20 Ocak’ta koltuğu Obama’dan devralan Trump’ın büyük Amerika rüyaları sona mı eriyor endişeleri Altın fiyatlarını beslemeye devam ediyor. Görevi aldığından itibaren 100 günlük süreçte neler yapacağı merak konusu olan Trump, ilk vize uygulaması ile birlikte tepkileri çekerken, son olarak sağlık yasa tasarısının da Cumhuriyetçiler tarafından geri çekilmesi ile ikinci bozgununa uğradı. Kulislerde Rusya ile bağlantıları nedeniyle görevden azledilebileceğinin bile konuşulması tedirginliği artıran unsurlar arasında yer aldı. Bu durum ise Altın, Gümüş, Yen’e yaradı. Yani risk alma iştahı düşerken, güvenli limanlar yine prim yaptı. Küresel boyutta artan kaygıların bu sene içerisinde bir kere daha Fransa ve Almanya seçimleri sırasında yeniden gündeme gelebilir. Brexit süreci adına kritik görüşmelerin başlayacağı bu kritik haftada güvenli limanlara göz atmakta fayda var.
GÜMÜŞ ÖNEMLİ TRENDİ AŞTI
S&P ve Dow’da görülen satış ve oradan çıkan paranın bir nevi hedge arayışında olan piyasa oyuncularının alternatif varlıklara yönelmesine neden oluyor. Ekonomik belirsizlik zamanlarında öne çıkan enstrumanların başında yer alan Gümüş için de aynı zamanda ABD tahvil faizlerinde görülen düşüşe paralel bir yükseliş söz konusu diyebiliriz. 
Tahvil faizlerinde görülen geri çekilmenin altın ve gümüş fiyatlarında görülen yükselişi desteklediği, ters korelasyonun yeniden gündemde olduğunu gösteriyor.
Teknik olarak da 200 günlük ortalama olan 18.05 $’ın aşılması ile daha hacimli bir yükselişe paralel 18.40-19.00 $ dirençlerini gündeme getirebilir. Bu yükselişin kalıcığı halinde ons altının da buna ayak uydurması beklenebilir. 
ALTIN FİYATLARINDA KRİTİK YER 1260 DOLAR OLACAK
Altın fiyatlarında da teknik olarak önemli noktanın 1260 dolar’dan geçen 200 günlük ortalama olacağını düşünüyorum. Bu bölgenin üzerinde bir hareket fiyatları 1270-1280 bölgesine doğru taşıyabilir. Aşağıdaki grafikte belirtilen alan önemli olacak gibi duruyor. 1257-1260 dirençleri bu noktada teknik olarak önemli. Ancak kısa vadede görülen uyumsuzluk da kısa bir düzeltmeyi de gündeme getirebilir. Kısa vadede oluşacak geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. 
Trump’ın sağlık reformunun reddedilmesi kredibilitesi adına olumsuz bir gelişmeydi. Mali destekler ve vergi paketinin de birçok tartışmaya neden olacağı açık. Bu nedenle bir türlü tam desteği ve güvenoyunu alamayan Trump’ın yarattığı etki, yıl başından itibaren FED’e de faiz politikasında destek verecek büyüme hikayesinin itici gücünün ortadan kalkması anlamına gelebilir. Daha 3 mü 4 mü diye tartışırken, bir anda belirsizliklerle dolu piyasada, karmaşık fiyatlamaları dönem dönem göreceğimizi unutmayalım. Her ne kadar uzun vadede ABD tahvil faizlerinde yönün yukarı olduğunu düşünsek de yolunu net olarak çizemeyen piyasa oyuncularının özellikle altınla kayıplarını telafi etme ihtiyacı duyacağını düşünüyorum.
Gökhan Özkan
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI
İş dünyasının eylül karnesi belli oldu! Reel kesim güveninde dikkat çeken değişim: ÜFE beklentisi geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın eylül ayına ilişkin verileri açıklandı. İmalat sanayisindeki firmaların değerlendirmelerini yansıtan mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi 0,1 puan artarak 102,5 seviyesine çıktı. Aynı verilerde gelecek 12 aylık dönem sonuna ilişkin yıllık ÜFE beklentisinin yüzde 31’e gerilemesi dikkat çekti.
Bakan Bayraktar: Yenilenebilir enerjide yükselen bir Türkiye var
Türkiye, 2015 ile 2025 arasında güneş ve rüzgardan toplam 442,2 teravatsaat elektrik üretti.
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle: 80 yıl öncesinin ön kabullerine göre istikamet çizemeyiz
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 'İktisadi düzen artık geriye döndürülemez şekilde küresel. Bu durum çok boyutlu, katmanlı karmaşık eşitsizliklere, yapısal birtakım reform alanlarına işaret ediyor' dedi.
Kırmızı altın için beklenen gün geldi! Gaziantep’te hasat başladı, 8 bin işçi tarlalara indi
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ve yörede kırmızı altın olarak adlandırılan İslahiye biberinde hasat başladı. Mevsimsel yağışlar nedeniyle 15 gün geciken hasatla birlikte tarlalar hareketlendi, 8 bin mevsimlik tarım işçisi çalışmaya başladı. Bu yıl 44 bin ton rekolte hedeflenirken, yüzde 20 kayıp beklenmesi üreticinin gözünü fiyata çevirdi.