İhracatın yarısı Avrupa Birliği’ne…

31.05.2016 16:52
Türkiye ekonomisi Nisan ayında 4 milyar 210 milyon dolar ticaret açığı verdi. Ticaret dengesinin alt kalemlerine baktığımızda ihracatın 2015 yılı Nisan ayına göre yüzde 10.2, ithalatın ise yüzde 11.9 oranında gerilediğini görmekteyiz.  Özellikle küresel ekonomilerde yaşanan genel sıkıntılar ticaret kalemlerini etkilemeye devam ediyor.

Bizim açımızdan olumlu gelişmelere baktığımızda enerji fiyatlarında her ne kadar son aylarda toparlanma olsa da hala geçtiğimiz yılki seviyelerin altındayız. Bu durum ithalattaki azalmaya destek olmaktadır. Diğer yandan Avrupa Birliğine olan ihracatımız ise yüzde 7.5 oranında artış gösterdi. Burada da Avrupa Merkez Bankası’nın uyguladığı mevcut genişleyici para politikasının ekonomide yarattığı toparlanmanın olumlu etkisini görmekteyiz.

Bundan sonraki süreçte enerji fiyatları ve Avrupa Birliği ekonomilerinde yaşanacak gelişmeler ticaret dengesinin kaderini belirleyecektir. Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’nin ihracatında yüzde 47,3 oranında pay sahibi olduğunu hesaba katarsak bu ülkelerdeki toparlanmanın devam etmesi ihracat kalemini olumlu etkileyecektir. Özellikle önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği ekonomilerinden gelecek olan büyümenin öncül göstergelerinden PMI verileri burada bize ışık olabilir.

Bu yıl içerisinde ticaret dengesi üzerindeki en büyük risklerden biri enerji fiyatlarındaki olası yükselişler olacaktır. Böyle bir durumda ticaret açığındaki gerileme sınırlı kalabilir. Petrol fiyatlarının bu düzeylerde ve daha aşağıda seyretmesi ise ticaret açığının gerilemesinde önemli rol oynayacaktır. Petrolün Ocak ayında başlattığı yukarı yönlü trendine devam ettiğini görmekteyiz. Özellikle ABD’de kapanan kuyu sayıları neticesinde arz-talep arasındaki makas daraldı. Bu durum da petrol fiyatlarındaki yükselişi desteklemektedir. Bu hafta yapılacak OPEC toplantısından üretime dair bir karar çıkmasını beklemiyorum. Böyle bir durumda mevcut eğilimin devamı sert bir yapıda olmasa da beklenebilir.





RIDVAN BAŞTÜRK
ALB MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI