Değişimeyen gündem Fed ve FOMC

27.07.2016 15:48

Bugün saat 21:00 itibariyle her toplantısı olay olan ve merakla beklenen ABD Merkez Bankası yani FED öncelikle faiz oranlarını açıklayacak. Ardından da FOMC toplantısında nelere dikkat edildiği veya ileriye dönük olarak ne mesajlar verilecek yada verilecek mi bunlar takip edilecektir. Geçtiğimiz toplantıyı hatırlayacak olursak, Brexit sonrasında ilk toplantı olduğunu hatta piyasalara bir şok etkisi yaratan ABD piyasaları’nın en önemli haberi olan Tarımdışı İstihdam verisi beklentilerin çok altında kaldığı için FED Başkanı Yellen’ın da hayal kırıldığı gözlerinden okunuyordu. Ve bu gelen veriler eşiğinde zaten faiz kararı çıkmadı. Brexit sonrasında da bu kararı beklemek bir hayli saçma olurdu.

Bir sonraki tarım dışı istihdam verisine baktığımızda ise yine eski statüsüne geldiğini gördük ve işin aslı piyasalar ‘’ derin bir oh çekti ‘’ diyebiliriz. Aslında ABD’nin bugüne kadar öne sürdüğü beklentisi - hedefi ‘’ enflasyon ‘’ olduğu için süpriz yapan tarım dışı adeta sağ gösterip sol vurmak oldu. Diğer gelen verilerini incelediğimde ise yaklaşık olarak bu ay başından bu zamana kadar ISM ve PMI verileri ülkedeki ticaret için olumlu sinyaller verse de Fabrika siparişleri ve ticaret dengesi’nin beklentiyi karşılamaması bir miktar kafaları karıştırıyor.

Diğer bir taraftan da İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları ise bir azalma eğiliminde ancak net olarak 2013 civarlarında yaşanan 450 K gibi bir yüksekte pig yaptıktan sorna iyi bir düşüş göstermişti fakat son dönemde gelen veriler ABD işsizliğinde bu seviyelerin ortalama bir denge noktası oluşturduğunu ortaya koyuyor. 290 K - 250 K arasındaki hareket bu sene başından bu zamana kadar devam etmiş ve oran olarak baktığımızda son gelen işsizlik oranı % 4,9 oranında açıklanıp bir önceki aya oran ile %0,2 artış göstermiştir. Aslında burada ABD tarafını memnun eden sanırım %5 seviyesinin altında olmak…

ABD Çekirdek Tüfe genel anlamda bu ay beklentiyi karşılamış görünüyor. Perakende Satışlar ve Sanayi üretimi tarafında ise belirgin bir artış bu ay için göze çarpıyor. Bu verilerin haricinde ABD’nin inşaat izin, inşaat başlangıç , konut başlangıç verilerinde bir hayli bir yükseliş var. Fakat ABD tarafı daha öncesinde Mortgage tarafında bir kriz yaşadığı için bu verilere güvenip daha doğrusu ön plana çıkartıp, faiz kararı vermenin piyasaya güven sağlayacağını düşünmüyorum.

ABD’nin ülke içi tek derdi ‘’ ENFLASYON’’ burada bir hareket olmadan kararın gelmesi zor görünüyor. Brexit etkileri şuanda dünya ekonomisinde daha net bir yön vermediğini düşünüyorum. ABD en azından bu karar sonrasında 6 ay bekleyip, kendi ekonomisi üzerinde etkisini ölçümlemek isteyecektir. Bunun yanında Japonya Başbakanı Abe'nin ekonomik teşvik paketini bugün açıklaması bekleniyor ve 2 Ağustosta Bakanlar kurulunun onayın sunulacak. Ayrıca Cuma günü birde Japon Merkez Bankasının faiz ve para politikası kurulunun kararı beklenirken, bu ayı da es geçmesi ve güvercin tutumunu sürdürmesi beklenmektedir.

Gelecek açıklamalarda herhangi bir ayı işaret gösterip, göstermeyeceğini önemle takip ediyor olacağız. Bunun yanında FED’in şapkasından başka bir tavşan çıkartıp çıkartmayacağı da hiç belli olmaz. Fakat şuda bir gerçek uzun zamandır FED Bölge Başkanları açıklamalarda bulunmuyor. O nedenle bir miktar FED sözlü yönlendirmelerden vazgeçti de diyebiliriz. O nedenle de piyasalar bir beklenti içinde değil...

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ TÜREV PİYASALAR UZMANI