Doların kaderi belli oluyor!

19.10.2015 14:43
Dolar haftaya yatay başladı. Geçtiğimiz hafta değer kaybeden dolar ADB TÜFE fiyatlarının ardından bir miktar değer kazansa da halen eski günlerinden uzak görünüyor. Ancak Çin büyüme rakamlarının beklenenden yüksek çıkması bu düşüşü sınırlandırmış durumda. Çin’de büyüme 6.8 beklenirken 6.9 olarak açıklanmıştı.

ABD kanadında faiz artımının ertelenme olasılığı halen çok yüksek. Son açıklanan TÜFE rakamlarında her ne kadar bir miktar kıpırdanma olsa da halen yüzde 2 hedefinin altında seyir devam ediyor. Son açıklanan rakam kalıcı olabilecek mi? Sorusunun cevabı gelecek dönem faiz artırımı kararı için oldukça önemli. FED üyelerinden gelen açıklamalar ise kafa karıştırıcı nitelikte. Fikir birliğinin olmaması sert fiyatlamalarının önüne geçiyor. Bu durum FED için bir strateji olabilir. Son dönemde açıklanan kötü verilerin ardından yapılan açıklamalarla doların değer kaybının önüne geçen yine FED üyeleri olmuştu. Aynı şekilde iyi gelen verilerin ardından yapılan bazı açıklamalarda hızlı değer kazanımını yavaşlatır nitelikte. Aşırı değerli dolar ABD’nin ticaret rakamlarını etkileyecektir. Çünkü parasal genişleme süresi boyunca değersiz dolardan oldukça önemli ölçüde faydalanan ABD son dönemde hızla değer kazanan doların dezavantajını görmek istemeyecektir. Ancak şu an ki ortamda parasının değersiz olmasını isteyen sadece ABD değil. Avrupa’da içinde bulunduğu durum sebebiyle değersiz Euro’ya ihtiyaç duyuyor. Parasal genişleme kararının ardından hızla değer kaybeden Euro son dönemde hem Çin’den hem de ABD’den gelen kötü verilerle bir nevi güvenli liman algısı oluşturdu. Ancak daha düne kadar hem Yunanistan hem de bir çok üye ülkenin borçlarından bahsediyorduk. Aslında durum değişmedi. Halen güvenli olan bir Euro yok ortada. Sadece korku anlarında talep gören ve yeni beklentilerle fiyatlanan bir Euro mevcut. Değerli Euro ECB’nin elini zorlaştıran bir undur. Bu yüzden bu hafta içerisinde toplanacak olan kurul ek parasal genişlemeyi gözden geçirecek. Mevut parasal genişlemenin artırılması durumunda Euro’da yeniden değer kaybı görülebilir. bu durumda dolar eski günlerine dönebilir. Çünkü ABD ekonomisinin inkar edilemez bir toparlanması mevcut.

İçeride ise Merkez Bankası kararı takip edilecek. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Ancak TCMB son dönemde beklentilerin aksine hareket eden bir Merkez Bankası haline geldi. Son toplantıda para politikasındaki duruş için kullandığı sözlü yönlendirmesi “daha sıkı” ifadesini “sıkı” olarak değiştirmesi ortalama fonlama maliyetinin daha da yukarılara gitmeyeceği algısı yaratmıştı. Bu durum doların değer kazanmasına sebep olmuştu. TCMB yine farklı bir söylem geliştirebilir. Piyasa TL’nin değer kazanması için hamle beklerken TCMB aksi yönde bir tutum sergileyerek yeniden doların değer kazanmasını sağlayabilir. Ancak bunun bedelini enflasyon olarak ve FED faiz artırımı sonrası olağanüstü toplantı ile ödeyebilir.

Kurda gevşeme 2.87 seviyesinin altına sarkması durumunda ilerleyen günlerde 2.85 seviyesi görülebilir. Eğer TCMB ile destek bulursa dolar kuru yeniden 2.90 seviyesinin üzerinde 2.94-2.96 aralığında işlem görebilir. Hafta boyunca ABD ’den gelecek veriler doları desteklemesi halinde ve ECB’nin parasal genişlemeye ilişkin kararı Euro’yu zayıflatırsa seçim haftasında yükselen bir dolar kuruyla girilebilir.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü