Bakır diğer metallerden ayrışıyor

14.06.2016 16:20

Amerika ve Japonya Merkez Bankası toplantıları ve sonrasında yapılacak açıklamalar ile hareketli bir haftaya giriyoruz. Zayıf tarım dışı istihdam verisi ile ötelenen FED faiz artırım beklentisine sevinen piyasaların ise coşkusu uzun sürmedi.

Amerikan ekonomisinde yavaşlama ve FED’in orta vadeli yüzde 2 enflasyon hedefinde zorlanması halinde piyasalarda son günlerde azalan risk iştahı daha kalıcı bir tepkiye dönüşebilir. Başka bir deyişle, Amerikan ekonomisinin faiz artırım kabiliyeti 2016 senesinin geri kalan aylarında piyasalar için istenilen bir senaryo haline gelebilir. Bu karmaşa içerisinde Ocak ayından bu yana Doların değer kaybından aldığı destek ile emtia piyasasında yaşanan yükseliş göz dolduruyor.

Kıymetli metallerde altın yatırım amaçlı talep ile destek bulurken sene başında 83 civarında olan altın/gümüş rasyosunda 74 seviyesine gerileme, gümüşün de yükselişe katıldığını ifade ediyor.

Endüstriyel metaller sınıfına giren Bakır’ın ise Mayıs ayından bu yana kıymetli metallerdeki hareketten ayrıştığını görüyoruz. Bakır fiyatları geçtiğimiz hafta yüzde 4’den fazla düşüş ile son üç buçuk senenin en düşük seviyesi olan 203,05 sent/lbs seviyesinde kapanış yaptı. Küresel ekonomik büyüme ile beslenen bakır, reel ekonominin yakın zamanda ivme kazanacağına inanmıyor olmalı ki, emtia piyasasında yaşanan yukarı yönlü harekete iştirakte zorlanıyor. 

Shanghai bakır stoklarında düşüş devam ederken, Londra Metal Piyasasında son dört günde stokların 60 bin ton artması da piyasada soru işaretlerini beraberinde getiriyor? Piyasada en büyük ithalatçı konumunda olan Çin’de Shanghai Bakır stoklarında 212 bin ton seviyesine gerileme Çin kaynaklı talebin devam edeceği yönünde yorumlanabilir. Öte yanda Londra Metal Borsası (LME) depolama faaliyetinin olduğu Asya ülkelerinde stoklar son iki günde yüzde 50 civarı artış gösterdi. Çin’de stoklar Mart ortasına göre yarıya düşerken, LME’nin Asya depolarında stoklarda artışı küresel ekonomik büyümeye ilişkin belirsiz sürece bağlayabiliriz.

Bakır piyasası stoklama faaliyetindeki dengesizliğin yarattığı şaşkınlığı üzerinden atabilirse, fiyatlar 210,00 sent/lbs seviyesine doğru hareketlenebilir. Ancak bu seviye yukarı yönde kırılmadan, bakırın küresel ekonomik büyümeye ilişkin iyimser beklentileri fiyatlamaya başladığından bahsetmek için erken.

ARZU TOKTAY
XTB MENKUL DEĞERLER A.Ş. ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ