Piyasalar hafta sonu gerçekleşen darbe girişim sonrasında TCMB'nın para politikasında ve faiz kararlarında bir değişikliğe gidip gitmeyeceğini merak ediyordu ve bugün 14 itibariyle TCMB beklenen toplantısını gerçekleştirdi.
Piyasa beklentisine paralel olarak faiz koridorunun üst bandından 25 baz puanlık indirime gittiğini yani gecelik borç verme faizini de 8,75 seviyesine çektiğini açıkladı. Politika faizi %7,50, alt band faizi de %7,25 olarak sabit bırakıldı. Bunun yanında geç likidite penceresi borç verme faiz oranlarında da 25 baz puan indirime gittiğini açıkladı.
FED raporlarının dünya genelinde incelendiği gibi hangi cümle merkez bankasının kalemine eklenmiş yada çıkmış olarak bakacak olursak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yayınladığı raporda ; İlk paragrafı incelediğimizde bir değişiklik görünmemekte olup, ikinci paragrafta ise küresel piyasalar yerine '' Yakın dönem de yurt içi gelişmelere bağlı olarak dalgalanmalar yaşanmıştır.'' cümlesi değişmiş görünüyor. Ek olarak da; Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırlandırdığı bilgilendirmesi yapılmıştır.
Üçüncü paragrafa geldiğimizde bir önceki ay işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu seyir ve çekirdek enflasyondaki iyileşme yer bulmuştu. Bu ay ise işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle kısa vade de enflasyona bunun da yansıyabileceğinin bilgisi verilmiştir. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen Merkez Bankasının çekirdek enflasyondaki düşüşün devamını beklediği raporda belirtilmiş durumda...
Son kısma yaklaşırken TCMB'nın sadeleşmeye devam ettiği ve edeceği, bunun yanında piyasadaki gelişmeleri yakınen takip ettiklerini ve gerek duyulursa finansal istikrarı sağlamak adına likitide sağlamak için tüm tedbirlerin alınmaya devam edeceği bildirilmiş. Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta yaşanan darbe girişimi sonrasında hafta sonu piyasalar kapalıyken TCMB 7 maddelik önlem paketini piyasalara açıklamıştı.
Birkaç aydır devam eden 0.50 baz puanlık faiz indirimi iç piyasalardaki bu gelişmelere rağmen 0.25 baz puan olarak gerçekleştirmesi bile ileriye dönük şekilde umut verici görünüyor. Ancak unutmamak gerekir ki, 0.50 baz puanlık her indirimde geçici olarak tepki verip türk lirası bazında değer kazanımları devam ediyordu. Aslına bakarsak Merkez Bankası aldığı kararda yine bu şekilde bir hareket bekledi. Fakat indirilen faiz bandı kırılganlığın arttığı bu dönemde dolar tarafında tarihi zirvesine yakın yerlerin tekrar test edilmesine neden oldu.
Merkez bankasının bu kararı üzerine kredi derecelendirme kuruluşlarından özellikle faiz indiriminde bulunulduğunda ülke notunu takibe alacağını belirten kredi derecelendirme kuruluşu S&P (Standart and Poor’s) ‘nin notta veya görünümde bir değişikliğe gidip gitmeyeceği, bunun yanında büyüme tahminini aşağı yönlü revize eden Moody’s in bir değişikliğe gidip gitmeyeceği şuan için piyasalarda diğer derecelendirme kuruluşları gibi takip ediliyor olacaktır. Bunun yanında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın çarşamba günü açıklayacağı süpriz karar olarak açıklayacağı karar piyasalar tarafından merakla bekleniyor.
BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ TÜREV PİYASALAR UZMANI
Levent Köprülü
Kiralamada daha çok potansiyel var
Cem Kılıç
İnsanları işlere, işleri insanlara yaklaştırmak
Zeynep Aktaş
Altın soluklandı borsa parıldıyor
Dr. İnanç A. Sözer
Göle maya çalınırken şirketler ne yapacak?
Prof. Dr. Sefer Şener
Ekonomide büyüme devam ediyor
Cüneyt Paksoy
Piyasalarda karar zamanı
Lisanslı depoculukta yeni dönem: Kapasite ve sermaye şartları artırıldı
Ticaret Bakanlığının lisanslı depoculuk sektörüne yönelik yeni düzenlemeleriyle bu alanda sistemin daha güçlü, sürdürülebilir ve etkin yapıya kavuşturulması, tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik altyapının geliştirilmesi ve sektörün finansal dayanıklılığının artırılması hedefleniyor.
Gelir İdaresi`nin dijital hamlesi vergi tahsilatını artırdı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, vergiye gönüllü uyumu güçlendirmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında başta SMS olmak üzere mükelleflere yönelik rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerini artırdı.
Türkiye genelindeki konutların yarısının deprem sigortası bulunmuyor
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 25 yılı aşkın süredir zorunlu deprem sigortalılık oranını artırmak üzere çalışmalarını sürdürürken Türkiye genelindeki konutların yaklaşık yarısının sigortası bulunmuyor.
Türkiye`de yılın ikinci çeyreğinde kamuda istihdam edilen personel sayısı 5 milyonu geçti
Türkiye`de yılın ikinci çeyreğinde kamuda istihdam edilen personel sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 127 bin 677 kişi artışla 5 milyon 417 bini geçti.