Altın Fed`i bekliyor!

27.04.2016 16:35
Son dönemde talep gören altın yükseliş potansiyelini korumaya devam ediyor. Özellikle son aylık süreçte güvercin tutum sergileyen FED bu seyri kısa süreli bozsa da artan talep orta ve uzun vadede altının görünümünde yükselişin devam edeceğini söylüyor.

FED ’in küresel riskleri bahane göstererek güvercin tutuma bürünmesi emtia fiyatlarına pozitif yansımıştı. Özellikle Çin korkusunun hakim olduğu FED toplantıları doların değersizleşmesine sebep oldu. Son toplantıda küresel oynaklık azalsa da küresel risklerin halen gündemde olduğuna vurgu yapması gelecek döneme ilişkin endişelerinde artmasına sebep oldu. Artan endişeler altının talebini artırırken dolar konusunda faiz artırımlarının uzunca bir süre daha başlamayacağı beklentisi ile çekinceli kalınmasını sağlıyor. Ancak son haftalarda işler bir miktar değişti. Öncelikle ECB kanadından faizlere ilişkin sözlü yönlendirmenin değiştirilmesi doların bir miktar değerlenmesini sağladı. Bir önceki toplantısında faizlerin daha düşük seviyelere inmeyeceğini dile getiren Başkan Draghi bu söyleminden vazgeçti ve faizlerin uzunca bir süre bu seviyelerde ya da daha düşük seviyelerde kalacağını dile getirdi. Yani Avrupa daha genişlemeci bir politika izleyebilir. Bunun ana sebebi  ise artmayan enflasyon olarak gösterilebilir. Diğer yandan güvenli liman olarak görünen Yen kanadında da Japonya Merkez Bankasından negatif faizlerin derinleşebileceğine dair açıklama Yen’in değer kaybetmesini sağladı. Aslında iki merkez bankası da uzunca süre sözlü yönlendirme bile yapmaktan kaçınmış ve para birimlerinin olumsuz etkisine uzunca süre maruz kalmışlardı. Senaryo şimdi değişebilir. Draghi’nin söylemini değiştirmesi, Japonya’nın olası adımı yeniden kurlar üzerine odaklanmayı gerektirebilir. Bu anlamda daha volatil bir piyasa ile karşılaşabiliriz.

Bu akşam gerçekleşecek FED toplantısı ise oldukça önemli. Küresel risk vurgusunu tutanaklarından çıkması halinde faiz artırımı adımına yaklaşacak olan FED Haziran ayını işaret edebilir. Geçtiğimiz yıl aynı süreci yaşamıştık. Hatırlarsak bir çok kez faiz ertelenmiş ve sözlü yönlendirmeler ile faiz artırımı fiyatlanmaya çalışılmıştı. Aynı senaryoyu yeniden oynatan FED Haziran ayını işaret ederse bu yıla iki faiz artırımı sıkıştırma isteğinde olacağını da düşünebiliriz. Bunun içinse en önemli verimiz enflasyon beklentileri. Son dönemde artan beklentiler yeniden zirve seviyelerine ulaşmış durumda. FED ‘in enflasyon konusunda daha önce çok kez düşük petrol fiyatlarından dert yandığını duyduk. Ancak son dönemde değer kazanan petrol yeniden 50 dolara yaklaştı. Yani bu durumda enflasyona ilişkin beklentilerin şekillenmesini sağlayabilir. Diğer yandan Avrupa’da ise enflasyon rakamlarına ilişkin beklenti giderek düşüyor. Yani yeniden deflasyon riski ile karşı karşıya. Alınan önlemlerin işe yaramaması ECB’nin gelecek dönemde daha fazla önlem almasına sebep olabilir. 



Ayrışan para politikaları sebebiyle altının ons tarafında bir miktar düşüş görülebilir. Ancak düşüşün kalıcı olabilmesi için FED ‘in daha agresif bir politika izlemesi şart. Bu durumda 1280 doların yeniden test edilmesi gündemde. Ayrıca Avrupa’nın atacağı adımların enflasyon üzerinde etki yaratacağı beklentileri yeniden fiyatlanmaya başlandığında yükseliş kalıcı olabilir. diğer yandan dolar kanadında FED ‘in sözlü yönlendirmeyi faiz artırımına çevirmesi durumunda yükseliş yaşanabilir. Bu durumda gram altında 115 TL direnci geçilirse yeniden 118 TL hedefimize ulaşılabilir.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü