Fed faiz artırımı dönüm noktası olacak

15.12.2015 16:29
2013 yılında FED başkanı Bernake’nin parasal genişlemeyi sonlandıracaklarını açıklamasıyla yönümüzü bir anda dolara çevirmiştik. O günden bu yana dolarda yaşanan ralli aslında ABD ekonomisinin de yaşadığı ralliyi gösteriyordu. Ancak Dolar sadece ABD’yi değil küresel ekonomiyi temsil eden en önemli para birimi. Bu yüzden Dolardan kaçış en çok emtia fiyatlarını vurdu.

Bu süreçte satış baskısına maruz kalan altın ve petrol fiyatlarında rekor düşük seviyelere gelindi. ABD’nin toparlanmasına karşılık aynı performansı gösteremeyen diğer ülkelerden çıkışlar hızlandı. Özellikle küresel ekonominin lokomotifi konumunda olan Çin’de yavaşlama gelecek döneme ilişkin endişeleri de artıran en önemli unsur oldu. Çin’de büyüme yüzde 7 ‘nin altına indiğinde en çok endişelenen şüphesiz ABD’dir. ABD’nin en büyük besleyicisi konumuna olan Çin, enflasyon yaratamayan küresel ekonominin en büyük tedarikçisi konumunda. Orada yaşanabilecek bir yavaşlama ABD’nin de yeniden yavaşlaması anlamına gelebilir. Bu yüzden FED daha önce adım atmaktan çekindi ve bunu dile getirerek Çin’deki yavaşlamaya dikkat çekmişti. Ancak Çin merkez bankası endişeleri gidermekte şimdilik yeterli oldu. Attığı adımlarla yavaşlamanın önüne geçebilecek gibi görünüyor. Bu durum emtia fiyatlarını da destekleyecek ana sebep olabilir.

Diğer taraftan yarın faiz artırımına gidebilecek olan FED, Doların da kaderini belirleyecek. Faiz artırımı 0.25 oranında olması durumunda FED’i agresif olarak nitelendireceğimiz için Dolarda kısa süreli de olsa değerlenme görülebilir. Dolayısıyla altının ons tarafında yeniden 1040 doların altına sarmaklar yaşanabilir. Eğer FED faiz artırımının ardından açıklamalarda yine şahin bir tutum sergilerse 1000 dolar psikolojik seviyesi ilerleyen haftalarda görülebilir. Bu süreçte FED’in 2016 yılı içerisinde nasıl bir politika izleyeceği daha önemli. FED gelecek dönemde küresel ekonomiyi göz ardı edemeyecektir. Özellikle Çin’in faiz artırımın ardından devalüasyona gitmesi durumunda yeniden kur savaşlarına girmek istemeyecek ve Doların değer kaybetmesine izin verebilir. Bu süreçte yeniden altın kanadında değerlenme görülebilir.

Ana senaryomuz faiz artırımının ardından dolarda değerlenmenin devam edeceği ancak kısa vadede satış baskısının artıp kar realizasyonunun geleceği yönünde. Bu durum diğer ülkelere de yeniden fırsat tanıyabilecek en önemli senaryo. Ancak FED 2016 yılına ilişkin beklentilerinde daha agresif bir tutum sergiler ve yüzde 1 ‘e yakın bir faiz artışı öngörüsü piyasalarda fiyatlanmaya başlarsa bu durumum emtia üzerindeki baskıyı da artıracaktır. Gelişmekte olan ülkeler için en kötü senaryo FED’in şahin tutumunu sürdürmesi olacaktır.  Diğer yandan faiz artırımının ardından yönünü Avrupa ve Çin’deki gelişmelere çevirecek olan piyasalar Çin Merkez Bankası’nın atacağı adımları sert bir şekilde fiyatlayacaktır. Çin’den gelen olumlu veriler ise emtialar üzerinde pozitif etki yaratacağından altını yeniden caiz hale getirebilir.  Avrupa’dan ise ek parasal genişlemeyi yeniden konuşacağımız günler kısa süre içerisinde gelecek. 2016 yılının ilk çeyreğinde böyle bir hamle gelebilir. Bu durum yine altına pozitif yansıyabilir. Enflasyon yaratabilecek bir Avrupa altının gelecekteki en önemli talepçisi olacağından dolayı emtialarında yükselmesini sağlayabilir. FED faiz artırımı piyasaların bir miktar rahatlamasını ve baskıdan kurtulmasını sağlayacaktır.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü