Fed neyi değiştirir ?

27.07.2016 12:42

Küresel piyasalardaki çalkantı nedeniyle Fed’in faiz artırım ihtimalleri piyasalar açısından arka plana alınmıştı. Daha önemli gelişmelere odaklanan piyasalar Fed’in yeniden ekranlara dönüşünü bekliyorlar.

Geçtiğimiz dönemlerde FOMC komite üyelerinin istihdam piyasasına olan güveni Mayıs ayında gelen şok veri ile sarsılmıştı. İşgücü piyasalarına dair endişeler Fed’in faiz artırımına gidişini zorlaştıracak bir görünüme sahipti. Haziran ayı rakamlarında beklentileri aşan TDİ bu endişelerin yersiz olduğunu gözler önüne serdi. Gerçekleşen son iki toplantıda da istihdam piyasalarına dair yapılan yorumlardaki değişim çarpıcıydı. Nisan ayı toplantısında işgücü piyasalarındaki seyrin yavaşlayan ekonomik aktiviteye rağmen gelişme gösterdiği ifade edilirken Haziran ayı toplantısında aynı ifade toparlanan ekonomik aktiviteyle birlikte yavaşlayan istihdam görünümüne değinilmişti. Bu toplantıda da değişimlerin olabileceği satır aralarında hem ekonomik tablo hem de işgücü piyasalarındaki ılımlı seyir dile getirilebilir. Ayrıca geçtiğimiz toplantılarda konut sektörüne ait yapılan olumlu söylemlere devam edilebilir. Özellikle son gelen verilere baktığımızda sektöre ait görünümün daha da iyileştiğini ve Fed’in açıklamalarında bu alana da değinmekten çekinmeyeceğini söyleyebiliriz.

Enflasyon açısından şaşırıtıcı bir yorumla karşılaşmayacağımızı düşündüğümüz karar metninde uzun vadeli yüzde 2 hedeflemesinin altında seyredildiği ifadelerde yer alabilir. Geçtiğimiz dönem toplantı metinlerinde enflasyon beklentilerinde çizilen iyimser tablonun bozulduğuna dair bir açıklama beklememiz ise şuanda düşük bir ihtimal olarak öne çıkıyor.

Haziran toplantısı öncesinde Brexit piyasalar için sadece bir risk unsuruydu. Şuanda ise çıkış biletini almış bir İngiltere ile karşı karşıyayız. Her ne kadar Brexit’in ilk şoku atlatılmış olsa da müzakerelere başlanmasıyla birlikte ayrılış ile ilgili riskler yeniden gündeme gelebilir. Son metinde global ekonomik gelişmeleri yakından takip edeceğini dile getiren Fed bu kez açıklamayı Mart ayı toplantısındaki ifadeye benzer bir şekilde değiştirebilir. Global ekonomik gelişmelerin risk taşıdığına dair yapılacak açıklamalar ise artırım ihtimallerini daha da azaltacak bir gelişme olarak gösterilebilir.

Alınan kararların ardından basın toplantısı gerçekleşmeyecek. Bu sebeple üyelerin faiz kararını oy birliği ile alıp almadığını bizim için önemli olacak. Geçtiğimiz dönem toplantılarında Kansas City Fed Başkanı Esther George oyunu faizlerin artırmasından yana kullanmıştı. Haziran ayında sakin kalan Esther George’un bu toplantıda fikrini değiştirmesi ve bu düşünce etrafında taraftar bulabilmesi Eylül ve Aralık ayı faiz artırım ihtimallerini yükseltebilir.

Yaşanabilecek gelişmeleri özetle değerlendirecek olursak Fed’in piyasaları önümüzdeki toplantılara dair büyük bir beklenti içerisine sokmadan yoluna devam etmek isteyebileceği fikri ana senaryomuz olarak gözüküyor. Açıklanan son göstergelerde beklentileri aşan ABD ekonomisine güvenilmesi halinde ise beklenenden biraz daha şahin bir tavırla Fed yeniden sahalara dönebilir.

SELİM ÖNAY
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI