TCMB dolar riskini göze aldı

23.12.2015 16:33
FED sonrası rahatlayan piyasalar TCMB ile tedirgin olsa da ilerleyen dönemde Türk varlıklarına gelebilecek destek beklenti ile pozitif seyir sürüyor. Merkez Bankası’nın dünkü toplantısında faiz artırımı kararı çıkmasa da gelecek döneme ilişkin yaptığı açıklamalar şimdilik piyasaları rahatlattı. Ancak 2016 yılı için riskli görünüm devam ediyor.

FED toplantısı sonrası en güçlü kar satışı Dolar Türk lirası kurunda yaşandı. FED ’in faiz artırımını uzunca bir süre fiyatlayan piyasalar beklenenle paralel gelen ve küresel piyasalarda stresi azaltan karar ile rahatladı. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin gelecek döneme ilişkin endişeleri faiz artırımlarının nasıl devam edeceğiydi. FED bu konuda güvercin olmayı tercih ediyor. Ancak şimdilik. Enflasyondaki görünümde iyileşme beklemesi ve büyüme rakamlarının pozitif seyri FED2in elini güçlendirebilir. Dün açıklanan büyüme rakamı yine yüzde 2 seviyesinde açıklandı. Piyasa beklentinsen yüksek açıklanan 3. Çeyrek büyüme rakamları ABD’nin beklenenden iyi performansını gösteriyor. Zaten FED ‘in istediği de buydu. Gelecek dönem istihdam piyasasında düzelmenin hızlanması ve bu durumun enflasyona yansıması Dolar kanadında fiyatlamaların da hızlanmasını sağlayabilir. Çünkü uzunca bir süredir düşük faiz baskısı altında hareket eden tüketiciler bundan sonraki süreçte faizlerin yükseleceği beklentine şimdiden girmeye başladılar. Bu durum tüketim harcamalarını da tetikleyebilir. Ayrıca gelirleri artan ABD ekonomisi kişisel harcama rakamlarında da yukarı yönlü bir ivme kazanmaya başlamak üzere. ABD’nin kuvvetlenmesi Çin tarafından da desteklenebilir. Çin’de son dönemde alınan önemler rakamlara yansımaya başladığında durum daha farklı bir hal alabilir. Çin’in son açıklanan rakamlarında toparlanma görülüyor. Özellikle büyüme konusunda istediğini alması ve yeniden yüzde 7’nin üzerine çıkması durumunda endişeleri de bir tarafa bırakmamızı sağlayabilir. Böyle bir senaryoda FED ‘in 2016 yılında şahin bir tutum sergilediği görülmesi halinde faiz beklentileri de yukarı revize edilecek ve kademeli artış yerini hızlı artırıma bırakmış olacak. Bu durum şüphesiz en çok gelişmekte olan ülkelerin zararına olacaktır.

Türkiye bu süreçte Dolar riskini dün Merkez bankası kararı ile almış durumda. Faizlerin hiç birinde değişiklik yapmayarak şu anki kur düzeyini kabul eden ve oynaklığın azaldığına dikkat çeken MB, gelecek dönem için tedbir almaktansa izlemeyi seçti. FED üyelerinin ilerleyen günlerde yapacağı açıklamalar oldukça önemli. Üyelerin yeniden şahinleşmesi durumunda faiz adımlarının hızlı olabileceğine dair bir izlenim ortaya çıkabilir. Bu da Dolarda hızlı yükselişi tetikleyecek en önemli unsur olabilir. Böyle bir ortam oluşması durumunda MB hareket alanını yitirebilir. Ortalama fonlama maliyetinin yüzde 9 seviyelerinde olması ve piyasada faizlerin yeteri kadar yüksek işlem görmesi, şu an için politika faizini pek de önemli hale getirmiyor. Ancak sembolik olarak piyasa mesajı açısında MB’nin takınacağı faiz silahını çekebileceğini gösterecek bir tutum, Türk varlıklarının da destek görmesini sağlayabilirdi. Şimdi piyasa bir sonraki toplantıda MB’nin harekete geçip geçmeyeceğine bakacak. Süreç uzadıkça güvenilirlik yitirilecektir.
 
Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü