ABD`de faizler artmalı mı? Artmamalı mı?

14.06.2016 16:26

Yaklaşık olarak 2 senedir ‘’FED‘’ ‘’FOMC’’ kelimelerini bilmeyen-duymayan neredeyse kalmadı diyebiliriz. Ancak piyasaları yönetenler de gerçek profesyoneller olduğu için sana faiz vereceğim diyerek kandırabileceğin belirli bir süre vardır. O nedenle sanırım “Size Ayrılan Sürenin Sonuna Geldik Sayın FED”…

Dünya üzerinde insanların yaptığı kusursuz işleyebilecek birşey yok. FED’in kurduğu sistem çok öncesinden çatırdamaya başlamıştı. Ancak FED’in hakkını da vermek lazım. İlizyonist gibi  ‘’verdim - vereceğim ‘’, ‘’ yaptım - yapacağım‘’ derken ne dese etkisi altına aldı piyasaları… Tabi ki bu sırada bir çok rivayet de çıkmadı değil. Özellikle verilerin şişirildiği ve önceden haber alındığı gibi konularda…

FED 2008 - 2012 YILLARI ARASINDA DERSİNİ İYİ ALMIŞ, ANCAK...

Bilindiği üzere küresel kriz Eylül 2008’de iyice belirgin hale gelmiş, ABD’deki taşınmaz malların değeri bir anda değer kaybetmeye başlamış, adeta para etmez hale gelmiş ve kişisel iflasları doğurmuştur. Özellikle 2005’ten başlayıp 2008 senesine kadar %5 oranında faiz veren Amerika Merkez Bankası FED, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımıyla kıyaslanan bu kriz sonrasında faiz oranlarını 0,25 seviyesine kadar indirdi ve şu anda da faiz artırmak ile devamlı piyasaları iyi oyalıyor. Fakat son gelen verilere de baktığımızda tek bir tarımdışı istihdam ile ölçütlenemeyeceği konusunda herkes hem fikir olsa da, bu bomba FED’in elinde patladı gibi görülüyor. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi FED ne zaman faiz artırmaya kalksa dolardaki değer kaybı başlamış oluyor ve bu süreç devam ediyor.

ECB BEKLENİLDİĞİ GİBİ DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİ
ECB geçtiğimiz hafta beklenildiği gibi bir değişikliğe gitmedi ve en mantıklı hareketini yaptı. Önünde FED’in faiz artırma isteği ve Brexit referandumu varken, yeni bir hamlede bulunmak her zaman riskli olacaktır. Ancak yine de boş durduklarını söyleyemeyiz. 5 ve 10 yıllık tahvil faizlerinde inanılmaz bir düşüş söz konusu ve bugün tarihinde ilk defa 10 yıllık Almanya tahvilleri negatif seviyeye indi. Piyasalar artık FED’den ümidi kestiği için Brexiti fiyatlamaya başladı.

FED FAİZ ARTIRAMAZ

FED faiz artıramaz, çünkü;

● Baş sebeplerden biri BREXİT referandumu tabiki de…
● Bölge başkanlarının sözlü yönlendirmelerinde son 2 haftadır mükemmel bir azalma var.
● Japonya Merkez Bankasının Perşembe günü yapacağı toplantı var ki; para birimlerinin bu denli değer kazanmasından oldukça rahatsızlar.
● Son gelen ABD Verileri bu artışı desteklememekte ve bir istikrar görünmemekte.
● Aralık ayında da ekonomik göstergeler elverişli olmadığını bile bile sadece piyasa beklentisini karşılamak için bir artış yaptılar ve hala bedelini ödüyorlar.

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ TÜREV PİYASALAR UZMANI