Avrupa hisse senedi endeksi S&P 500 endeksi ile farkı kapatabilir mi?

11.05.2017 08:53

Avrupa Hisse Senedi Endeksindeki Yükseliş, Global Hisse Senedi Endeksini Yeni Zirve Seviyesine Taşıdı…

Global hisse senedi endeksi, 2009 yılında başlatmış olduğu yükseliş trendini sürdürmekte. 2008 yılında global finansal krizin ardından dünyada merkez bankalarının büyümeyi destekleyici politikaları özellikle finansal sisteme sağlanan kamu destekler paralelinde 2009 yılının ikinci yarısından itibaren küresel hisse senetlerinde görülen toparlanma 2010 yılında da devam etmişti. İlerleyen yıllarda çeşitli ekonomik ve siyasi gelişmelerin etkisiyle zaman zaman duraksama görülse de, yükseliş trendi etkili olmaya devam etmekte. Özellikle 2016 yılı Kasım ayında Trump’ın ABD’de başkan olması sonrası global hisse senetlerinde görülen yükseliş, Avrupa’da siyasi risklerin azalması ile birlikte ivme kazandı. Global bazda hisse senetlerinin piyasa değeri yıl başından bu yana %9,31 oranında artış kaydederek 73 trilyon $ tutarına ulaşmış olup, 2015 yılındaki zirve seviyesini yenilemiştir. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta sonu yapılan Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AB/Euro lehdarı Emmanuel Macron’un Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı olması sonrasında, haftanın ilk işlem gününde global hisse senedi endeksinin 1897 seviyesini test ederek 2014 yılındaki zirve seviyesini yenilemiş olması da söz konusu yükseliş trendinin etkili olduğunun diğer bir göstergesidir.



Piyasa değeri açısından ele aldığımızda, global hisse senetleri piyasasının %14’ünü oluşturan Avrupa hisse senetleri son birkaç yıldır görülen zayıf seyrini geride bırakarak tüketici güveni ve büyüme beklentilerinde görülen iyileşme ve siyasi risklerin de geride bırakılması ile yönünü yükselişe çevirmiştir. ABD Doları bazında bakıldığında; MSCI Avrupa endeksi Trump’ın ABD’de başkan seçilmesi sonrasından günümüze %18 oranında yükselerek ilgili dönemde %15 oranında yükseliş kaydeden S&P 500 Endeksi ile farkı kapatmaya çalışmıştır. Önümüzdeki dönemde endeksler arasındaki söz konusu farkın daha da kapanması beklenmektedir.



2017 yılının neredeyse tamamını seçim süreci ile geçirecek olan Avrupa’da Mart ayında Hollanda’da gerçekleşen seçimlerde popülist söylemleri ile öne çıkan Geert Wilders’ın kazanamaması ve söz konusu seçim sonucunun Fransa ve Almanya’ya örnek teşkil edebileceği beklentileri sonrası Avrupa hisse piyasalarında yükseliş görüldü.Hollanda seçimleri sonrası Fransa’da gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde anketlerde AB lehdarı Macron’un ön plana çıkması ile Avrupa hisse piyasalarında görülen yükseliş etkisini sürdürdü. Bu paralelde  yıl başından bu yana Almanya’da Dax endeksi %10 oranında yükseliş kaydederken, Fransa’da CAC 40 Endeksi ilgili dönemde %13 oranında yükseliş kaydetmiştir. Avrupa’da gerek siyasi risklerin azalmasının etkisiyle tüketici güveninde görülen artış gerek devam eden parasal genişlemenin yavaş da olda büyüme beklentilerinde iyileşme yaratmasının etkisiyle Avrupa hisse piyasalarında görülen yükselişin seçim süreci Eylül ayında sona erecek olan coğrafyada etkisini sürdürmesi beklenebilir.




Eda Önder Öztürk
ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST