Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Sürdürülebilirlik konusu ele alındı
		
			25.03.2021 13:00
			
			
		 	
	
		
			
 
			
		
		    P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut 
Turnaoğlu'nun moderatörlüğündeki panele Akkök Holding İcra Kurulu 
Başkanı ve Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet C. 
Dördüncü, Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve 
CEO'su Olcay Silahlı ve TAV Havalimanları CEO'su Sani Şener katıldı.
    Şener: Çalışanlarımızın ve yolcularımızın sağlığını ilk sıraya 
koyduk
    Faaliyetlerinde karbondioksit salınımını azaltmak için ellerinden 
geleni yaptıklarını belirten TAV Havalimanları CEO'su Sani Şener, 
şunları söyledi: "Havacılık sektörü olarak pandemiden en çok etkilenen 
sektörlerin başında geliyoruz. Yolcu sayımız bir hayli düştü. 
2019'daki yolcu sayılarına ancak 2023'te ulaşabileceğimizi 
öngörüyoruz. Ama dünya durmayacak, bu iş devam edecek. Hem de 
büyüyerek devam edecek. Ben işimize devam etmemiz, sürdürülebilirliği 
bir bütün olarak ele almamız gerektiğine inanıyorum. Risk yönetimi bir 
kurallar bütünüdür, koruyucu hekimlik gibidir. Kriz yönetiminde ise 
sahaya inip hastayı tedavi eder, daha kötüye girmesini engellersiniz. 
Biz bu dönemde kriz yönetimi yaptık. Çalışanlarımızın ve 
yolcularımızın sağlığını ilk sıraya koyduk, çünkü kalabalıkları 
yönetiyoruz. Müthiş bir optimizasyona gittik, pratik dijitalleşme 
uygulamalarını daha fazla devreye aldık. Bu dönemde işlerimizi 
sürdürmeye devam ediyor, yeni inşaatlarda çevreci yaklaşıma çok önem 
veriyoruz. Malzemenin gelişinden betonun dökümüne kadar her noktaya 
dikkat ediyoruz. Çünkü bu bizim sorumluluğumuz, gelecek nesiller için 
bunu yapmaya mecburuz."
    Dördüncü: Küresel rekabette oyunun sürdürülebilir iş modelleri 
üzerine kurgulanması kaçınılmaz 
    Dünyanın en büyük Sürdürülebilirlik inisiyatifinin Türkiye Başkanı 
olan Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı ve Global Compact Türkiye 
Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet C. Dördüncü, paneldeki konuşmasında şu 
noktalara vurgu yaptı: "Pandemi bize dünyanın herhangi bir yerinde 
gerçekleşen bir felaketin ne kadar çabuk yayılabileceğini gösterdi. 
Sürdürülebilirlik iş dünyasının gündeminde üst sıralara yükseldi, 
sürdürülebilirliği içselleştirenler bu dönemi daha iyi yönetti. 
Küresel rekabete oyunun sürdürülebilir iş modelleri üzerine 
kurgulanması, bunun içselleştirilmesi kaçınılmaz. Yine de ne olursa 
olsun geleceğe umutla bakmamız lazım. Örneğin tarihte ilk kez böyle 
bir hastalığa karşı, bu kadar kısa sürede bu kadar çok sayıda aşı 
geliştirebilmemiz ne kadar donanımlı olduğumuzun bir göstergesi."
    Bulgurlu: Pandemi iğneyse iklim değişikliği balyoz gibi geliyor
    Uzun bir süredir sürdürülebilirliği yaptıkları her işin merkezine 
koyduklarını ifade eden Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, şunları 
söyledi: "Bu iş farkındalık yaratmanın ötesine geçti, artık harekete 
geçmemiz lazım. Sürdürülebilirlik denildiğinde sadece doğayı ve 
çevreyi anlamamak lazım. Sosyal kapsayıcılık, çeşitlilik, sosyal fayda 
gibi başlıkları da bunun bir parçası olarak düşünmek gerekiyor. Bir 
şirketin amacı sadece kar etmek olamaz. 'Dünyaya Saygılı, Dünyada 
Saygın' vizyonumuz bunu tarif ediyor. Ancak sadece sürdürülebilirliğe 
adanmak yetmez, ölçmek de önemli. Pandemiyi iğneye benzetirsek iklim 
değişikliği balyoz gibi geliyor. Biz bu konuda pek çok şey yapıyoruz. 
Geri dönüşüm tesislerimizde 1,3 milyon beyaz eşyayı dönüştürdük, 
kullandığımız plastiğin yüzde 40'ını geri dönüşüm malzemesinden 
üreteceğimizi taahhüt ettik. Çatılarımızı güneş enerjisiyle 
kaplıyoruz. Akıllı fabrikalarımızda üretilen ürün başına yüzde 30 daha 
az enerji tüketiyoruz."
    Silahlı: Türkiye'de toprağa gömülen gıda atığı yüzde 90'ın 
üzerinde 
    Panelde söz alan Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, 
şunları söyledi:"2017 yılının sonunda Gıda Kurtarma Derneği'ni kurduk 
ve BM 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerini pusula olarak önümüze 
koyduk. Dünyada salınan toplam karbonun yüzde 8'i gıda atığından 
kaynaklıyor. Bunun özüne indiğimizde bir gıda geri kazanımı 
hiyerarşisiyle karşılaştık, 1,5 yıl literatür taradık, amaç odaklı bir 
şirket nasıl kurulur bir örneğini oluşturmak istedik. Yaptığımız 
çalışmalarla kendi şirketimiz haricinde pek çok şirketin 53 bin ton 
karbon ayak izini engelledik. Türkiye'nin dünyadaki gıda atığına yüzde 
5 civarında katkısı var. Gıda atıklarının yüzde 50'si tedarikte yüzde 
50'si ev içinde oluşur, gelişmiş ülkelerde evdeki atık payı artar. 
Bizim rakamlarımız dünya ortalamasının üzerinde, üretimde gıda 
atığının yüzde 45'e kadar uzandığı ürün grupları var. Ayrıca ülkemizde 
toprağa gömülen gıda atığı yüzde 90'ın üzerinde. Avrupa'da bu yüzde 30 
civarında. Bu alanda gidecek çok yolumuz var, bunu ülkemiz için bir 
için bir fırsat olarak görüyoruz. 2030'a kadar bu konuda büyük yol 
alacağımıza inanıyoruz."  
    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey