Geçtiğimiz hafta Çarşamba gece tamamlanan Fed FOMC toplantısının ardından 1307,5 seviyesinden 1343,5 direncine kadar yükselen ons altın fiyatı bu bölgeyi halen baskı altında tutmaya devam ediyor. ABD’de başkanlık seçiminin yaklaşmasıyla artan belirsizlik ve Avrupa bankacılık sektöründe yaşanan gelişmelerle riskten kaçışların başlaması ise güvenli liman talebini zaman zaman artırıyor. Bu durumu en net şekilde Altın ve Yen gibi güvenli liman algısı yüksek olan enstrümanlarda görebiliyoruz. Başka deyişle global piyasalardaki belirsizlikler şimdilik Altın’ın daha üst seviyelere yükselişini sağlamıyor olsa da, geri çekilmelerin sınırlı kalmasına neden oluyor.
Bu hafta ABD kanadında oldukça önemli veriler açıklanacak. Bugün açıklanacak olan ABD hizmet PMI verisiyle başlayacak olan Birleşik Devletler verileri, haftanın sonuna kadar ikinci çeyrek ekonomik büyüme oranı ve Fed’in projeksiyonlarında bulunan diğer bir veri olan PCE enflasyon oranı ile devam edecek. Bu hafta ABD’de açıklanacak mikro veriler olduğunu da belirtmek gerekiyor. Aynı zamanda Çarşamba günü konuşması beklenen Fed başkanı J.Yellen’ın da demeçleri de ABD doları ve Altın fiyatı üzerinde hareketlilik yaşanmasına neden olabilir.
Bu kapsamda ons altın fiyatı teknik olarak incelendiğinde, 1375,0 dolar seviyesinden başlayan ve grafikte kırmızı çizgiyle gösterilen düşüş trendi etkisinde bulunan sarı metalin Fed sonrasında 1332,0 ile 1343,5 arasında hareket ettiği görülmekte. 21 Eylül sonrasındaki fiyat oluşumuna bakıldığında ise bayrak formasyonunun oluştuğu düşünülebilir. Oluşan formasyonun düşüş trendiyle kesiştiği 1343,5 seviyesi bundan dolayı oldukça kritik bir dönüm noktası konumunda. ABD verilerinde güçlenme olmaz yahut gerileme yaşanırsa, bu önemli direnç kırılıp düşüş trendi sona erebilir.
Düşüş trendinin kırılması, bayrak formasyonu kırılması ile birlikte gerçekleşirse ons altın fiyatının yeniden 1375,0 direncine doğru yükselişe geçtiğini görme imkanı bulunuyor. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda ise başta 1345,5 direnci olmak üzere 1353,0 / 1358,0 / 1367,0 / 1375,0 seviyeleri ara dirençler olarak takip edilebilir.
Düşüş eğiliminin devam etmesi durumumda ise en önemli destek 1305,0 ile 1303,5 arasında bulunan bölge. İlerleyen süreçte bu bölgenin altında kalınması uzun soluklu satış dalgalarının yaşanmasına neden olabilir. Şu an için temel anlamda böyle bir senaryoyu destekleyen çok fazla argümanın bulunmadığı söylenebilir ama bu hafta açıklanacak olan makro ekonomik verilerle rüzgarın yönünün değişmesine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Destek alanına kadar olan dilimde ise son günlerde yaşanan yatay hareketin desteği 1332,0 başta olmak üzere 1328,0 / 1318,0 / 1307,5 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
EMRE ÇAYIRLI
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI
GÖKBEY helikopteri Emniyet`in envanterinde! Ekonomiye 35 milyar doların üzerinde katkı
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Emniyet Teşkilatının envanterine toplam 18 GÖKBEY helikopterinin katılacağını, ilk helikopterin ise teslimata hazır olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de, 'Yalnızca helikopter programlarımızla ülkemize sağladığımız toplam ekonomik katkı 35 milyar doların üzerinde.' dedi.
2027-2029 dönemi OVP`nin açıklanacağı tarih belli oldu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 'Katılımcı ve istişareye dayalı bir anlayışla hazırladığımız 2027-2029 dönemi OVP detaylarını 6 Eylül Pazar günü kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz'
EYT`yi kıl payı kaçıranlara güzel haber! Hizmet süresi davalarında Yargıtay`dan emsal karar
Eksik prim günü sebebiyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini kıl payı kaçıran on binlerce kişi hizmet süresi tespit davası açtı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi`nin, işçinin hizmet süresinin yalnızca SGK kayıtlarına göre belirlenemeyeceğine ve akrabalığın tek başına tanık beyanını geçersiz kılmayacağı yönündeki kararı bu davalara yeni bir boyut kazandırdı.
Kira sözleşmelerinde yeni dönem: e-Devlet zorunlu hale geliyor! Eski kira sözleşmeleri ne olacak?
Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden hazırlanmasına yönelik sistemde yeni bir dönemin kapısı aralanabilir. 2024 yılından bu yana kademeli olarak kullanılan uygulamanın tüm kira sözleşmeleri için zorunlu hale getirilmesi gündemde. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, düzenlemenin hayata geçmesi halinde kiracı ve ev sahiplerini nelerin beklediğini, kira fiyatlarına etkisini ve sistemde çözülmesi gereken noktaları milliyet.com.tr`ye anlattı.