Piyasalar İzlemede

16.07.2018 10:22
Geçen hafta yurtiçi piyasalar olumsuz bir süreci geride bıraktı. Borsa endeksi 99200 seviyelerinde 89000 sınırına kadar sert düşerken, DolarTL kuru 4.51 sınırından 4.97 seviyesine kadar tırmandı. Gerilemede yabancı satışlarının ön planda olduğu dikkat çekiyor. TCMB yasasında yapılan değişikliklerin merkez bankası bağımsızlığı konusunda piyasalarda yabancı tarafında olumsuz algılandığı söylenebilir. Bunun dışında piyasalar para politikası ve maliye konusunda nasıl adımlar atılacağını hangi kararların verileceğini ve uygulamaları izleyecek. Piyasalardaki seyre bakıldığında toparlanmanın kısa ya da uzun olup olmaması piyasaların güvenine bağlı olacak.
 
Cuma günü Fitch kararını verdi ve Türkiye’nin hem kredi notunu düşürürken hem de görünümü negatife düşürdü. Piyasalarda her ikisinin de aynı anda düşürüleceğine yönelik beklenti yoktu denilebilir. Ancak bu hareketin haftaya piyasalara sınırlı bir etkisinin olmasını bekliyoruz. Türkiye zaten yatırım yapılabilir seviyesinin altındaydı ve bu karar bunu değiştirmiyor. Ancak görünümün negatif olması not indiriminin devam edebileceğini göstermekte. Bu kararın ardından Fitch’in bankalara ve diğer büyük şirketlere yönelik not indirimleri de normal olarak beklenebilir. Fitch’in bir sonraki gözden geçirmesi Aralık ayında olacak.
 
SPK Cuma günü aldığı içeriden bilgi edinerek hisse alımı yapılmasına dair düzenlemeyi 31 Ağustos tarihine kadar kaldırdığını bildirmişti. Ancak bu karardan iki gün sonra Pazar günü, bu kararını geri çektiğini bildirdi. Gerekçe olarak alınan karara yönelik oluşan spekülasyonların kararın amacına ulaşmasını engelleyeceğini gösterdi. İlk karar Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra alındığı için piyasada fiyatlanmamıştı zaten. Bu nedenle kararın piyasalara önceden bir etkisi olmadığı için, geri çekilmesinin de bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz.
 
BORSA YORUMU
 
Borsa Endeksinde 88000 ve 87000 seviyelerini destek olarak izliyoruz. Bu noktalar 2016 ve 2015 yıllarında güçlü direnç görevi görmeleri nedeni ile şimdi etkili destek olabilirler. Bu nedenle tekrar aşağı yönde kırılmaları durumunda da satış baskısı güçlü olabilir. Endeksin bu seviyenin altına gelmesi durumunda 83000 ve 80500 seviyelerine doğru düşüş devam edebilir. Buna karşın borsa endeksinin 88000 üzerinde tutunması ve tepki alımlarının gelmesi durumunda 92200 seviyesi direnç görevi görecek. Bu seviyenin üzerinde şimdilik 95000 seviyesine olan 22-günlük hareketli ortalama bir sonraki direnç olacak. Endeksin bu seviyelere kadar yükselmesini düşüş trendi içerisinde bir yukarı yönlü tepki olarak algılayacağız. Başka deyişle uzun soluklu bir yükseliş olması için önce 95000 seviyesi üzerine ardından 50-günlük ortalama olan 98300 seviyesinin üzerine yükselip yerleşmesi gerekli. Stratejik olarak piyasalarda kısa vadeli yatırımcılar için full hissede olunacak bir iklim mevcut değil. Uzun vadeli yatırımcılar için ise beklemede kalınması ve bu olumsuz sürecin bitmesini beklemeleri doğru olabilir. Diğer yandan VIOP kontratlarında pozisyonlar koruma altına alınarak bu süreç izlenebilir.
 
BİLANÇO BEKLENTİLERİ HİSSEDİLEBİLİR
 
Borsa da artık bir sonraki haftadan itibaren büyük şirketlere 2.çeyrek bilançolar gelmeye başlayacak. Bilanço beklentili işlemler ön plana daha fazla çıkabilir. Bu kapsamda nakit zengini şirketler, güçlü ihracat yapan ve uluslar arası gelirleri yüksek olan şirketlerde daha güçlü seyirler görebiliriz.
 
DOLAR BEKLENTİSİ
 
Dolar kurunda ise teknik göstergeler halen yükseliş trendinin devam ettiğini gösteriyor. Ancak geçen hafta yeni rekorla oluşan ikili zirvenin ardından göstergelerde önemli bir yorulma var. USDTRY için önceki zirve olan 4.9282 seviyesi önemli bir direnç. Bu seviyenin üzerine yerleşmesi durumunda dolar kuru 4.97 seviyesindeki yeni rekorunu ilerleyen süreçte zorlayabilir. Aşağıda ise 4.77 önemli bir destek olurken, bu seviyenin altına inmesi durumunda doların ateşi biraz hafifleyebilir. Ancak dolar kurunun düşüş trendine girdiğini söylemek için ilk etapta 4.69 ardından 4.58 seviyesindeki 50-günlük ortalamasının altında kalıcı seyirler görmemiz gerek. Bu olmadıkça bir şekilde oluşacak gerilemeler kalıcı olmayabilir ve destek seviyelerinden yeniden yükselişler oluşabilir.
 
Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Nisan dönemi işsizlik verisini alıyor olacağız. İşsizlik verisi en son %10.10 seviyesinde açıklanmıştı. Salı günü ise mayıs ayı sanayi üretim verisini alacağız. Nisan ayı verisinde yıllık artış %6.20 seviyesinde oluşmuştu. Perşembe günü ise TCMB beklenti anketini alacağız. Enflasyon ve döviz beklentilerindeki bozulmaların ne şiddette olduğunu öğreneceğiz. Ardından yine içeride ekonomi tarafında yapılacak açıklamalar takip edilecek. Geçen hafta orta vadeli programın yakın bir zaman içerisinde açıklanacağı duyurulmuştu.
 
Dışarıda ise Salı ve Çarşamba günleri Fed Başkanı Powell’ın konuşmaları takip edilecek. Çarşamba günü ayrıca euro bölgesi TÜFE verisi önemli olabilir. Güçlü gelebilecek bir enflasyon verisi ECB’ye yönelik faiz artırımı beklentilerini güçlendirebilir. Böyle bir durum Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için olumsuz olabilir. Aksi bir durumun çok büyük olumlu etkisi olmayabilir çünkü piyasalar üzerinde yeteri kadar Fed baskısı var.