"Standard and Poor’s”un söyleminin aksine, ülkede birlik ve beraberlik arttı; siyasi partilerin tümü ortak hareket etti. Ülkede yatırım ortamı zaten zayıftı; ama yatırım ortamını iyileştirici tedbirler alınıyor. Türkiye’nin dış borçlarını döndürme kabiliyeti, iddia edildiği gibi zayıf değil. Ekonomik reformlardan uzaklaşma riskine karşı ise hükümetin verdiği sözler var ve yol haritası belli.
Merkez Bankası ve Akbank kaynaklı aşağıdaki tablolar, derecelendirme kuruluşlarının bakacağı göstergelerden ikisini gösteriyor.
Hazine’nin borçlarını geri ödeyememe olasılığı yok. Özel sektörün borçlarının önemli bölümü ise ticari bankaların borçlarından kaynaklanıyor. Ticari bankaların borçlarının yaklaşık yarısı ise döviz mevduatları nedeniyle oluşan ve otomatik ertelenen borçlar. Bu tablo, özel sektörün de borç sıkıntısının olmadığını gösteriyor.
1 yıl vadeli toplam özel sektör borcu 168 milyar dolarken, toplam yıllık cari açık, halen 35 milyar dolar seviyesinde. İkisi toplansa bile, 1 yıl için toplam 203 milyar dolar civarında bir borçluluk görünüyor. Milli gelirin % 28’ini ifade eden bu rakamlar, borcun döndürülebilirliğinin göstergesi.
Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı gibi, cari açığın finansmanında sorun bulunmuyor. Öte yandan, borçların finansmanı 1 yıldan uzun vadeli borçlanmayla sağlanıyor.
Bu aşamada, hükümetin ekonomik reformlara kesintisiz devam etmesi önem kazanıyor. Politik istikrarın bozulmaması da derecelendirme kuruluşlarının bakacağı diğer bir husus olacak. Dış yatırımcı güveninin sürdürülmesi, dış finansmanın sağlanmasında bir baskı oluşmasının önlenmesi, yabancı yatırımların yeniden girmeye başlaması, ekonomi yönetiminin dikkatle üzerinde durması gereken konular.
Piyasalarda haftanın kazananı ve kaybedeni belli oldu! Altın yatırımcısı dikkat: Uzmandan 5.000 dolar ons öngörüsü
ABD Merkez Bankası Fed’in faiz politikasına ilişkin beklentiler, Orta Doğu’daki gerilim ve güçlenen dolar emtia piyasasında sert hareketlere neden oldu. ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed’in faiz politikasına ilişkin beklentiler yükselirken, altındaki sert iniş çıkışlar yatırımcıların yakın takibine girdi. Peki, önümüzdeki günlerde altın yatırımcısını ne bekliyor? Yatırımcı nasıl hareket etmeli? İşte detaylar...
Tarladan sofraya fiyat uçurumu! 30 TL’lik domates markette 100 TL’ye kadar çıkıyor
Tarlada başlayan yolculuk, market rafında bambaşka bir fiyatla son buluyor. Türkiye’nin önemli yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Antalya’da ürünler yılın 12 ayı toprakla buluşurken, hal, işçilik, paketleme ve nakliye maliyetleri fiyatları tüketiciye ulaşana kadar önemli ölçüde değiştiriyor. Toptancı halinden 30 liraya çıkan bir domatesin İstanbul’a ulaşma maliyetinin 40-42 lirayı bulabildiği belirtilirken, aynı ürün markette 100 liraya kadar satışa sunulabiliyor.
Vergi denetimlerinde çarpıcı tablo! Büyük mükelleflerin yüzde 31,3’ü incelemede
Vergi denetimlerinde yeni dönem başladı, gözler yüksek gelir grubuna çevrildi. Vergi Denetim Kurulu’nun bu yıl yürüttüğü çalışmalar kapsamında büyük ölçekli mükelleflerin yüzde 31,3’ü vergi incelemesine alındı. Geçmiş yıllarda yaklaşık yüzde 11 seviyesinde olan oran, bu yıl neredeyse her 3 büyük mükelleften 1’inin denetim kapsamına girdiğini ortaya koydu.
Almanya, tarım ve gıda sektöründe rotayı Türkiye’ye çevirdi! Bakan Rainer geliyor
Almanya Tarım Bakanı Alois Rainer, 16-17 Eylül tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirme mesajı verdi.