ANALİZ- Yurt İçi Piyasalar Günlük Bülten (Burgan Yatırım) [FNC-NEWS]
11.05.2026 09:36
https://mona-forinvest-news-inbound-mails.s3.us-east-1.amazonaws.com/attachments/c3735b321f5f430083e658359eb5c664%40burganyatirim.com.tr/Yurt%2520i%25C3%25A7i%2520Piyasalar%2520G%25C3%25BCnl%25C3%25BCk%2520B%25C3%25BClten%252011%2520May%25C4%25B1s%25202026%2520.pdf
Yurt İçi Piyasalar
Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda pozitif seyir izlenirken, Borsa İstanbul tarafında da pozitif kapanış yapıldı. BIST100 endeksi 15.033 puandan açılış yaparak günü % 0,15 değer artışıyla 15.063 puanda tamamladı. 14.933 seviyesini test eden endeks, gün içi en yüksek 15.167 seviyesini gördü. BIST100 işlem hacmi ise 30 günlük ortalama hacim olan 203.2 milyar TL' nin üzerinde 234.7 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.
Sektörel bazda sınai endeks ağırlıklı EREGL etkisiyle % 1,17 oranında pozitif, ulaştırma endeksi ise % 0,77 oranında negatif ayrıştı. Endekse EREGL, SISE ve KLRHO payları pozitif yönde etki ederken, DSTKF, OYAKC ve PASEU payları negatif yönde etki etti. 10 yıllık TL tahvil getirisi günü 34 bp artışla 33,60 seviyesinde, Türkiye 5 yıllık CDS ise 227 bps seviyesinde tamamladı.
TÜİK verilerine göre Mart ayında sanayi üretimi aylık %0,8, yıllık %1,1 gerileyerek üretim faaliyetlerinde zayıflamaya işaret etti. Alt kırılımlarda madencilik ve taş ocakçılığı yıllık %5,6, imalat sanayi %1,3 daralırken, elektrik, gaz ve iklimlendirme üretimi %5,8 artış kaydetti. Veriler, özellikle imalat ve madencilik tarafındaki zayıflığın genel sanayi üretimini baskıladığını gösterdi. Şişecam tarafında ise ciro beklentilere paralel 57,5 milyar TL gerçekleşirken yıllık bazda %3 geriledi. Buna karşın brüt kâr %13 artarken, brüt kâr marjının %23,68'den %27,73'e yükselmesi maliyet yönetimindeki iyileşmeye işaret etti. FAVÖK 3,1 milyar TL beklentinin üzerinde 4 milyar TL olurken, net kâr 1 milyar TL beklentiye karşılık 1,8 milyar TL gerçekleşti. Uluslararası satışların toplam satışlar içindeki %61'lik payı döviz bazlı gelir kapasitesi açısından olumlu görünüm sunarken, net borç/FAVÖK oranının 6,5x'ten 5,8x'e gerilemesi bilanço tarafındaki iyileşmeyi destekledi.
Beklentilerimiz: Orta Doğu'ya ilişkin haber akışının ılımlı tonda kalması, risk iştahındaki iyileşmeyi desteklerken tabana yayılan alımların etkisiyle endekste yeni zirve seviyelerinin test edilmesine olanak sağlıyor. Bununla birlikte yükselişin kısa sürede ve güçlü şekilde gerçekleşmiş olması, zirve seviyelere yakın fiyatlamalarda haber akışına olan duyarlılığı daha da artırırken mevcut görünümde volatilite riskinin de sürdüğüne işaret ediyor. Bu nedenle genel hava ılımlı kalmaya devam etse de kısa vadede temkinli yaklaşımın korunması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle haber akışında oluşabilecek ani değişimlerin, fiyatlamalarda dalgalanmayı artırabileceğini değerlendiriyoruz. Mevcut görünümde zaman zaman kar satışlarının görülmesini olağan karşılamakla birlikte, bu satışların panik fiyatlamasına dönüşmemesi halinde yükseliş eğiliminin korunabileceğini düşünüyoruz. Jeopolitik tansiyonun görece düşük kalması ve haber akışının olumlu seyrini sürdürmesi, yukarı yönlü hareketin devamı açısından belirleyici olmaya devam edecektir. Aksi halde zirve seviyelere yakın fiyatlamaların kısa vadeli dalgalanmalara daha hassas hale gelebileceğini değerlendiriyoruz. Yaşanan yükselişte tabana yayılan güçlü bir görünüm oluşmuş olsa da bilanço sezonu ve mevcut risk başlıkları nedeniyle sektör ve hisse bazlı ayrışmaların devam etmesini bekliyoruz. Bu çerçevede gıda perakende ve iletişim gibi defansif temaların yanı sıra yenilenebilir enerji gibi büyüme hikayesi güçlü sektörlerin pozitif ayrışma potansiyelini koruduğunu düşünüyoruz.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.