Gram altında parlak dönem geride kaldı

12.11.2015 11:56

Uzun vadeli yatırım aracı veya kötü gün dostu olarak nitelendirilen altın bu yıl içinde test ettiği 112 liranın ardından bu seviyelerde uzun süre duramadı ve Eylül ayından bu yana sürekli düşüş göstererek tekrardan 100 lira seviyesinin altına geriledi. Spot piyasada halen daha 100 lira seviyelerinde seyreden gram altını bankalar 99 liradan geri almaya başladı. Çok değil kısa bir süre sonra da spot piyasada da 100 liranın altına gerileyebilir. Altının seyri endişelendirirken yatırımcısının da tekrar döner mi umudunun devam ettiğini görebiliyoruz. Ama bu bekleyiş sonunda altının tekrardan 110 lira seviyelerine dönüş yapabileceğini düşünmemekteyiz.

Girdiği düşüş trendinde altının çarpanlarından ne Dolar/TL'de ne de ons altında şuan için bir değer kazancı olmaması, düşüş baskısının da devam etmesini sağlıyor. Beklentilerimize göre de Dolar/TL kasım ayında değer kaybını sürdürecek, uzun süreden beri düşüş trendinde olan ons altın bu değer kaybı sürecini daha da devam ettirecek. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl içinde faiz artıracağı beklentilerinin neredeyse %70’i fiyatların içine girmiş bulunuyor. Ancak seçimlerinden ardından belirsizliklerin giderilmesi ve şu sıralar beklediğimiz reform programlarının belirlenecek olması Türk Lirası üzerinde olumlu etki yaratabilir. Bu nedenle Fed’in Aralık ayında olası bir faiz artış sürecini başlatmasının ardından Dolar’daki yükseliş kısa süreliğine sonlanabilir ve bu yükseliş 2,90-3,10 düzeyinde dengede kalabilir. Dolar/Türk Lirası paritesinde durum böyleyken, Ons altının başında Fed’in yanında bir de büyümesinde yavaşlamaya giren ve üretim-tüketim miktarı düşen Çin var. Ons altın ve diğer madenlere olan talebin azalmasıyla birlikte ons altında düşüşün daha da hızlanarak 1040-1020$ düzeyine kadar gerileyebileceğini düşünüyoruz. Altın çarpanlarından Dolar/TL ve Ons altında ele aldığımız bu senaryolara göre gram altında bir yükseliş değil, 95 Lira düzeyine doğru düşüş bekliyoruz.

Peki yatırımcı ne yapmalı?

Yatırımcılar  ya da özellikle altın yatırımcısı şu sıra altın yatırımlarına ara verip, bir süre Türk Lirasında kalmalı ancak Dolar/TL’nin tekrardan 2,80 ve altını test etmesiyle düşük maliyetten Dolar/TL alımı yapmalı. Böylelikle elinde altın tutarken, ons altının değer kaybında yaşanılan zararı yaşamamış olacak hem de orta-uzun vadede yükselişini devam ettirmesini beklediğimiz Dolar/Türk Lirası paritesinde, bu yükselişlerden yararlanabilecek.

Gram altın Günlük Grafik



Beste Naz Köksal/ İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com