ABD istihdam, veriler ve yurtiçi belirsizlikler

04.08.2015 11:28
Son dönemde özellikle iç piyasaları konuşurken bir çok riskten bahseder olduk. İçerideki risklere bakıldığında erken seçim ihtimali ve terör eylemleri, dışarıya bakıldığında ise Fed faiz artırım beklentileri ve Çin endişesi. Bu mevcut 4 risk de kısa vadede çözüme kavuşacak gibi gözükmüyor. 7 Haziran genel seçimlerinin ardından piyasalarda oluşan koalisyon hükümeti beklentileri yerini erken seçim beklentilerine bıraktı. Bir süredir koalisyon görüşmeleri kapsamında toplantılar yapan parti ileri gelenlerinin genel itibariyle ılımlı mesajlar vermediklerini görüyoruz. Bu hafta son kez toplanan AKP ve CHP heyetlerinden toplantının ardından herhangi rahatlatıcı bir mesaj gelmemesi de erken seçim beklentilerinin iyice artmasına neden oldu. Bu durum yurtiçindeki kırılganlığı tetikleyen en büyük sebeplerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yurtiçindeki bir diğer önemli risk unsuruna baktığımızda maalesef terör olaylarını ele almamız gerekiyor. Suruç’ta yaşanan vahim olayın ardından Türk Lirası'nın diğer ülke para birimlerinden negatif ayrıştığına şahit olmuştuk. Gelinen durumda ise neredeyse her gün ülkemizin değişik bölgelerinden şehit haberleri almaktayız. Bu kapsamda yaşanan güvenlik endişeleri de yine Türk varlıklarının değer kaybetmesine yol açmaktadır.
 
Yurtdışında ise tabii ki Fed faiz artırım ihtimali sadece yurtiçinde değil global bazda en önemli gündem maddesini oluşturmaktadır. Geçtiğimiz hafta yapılan Fed toplantısının ardından her ne kadar Eylül ayına dair net bir sinyal gelmese de piyasada böyle bir beklenti olduğu aşikâr. Özellikle Fed üyelerinin istihdama yaptığı vurgu, bu hafta açıklanacak olan istihdam piyasası verilerinin önemini iyice artırdı. Beklentisi 225 bin olan tarım dışı istihdam verisinin yanı sıra işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri de bir o kadar önemli olacaktır. Bu verilerin piyasa beklentilerinden iyi gelmesi durumunda önümüzdeki dönemde global bazda dolara olan talebin artmasını bekleyebiliriz. Kaldı ki yurtiçindeki belirsizliklerin de devam edeceğini varsayarsak 2,80 üzeri hareketler kaçınılmaz olacaktır. Çin ekonomisine ilişkin endişeler ise kısa vadeden ziyade orta ve uzun vadede fiyatlamalar içinde olmaya devam edecektir.
 
Tüm bu gelişmeler değerlendirildiğinde yurtiçindeki belirsizlikler çözülmediği sürece dolar/TL’deki mevcut yukarı yönlü trendin bozulması biraz zor görünüyor. Bir tek dolar tarafında global bazda yaşanabilecek değer kayıpları kurda aşağı yönlü hareketlere neden olabilir ancak bu hareketler bir süre daha alım fırsatı olarak değerlendirilmeye devam edileceği anlamına gelebilir.

Rıdvan BAŞTÜRK
ALB Forex Analisti