Taylor’ın Fed Başkan adaylığı

17.10.2017 12:00

Hali hazırda Fed Başkanlığı için potansiyel adaylarla görüşen Başkan Trump, geçen hafta Stanford Üniversitesi Profesörü, Ekonomist John Taylor ile görüşmüştü. Bugün basına düşen haberler, Trump’ın Taylor’dan çok etkilendiği yönünde oldu ve bir anda Fed’in bir sonraki Başkanı’nın Taylor olabileceği speküle edilmeye başlandı.

Taylor’ı tanımak gerekirse;

John Taylor: 1993 yılında geliştirdiği faiz oranları değişimi ile enflasyon ve ekonomik durum arasında bağıntı kurduğu ve “Taylor Kuralı” olarak bilinen para politikası kuralıyla tanınıyor. Bilindiği gibi; Taylor Kuralı; Merkez Bankaları’nın kısa dönemli faiz oranlarını gerçekleşen ve potansiyel GSYH ile gerçekleşen ve hedeflenen enflasyon oranı arasındaki sapmalara göre değiştirmesi gerekliliğini öngörüyor. Yani büyümede sorun varsa faizi düşürmek, enflasyonda sorun varsa faizi yükseltmek gerekir. Değerli bir iktisatçı olan Taylor, George W. Bush döneminde Hazine Bakan Yardımcısı olarak da görev yaptı. Şayet enflasyon düşüklüğü geçici ise ve kendi kendine kısa vadede hedefe oturacaksa Taylor teorik olarak şu anda faizlerin daha yüksek olmasını isteyecek bir isim, özellikle daha fazla büyüme kaydedilmesi beklenen bir Trump yönetiminde. Bu yüzden “şahin”.

Evet, kendisi “şahin”. Piyasanın hiç hazır olmadığı ve üzerinde durmadığı, seçilme ihtimali düşük bir kişi olarak gördüğü Taylor’ın öne çıkması USD ve bono getirilerine pozitif yönde etki yaptı. Ancak düşük faiz isteyen Trump’ın yine de Taylor’ı seçmesi zor görünüyor. “Taylor Kuralı”na göre faizlerin olması gereken noktayı grafikte paylaşıyorum...



Görüleceği üzre, Fed’in faizleri 2 katına, 3 katına çıkarması gerektiğini gösteren bir teorik yaklaşım. Ancak Taylor, Fed Başkanı olursa elbette bu şekilde agresif bir yaklaşım içerisinde olmayacak ve teorik yaklaşımlar ile piyasa yaklaşımlarının zaman zaman örtüşmediğinin farkında olacaktır. Yine de, faizleri artırmaya meyilli bir politika izleyeceğinden şüphe yok. Bu yüzden Taylor’ın başkanlığı ciddi bir anlayış değişimi olur ve sermaye hareketlerinde eksen kaymasına neden olur. Bu da daha güçlü USD ve daha yüksek bono faizleri demek olacaktır.

Predict It’te güncel durum Kevin Warsh’ın yıldızının sönmeye başladığını, Gary Cohn’un ise artık iyice gerilere düştüğünü gösteriyor. Trump’ı etkileyen Taylor ise direkt 2. sıraya fırlamış. Yellen’in devamı olması beklenen Powell biraz daha öne çıkmış. Kashkari zaten Trump tarafından düşünülmüyor. Bu Perşembe de Yellen ile Trump’ın görüşmesi var. Belki o görüşme de Yellen’i ön plana çıkarabilir, kritik...