentilere yakın açıklanmıştı. Yarın tarım dışı istihdam beklentisi 180 bin, işsizlikte ise değişim beklenmiyor. Saatlik kazançların ise yüzde 0.2 artması bekleniyor. İyi veriler doların gücünü artırabilir.

DRAGHI BİLDİĞİMİZ GİBİ

Taktisyen Draghi son yaptığı açıklamalarda Aralık ayında parasal genişlemyi gözden geçereceklerini ve ek parasal genişleme yapabileceklerini açıklamıştı. Enflasyonun orta vadede hedefe bağlı kalması için gerekeni yapmaya hazır olduğunu söyleyen Draghi, negatif mevduat faizi indirimini bir enstrüman olarak kullanıp kullanmayacağının konuşulması için erken olduğunu ifade etti. Ayrıca Draghi, küresel piyasalardaki büyüme beklentisi endişeleri ve diğer dışsal faktörlerin büyüme ve enflasyon görünümleri için aşağı yönlü riskler yarattığını ifade etti ve Bankanın elindeki tüm araçları kulananarak harekete geçmeye istekli olduğunu yineledi. Bugün Avrupa komisyonu Euro Bölgesi için büyüme ve enflasyon tahminlerini yayınladı. 2016 yılı büyüme tahmini yüzde 1.9’dan yüzde 1.8’e revize edilirken, enflasyonun bu yılki hedef seviyesi olan 0.1’den 2017’de yüzde 1.62’ye artması bekleniyor.

BAŞÇI 'SIKI DURUŞA DEVAM' DEDİ

Seçim sonrası yurtiçinde olumlu hava yaşanırken, kurdaki düşüş kısa sürdü ve dolar yeniden 2.90’a yaklaştı. Son açıklanan enflasyon raporunda çekirdek enflasyondaki yükseliş dikkat çekmişti. Çekirdek enflasyonda H endeksinde yüzde 1.93, I endeksinde ise yüzde 2.22’lik bir artış görülürken, 8.92’ye yükselen çekirdek TÜFE enflasyon görünümü için negatif sinyaller veriyor. Merkez Bankası, TÜFE rakamları sonrası yaptığı açıklamada, çekirdek enflasyonda temel trendin kötüleştiğini söyledi. TL’deki değer kaybı nedeniyle temel mal grubu fiyatlarında artış devam ederken, hizmet enflasyonunda da yüksek seyir devam etti. Bugün dengeli büyümeyi konu alan bir sunum yapan taktisyen Başçı, sıkı duruşun enflasyon görünümünde belirgin br iyileşme sağlanana kadar süreceğini ifade etti ve cari işlemler dengesinde iyileşme devam edeceğini belirtti. Yani Başçı kısaca FED’i beklenmeye devam edecek ve kurdaki yükselişin yeniden başlaması durumunda faiz artışını düşünmeye başlayacak.

Kısaca bu dönemde Merkez Bankası Başkanları para birimleri üzerinde etkili olmaya başladı. Günlük işlem hacmi 1.3 trilyon dolar olan euro/dolar paritesinde son dönemde Yellen’dan çok Draghi’nin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Yani bu bize paritenin FED faiz artışından çok, ECB parasal genişlemesinden daha çok etkileneceğini gösteriyor. Geçtiğimiz sene Beşiktaş  Bilic’in oyuna müdahale etmekte yaşadığı sıkıntıdan çok çekmişti. Yurtiçinde Başçı, Yellen ve Draghi’yi hamlelerini izlemeye devam edecek gibi duruyor.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı