Başçı döneminin “En”leri

14.04.2016 11:51

Merkez Bankası’nda merakla beklenen yönetim değişikliği gerçekleşti. 2011 yılının Nisan ayından bu yana bankanın başkanı olan Erdem Başçı OECD nezdinde büyükelçi olacak, TCMB’nin başına da kurul üyesi Murat Çetinkaya geçecek. Şimdi yeni başkanı zorlu bir süreç bekliyor. İlk aşamada hem piyasaların hem de siyasetçilerin olumlu karşıladığı Murat Çetinkaya’nın 20 Nisan’da başkanlık edeceği PPK Toplantısı’ndan çıkacak karar ve 26 Nisan tarihindeki Enflasyon Raporu sunumu önümüzdeki döneme ilişkin gösterge olacak. Yeni dönemi merakla beklerken Başçı döneminin dikkat çekici bazı olaylarını hatırlayalım:

En büyük müdahale… 2011’in son işlem gününde Merkez Bankası tarihinin en büyük doğrudan döviz satışı ile kura müdahale etti.

En iddialı… Başçı, 2012 yılının başında “2012'de TL en güçlü para birimlerinden biri olacak. 2012'de TL'ye yatırım yapan hep kazanacak” açıklamasını yaptı.

En yenilikçi… Nisan 2012’de Merkez Bankası hayatımıza “istisnai gün” ifadesini kattı. Döviz talebinin arttığı bu günlerde piyasayı daha yüksek faizle fonladığı bu uygulama belli dönemlerde devam etti.

En sürpriz övgü… Kasım 2012’de ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, Merkez Bankası'nın akıllıca aldığı kararlarla Nobel Ödülü alabileceğini söyledi.

En başarılı… Başçı, 2013 yılının başında The Banker tarafından ''Avrupa'da ve Dünyada Yılın Merkez Bankası Başkanı'' seçildi.

En güvercin… 2013 yılının Mayıs ayı PPK toplantısında 1 haftalık repo faizi olan politika faizini %5’ten gördüğü en düşük seviye olan %4,5’e indirdi. Faiz koridoru da %4-%7 aralığından %3,5-%6,5 aralığına indi.

En muhafazakar… Yine 2013’ün Mayıs ayında FED’in o dönemki başkanı Bernanke’nin ABD’de tahvil alım programlarının sonlandırılabileceği yönündeki piyasa sarsıcı açıklamaları ve yurtiçinde Gezi olayları ile Dolar/TL yükselişe geçti.  Merkez Bankası o dönemde kurdaki çalkantıya döviz satım ihaleleri, zorunlu karşılık oranı ayarlamaları ile müdahale etti.

En riskli… 2013 yılının Ağustos ayında ”Dolar yılsonunda 1,92 veya altında olursa şaşırmayın. TL’yi aslanlar gibi koruyacağız, dövizin belini kırarız. Analistlere sesleniyorum, faiz artırım beklentisine girmeyin. Sabit faiz beklentisine girin” açıklamasını yaptı

En kafa karıştıran… Başçı, Ağustos 2013’te “Merkez Bankası’nın artık 3 politika faizi var. TL kimsenin beklemediği kadar değer kazanabilir” diye konuştu.

En şahin… Ocak 2014’te TCMB’den olağanüstü bir ara toplantı ile en agresif faiz değişikliği kararı geldi. TCMB, politika faizini %4,5'ten %10'a yükseltirken, faiz koridorunun üst bandını 7,75'ten yüzde 12'ye, alt bandını da %3,5'ten yüzde 8'e yükseltti.

En sade veda… Başçı’nın son kez başkanlık ettiği Nisan PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandı indirilerek sadeleştirme süreci resmen başlatılmış oldu.

İNCİ ÖZBEK
DESTEK MENKUL DEĞERLER GENEL MÜDÜR YARDIMCISI