Fed iyimserliği kısa sürebilir

24.03.2016 12:01

Son dönemde gelişmekte olan ülkelere destek olan para politikalarının etkileri kısa sürmüş görünüyor. Özellikle ECB’den gelen ek parasal genişleme kararı gelişmekte olan ülkelerin tamamına destek oldu. Kendi içinde yarışan endekslerde emtia ihracatçısı ülkeler petrol fiyatlarının yeniden 40 doların üzerine taşınması ile pozitif anlamada daha hızlı ayrıştı. Bu süreçte içerideki risklerin artması hem Borsa İstanbul’un hem de Türk Lirası’nın performansını etkileyen en önemli unsur.

ECB’nin ardından FED ’in de beklenenden fazla güvercin bir tutum sergilemesi Borsa İstanbul’da 84 bin seviyesine yaklaşmasını sağladı. Ancak fiyatlama kısa sürdü. FED tahminlerini aşağı çekerken gelecek döneme ilişkin beklentilerini de revize etti. Aslında ABD ekonomisinde toparlanma hızla devam ediyor. Özellikle son dönemde büyüme rakamlarına baktığımızda önemli ölçüde ayrışan bir ekonomi çıkıyor karşımıza. Diğer ülkeler hem enflasyon hem de büyüme ile mücadele ederken ABD , bu konuda önemli bir ilerleme kaydetmiş durumda. Özellikle FED’in dikkat ettiği çekirdek enflasyon rakamlarında da hızlı bir artış söz konusu. Yüzde 2 hedefini koruyan FED, enflasyonun bu rakama yaklaşması ile ikinci faiz artırımı adımını atabilir. Çekirdek rakamlarda ise hızlı yükseliş 2,3 rakamına kadar gelinmesini sağladı.





FED üyelerinden son günlerde gelen açıklamalar ise toplantıda sergilenen güvercin tavırdan biraz daha farklı bir gürünüm çiziyor. Yıl içerisinde iki faiz artırımı bekleyen FED, ilk adımı kısa bir süre sonra atabilir. En güvercin FED üyesinin bile faiz adımı için Nisan ve Haziran aylarını işaret etmesi gelişmekte olan ülkelerde olumlu havanın bir anda bozulmasına sebep oldu. Gelecek dönemde hızlı bir faiz fiyatlamasına sahne olabilecek piyasalar yönünü yeniden dolara dönebilir. FED aceleci değil. Ancak piyasalar yönlendirmenin keskinleşmesi halinde hızla fiyatlamaya başlayacaktır. Bunun için FED’in gelecek haftalarda yayınlanacak toplantı tutanakları oldukça önemli. Üylerin faiz artırımına işaret ettiği bir ortamda zamanlamayı fiyatlayacak olan piyasalar tutanaklardan önemli notlar çıkaracaktır. Eğer Nisan ya da Haziran ayı işaret edilirse zamanın kısa olması ve faiz beklentisi konusunda ters köşe olacak piyasalar bu durumda ciddi anlamda rahatsız olabilir.

Bu durum son dönemde rahatlayan gelişmekte olan ülkelerin de yeniden rahatsız olmasına sebep olabilir. Özellikle içeride faizlere ilişkin beklentiler yeniden şekillenebilir. faiz indirimi konusunda adım atabilecek durumda olan TCMB tabloyu şimdiden FED’in faiz artırabileceği yönünde okursa gelecek toplantılarda da adım atmaktan çekinebilir. Bundan sonraki süreçte gözümüz kulağımız FED üyelerinde olacak.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü