20 Ocak’ta koltuğu Obama’dan devralan Trump’ın büyük Amerika rüyaları sona mı eriyor endişeleri Altın fiyatlarını beslemeye devam ediyor. Görevi aldığından itibaren 100 günlük süreçte neler yapacağı merak konusu olan Trump, ilk vize uygulaması ile birlikte tepkileri çekerken, son olarak sağlık yasa tasarısının da Cumhuriyetçiler tarafından geri çekilmesi ile ikinci bozgununa uğradı. Kulislerde Rusya ile bağlantıları nedeniyle görevden azledilebileceğinin bile konuşulması tedirginliği artıran unsurlar arasında yer aldı. Bu durum ise Altın, Gümüş, Yen’e yaradı. Yani risk alma iştahı düşerken, güvenli limanlar yine prim yaptı. Küresel boyutta artan kaygıların bu sene içerisinde bir kere daha Fransa ve Almanya seçimleri sırasında yeniden gündeme gelebilir. Brexit süreci adına kritik görüşmelerin başlayacağı bu kritik haftada güvenli limanlara göz atmakta fayda var.
GÜMÜŞ ÖNEMLİ TRENDİ AŞTI
S&P ve Dow’da görülen satış ve oradan çıkan paranın bir nevi hedge arayışında olan piyasa oyuncularının alternatif varlıklara yönelmesine neden oluyor. Ekonomik belirsizlik zamanlarında öne çıkan enstrumanların başında yer alan Gümüş için de aynı zamanda ABD tahvil faizlerinde görülen düşüşe paralel bir yükseliş söz konusu diyebiliriz. 
Tahvil faizlerinde görülen geri çekilmenin altın ve gümüş fiyatlarında görülen yükselişi desteklediği, ters korelasyonun yeniden gündemde olduğunu gösteriyor.
Teknik olarak da 200 günlük ortalama olan 18.05 $’ın aşılması ile daha hacimli bir yükselişe paralel 18.40-19.00 $ dirençlerini gündeme getirebilir. Bu yükselişin kalıcığı halinde ons altının da buna ayak uydurması beklenebilir. 
ALTIN FİYATLARINDA KRİTİK YER 1260 DOLAR OLACAK
Altın fiyatlarında da teknik olarak önemli noktanın 1260 dolar’dan geçen 200 günlük ortalama olacağını düşünüyorum. Bu bölgenin üzerinde bir hareket fiyatları 1270-1280 bölgesine doğru taşıyabilir. Aşağıdaki grafikte belirtilen alan önemli olacak gibi duruyor. 1257-1260 dirençleri bu noktada teknik olarak önemli. Ancak kısa vadede görülen uyumsuzluk da kısa bir düzeltmeyi de gündeme getirebilir. Kısa vadede oluşacak geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. 
Trump’ın sağlık reformunun reddedilmesi kredibilitesi adına olumsuz bir gelişmeydi. Mali destekler ve vergi paketinin de birçok tartışmaya neden olacağı açık. Bu nedenle bir türlü tam desteği ve güvenoyunu alamayan Trump’ın yarattığı etki, yıl başından itibaren FED’e de faiz politikasında destek verecek büyüme hikayesinin itici gücünün ortadan kalkması anlamına gelebilir. Daha 3 mü 4 mü diye tartışırken, bir anda belirsizliklerle dolu piyasada, karmaşık fiyatlamaları dönem dönem göreceğimizi unutmayalım. Her ne kadar uzun vadede ABD tahvil faizlerinde yönün yukarı olduğunu düşünsek de yolunu net olarak çizemeyen piyasa oyuncularının özellikle altınla kayıplarını telafi etme ihtiyacı duyacağını düşünüyorum.
Gökhan Özkan
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI
Levent Köprülü
Elektrikli araçlar ‘tasarruf’ sağlıyor!
Cem Kılıç
Ailevi nedenler kıdem tazminatı kazandırmaz
Zeynep Aktaş
Tasfiye yabancı sermayenin girişini artıracak
Dr. İnanç A. Sözer
Göle maya çalınırken şirketler ne yapacak?
Prof. Dr. Sefer Şener
Ekonomide büyüme devam ediyor
Cüneyt Paksoy
Piyasalarda karar zamanı
Emekliye zam düzenlemesi: Bakanlık düğmeye bastı! İşte masadaki alternatifler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekliler için yeni bir düzenlemenin sinyalini vermesinin ardından gözler Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaya çevrildi. Peki yeni düzenleme nasıl olacak? İşte detaylar...
Doktorlar ve özel hastaneler vergi radarında: 32,7 milyar liralık tespit
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), sağlık sektörüne yönelik yürüttüğü gözetim programı kapsamında 820 hekim ve 45 özel hastaneyle yaptığı görüşmelerde vergisel riskleri incelemeye ihtiyaç duyulmadan giderirken çalışmanın üç aylık etki analizinde toplam 32,7 milyar lira matrah değişimi tespit etti.
Yanıltıcı konut ilanına katlamalı ceza
Ticaret Bakanlığı, yanıltıcı konut ilanı ihlalini sürdüren firmaya verilen idari para cezasını iki katına çıkararak 57 bin 240 TL’ye yükseltti. Bakanlık, aynı firmanın her yeni ihlalinde cezanın ikiye katlanacağını açıkladı.
SPK, tasfiyesine karar verilen bazı yatırım fonlarının tasfiye ve ödeme esaslarını belirledi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tasfiyesine karar verilen bazı yatırım fonlarının tasfiye ve ödemelerine ilişkin usul ve esaslar kapsamında, ara ödemelere öncelikli olarak unvanında 'para piyasası' ibaresi yer alan yatırım fonlarından başlanacağını bildirdi.