İngiltere’de seçim ve sterlin…

08.06.2017 15:12

Adım adım Brexit…

2016 yılı Haziran ayında Birleşik Krallık tarihinde bir ilk olmayan referandum girişimi sonrası, Birleşik Krallık Avrupa Birliği üyeliğinden çıkma yönünde karar almasıyla Brexit sürecine ilişkin tartışmalar aradan geçen bir yıla rağmen devam etmekte. Geçtiğimiz yıl İngiltere Başbakanı David Cameron referandum sonucunu bir başarısızlık olarak kabul ederek istifa etmiş ve İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May’ önce Muhafazakar Parti'nin yeni lideri, sonra da başbakan olmuştu. Göreve gelmesi sonrasında Brexit sürecini Mart ayının sonuna kadar başlatacağını ve strateji olarak ülkesinin Avrupa Birliği’ne kısmen üye olmayacağını açıklayan Theresa May Brexit'in nihai hedefinin AB ile İngiltere arasında yeni, pozitif ve yapıcı bir ortaklık kurulması olduğunu belirtti.

29 Mart 2017 tarihinde Brexit sürecini resmen başlatan Theresa May, AB'nin Lizbon Antlaşması'nın 50. Maddesi uyarınca imzaladığı altı sayfalık ihbar mektubunu Brüksel'e gönderdi. Göreve gelmesi sonrasında erken seçime gitmeyeceğini sıklıkla belirten, genel seçimin planlandığı gibi 2020'de yapılacağını ifade eden Theresa May Avrupa Birliği'nden çıkış sürecinin başladığı bir dönemde sürpriz şekilde 8 Haziran 2017 tarihinde erken seçim gidilmesi çağrısında bulundu. Parlamento içerisine Brexit sürecine dair ciddi görüş ayrılıkları olması nedeniyle söz konusu sürecin sorunsuz ilerleyebilmesi için böyle bir kararın gerekliliğini açıkladılar.

Referandum kararının alınmasının ardından erken seçim çağrısının yapıldığı güne kadar ABD dolar karşısında %14 oranında değer kaybeden Sterlin, erken seçim kararının açıklandığı gün ise dolar karşısında %2,20 oranında değer kazandı.



ANKETLER NE DİYOR?

Etkin bir Brexit sürecinin yanı sıra İngiltere Başbakanı Theresa May’e bir çok siyasi getiri sağlayacak olan bu kararın açıklandığı sırada yapılan anket sonuçlarına baktığımızda Muhafazakar Parti’nin seçimi rahatlıkla kazanabileceği görülmekteydi. Anketlerde iki parti arasındaki farkın başlarda %24’e kadar çıktığı görülürken, ilerleyen günlerde söz konusu fark %4’e kadar gerileme kaydetti.

Brexit müzakerelerine seçim kazanmış, dolayısıyla hem partisi içindeki konumunu güçlendirerek hem de parlamentodaki sayısını artıran bir Başbakan olarak oturmak isteyen Theresa May için anketler başlarda bunun kendisi için mümkün olduğunu göstermekteydi. Hatta söz konusu seçim sonucunda kazanan tarafın tartışma unsuru dahi olmayacağını, Muhafazakar Parti’nin kaç milletvekiline ulaşacağı konuşulurken Mayıs ayının sonlarında yapılan anketlerde ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin sandalye sayısını artırabileceğini gösteren sonuçlar seçime dair soru işaretlerini ve Sterlin tarafında değer kaybını beraberinde getirdi. Söz konusu anketin yayınlandığı gün ABD doları karşısında %1 oranında değer kaybeden Sterlin, ilgili günde Mayıs ayının en düşük seviyesini kaydetmiş oldu.



Seçimin gerçekleşeceği bugün de Sterlin tarafındaki fiyatlamalara baktığımızda Muhafazakar Parti'nin parlamentodaki çoğunluğunu koruyacağı fiyatlaması mevcut gibi görünse de, Mayıs ayında görülen anketlerdeki gibi muhalefet kanadından bir sürpriz gelmesi durumunda GBPUSD paritesinde geri çekilme görülmesinin mümkün olduğu görüşündeyiz. Ancak orta ve uzun vadede Sterlin’in değerindeki seyri Euro Bölgesi belirleyecektir.

İNGİLTERE DIŞ TİCARETİ VE STERLİN’İN SEYRİ…

İngiltere’nin dış ticaret dengesini incelediğimizde Avrupa Birliği’ne karşı önemli derece dış ticaret açığı verdiğini görmekteyiz. 2016 yılı verileri ile değerlendirdiğimizde; İngiltere 2016 yılında toplam 415 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, toplam 635 milyar dolar ithalat yapmıştır. 220 milyar dolar dış ticaret açığı veren İngiltere önemli ölçüde Avrupa Birliği’ne karşı ticaret açığı vermekle birlikte; Avrupa Birliği’ne karşı vermiş olduğu ticaret açığı toplam dış ticaret açığının %85’ini oluşturmaktadır. Aralarındaki ticari ilişkilerin sıklığı nedeniyle Sterlin’in Euro’ya karşı bağımlılığı oldukça fazladır. Özetle Sterlin’in orta ve uzun vadede seyrini Avrupa piyasalarıyla yapacağı ortak ticaret anlayışı ve sıklığı belirleyecektir.