TCMB faiz indirimlerine devam edecek mi?

23.05.2016 10:44
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yarın gerçekleştireceği Para Politikası (PPK) toplantısı öncesinde hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli gelişmeler yaşanıyor. TCMB, Mart ve Nisan ayı toplantılarında faiz koridorunun üst bandında toplamda 75 baz puan faiz indirimi yaparak daha öncesinde ifade ettiği sadeleştirme sürecini başlatmıştı. TCMB’nin yarın gerçekleştireceği toplantıda faiz kararına yönelik nasıl bir karar alacağı senaryolar şeklinde değerlendirebilir.

YURTİÇİNDE GÖZLER EKONOMİ YÖNETİMİNDE OLACAK

Yurt içinde Ak Parti’nin hızlı şekilde kongre kararı almasıyla birlikte yeni başbakan Binali Yıldırım oldu. Kongre karar alınması ve yurtdışında yaşanan FED odaklı gelişmelerin etkisiyle Mayıs ayında TL Dolar karşısında yaklaşık % 6 değer kaybetti. Yurtiçinde alınan kongre kararı sonrası piyasalar yeni kurulacak olan kabinede ekonomi yönetiminde kimin olacağını takip edecek. Kabine listesinin bu hafta belirlenmesi bekleniyor. TL’nin hızla değer kaybetmesi TCMB’nin yarın yapacağı toplantı da yavaş adımlar atmasına neden olabilir. Ancak, Nisan ayı enflasyon oranının gıda fiyatlarında yaşanan düşüş sonrası yıllık bazda % 6,57 seviyesine gerilemesi, TCMB’nin koridorun üst bandında faiz indirimlerinin devam etmesine zemin hazırlıyor. 

FED FAİZ ARTIŞI İÇİN HAZİRAN AYINA YEŞİL IŞIK YAKTI

Yurt dışında yaşanan gelişmelere baktığımızda ise, karşımıza yeniden FED çıkıyor. FED’in geçtiğimiz hafta açıkladığı toplantı tutanaklarında Haziran ayında olası bir faiz artışına açık kapı bırakması sonrası Doların küresel olarak yeniden değerlendiğini gördük. Tutanaklar sonrası FED’in Haziran ayında faiz yükseltme ihtimali % 40 seviyelerine yaklaşırken yılın son çeyreğine doğru FED’in faiz artışı ihtimali daha da yükseldi. FED’in faiz artışı beklentileri sonrası Dolar / TL paritesi 3,00 seviyesini yeniden test etti. Yurtiçinde yaşanan gelişmelerle birlikte FED ’in faiz artışını hızlandıracağı beklentisi TL’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskıyı arttırdı.

TCMB’NİN FAİZ SENARYOLARI

Hem yurtiçinde hem de yurt dışında yaşanan gelişmelerle birlikte TCMB’nin yarın gerçekleştireceği toplantıda faiz kararına yönelik senaryolar gerçekleştirebiliriz.

Enflasyon oranının görüntüsüne baktığımızda faiz indirimlerinin devam etmesi makul görünüyor. Ancak, henüz daha politika faiz oranında değişiklik yaşanmayabilir. Koridorun üst bandında 50 baz puanlık faiz indirimi piyasalar tarafından beklenen senaryo olarak karşımıza çıkıyor. TCMB’nin böyle bir adım atması halinde TL’nin dolar karşısında değer kayıplarına devam etmesini bekleyebiliriz.

İkinci senaryo ise FED odaklı yurt dışında yaşanan gelişmelerin etkisiyle değer kaybeden TL, TCMB’nin bu ayı pas geçmesi neden olabilir.

TCMB, küresel oynaklığın biraz daha azaldığı dönemde sadeleştirme sürecine devam etmek isteyebilir. Faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmaması halinde TL’nin değer kazandığını görebiliriz.

Üçüncü senaryo ise daha düşük ihtimalle birlikte koridorun alt bandında bir faiz indirimi olmasıdır. Mevcut koşullar koridorun alt bandında faiz indirimine müsaade etmediğini söyleyebiliriz. Böyle bir senaryo olması halinde TL’nin değer kayıpları hızlanabilir. Faiz kararı sonrası Dolar / TL’de 3.00 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin aşılması halinde yükselişler 3,0150 – 3,0280 bölgesine doğru devam edebilir. Önemli direnç olan 3.00 seviyesinin aşılamaması halinde aşağı yönlü bir düzeltme görebiliriz.

MURAT TUFAN
DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ