`Çalkalamadan içmeyin`

09.02.2018 12:32
Küresel piyasalarda çalkantı devam ediyor. ABD’de ücret verilerinin kuvvetli gelmesinin ardından başlayan satış dalgası gün gün sert boyutlara ulaşabiliyor. Mevcut durumda bir takım fonlar ve yatırımcılar bunun sadece bir düzeltme hareketi olduğunu düşünüp geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirirken diğerleri ise bunun aşağı yönlü trendin başlangıcı olacağını ve sabit getirili enstrümanlara geçişin daha mantıklı olacağını düşünüyor. Piyasa da bu belirsizliklerle çalkalanmaya devam ediyor. 
 
Bu yıl risk iştahının 2017 yılındaki kadar güçlü olmayacağını çoğu kişi öngörebiliyordu zaten. Ancak beklenen satışlara neyin ne zaman  kıvılcım olacağı konusunda ise ayrışmalar söz konusuydu. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin Ocak ayı sonlarına doğru kritik bir eşiği aşması bu satışların ilk sinyallerini vermişti. Piyasaların faizlerdeki bu yükselişe inanması için ABD ekonomisinden enflasyonu canlandırıcı bir makro veri beklendi. Bu veriden önce FED Ocak ayı toplantısında enflasyonda beklentilerin yukarı yönlü evrildiğini ifade etti ve bir sinyal de buradan geldi. Vurucu nokta ise ücretler verisi oldu. Yıllık bazda %2.6 olan beklentilerin üzerinde %2.9 açıklanan veri sonrası piyasada enflasyona ilişkin beklentiler artış gösterdi ve 10 yıllık faizler 2.88’e kadar yükseldi. Bu noktada piyasalarda satış baskısı hissedilir oldu. 
 
Hafta başında ABD endekslerinin %4’ün üzerinde değer kaybetmesi ise enflasyon beklentileri, düzeltme beklentileri, yatırımcı psikolojisi ve algo sistemlerden kaynaklı bir hareket oldu. Ancak böyle bir hareketten sonra piyasaların 2-3 günde tekrar eski normlarına dönmesini beklemek de doğru olmayacaktır. Zaten görüldüğü gibi Salı ve Çarşamba günleri dengelenmeye çalışan endekslere bir satış daha geldi. Bundan sonraki süreçte yaşanan her yükselişte yatırımcılar ellerindeki hisseleri çıkarmaya çalışabilirler. Bu nedenle bu aşamada yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Ancak genel makro görünümlere bakıldığında ekonomik büyümelerde şu anlık bir sıkıntı gözükmüyor. Buna güvenen yatırımcılar ise sert düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirebilir. Ancak ne var ki ABD’de enflasyonun yükselmesi, FED’in bilanço daraltması, ECB’nin faiz artırım sürecine doğru ilerlemesi gibi faktörler devam ettiği sürece piyasadaki risk iştahı düşecek ve bu durum piyasalardaki düşüşlerin orta vadeye yayılmasını sağlayabilecektir. 
 
Piyasaların balık hafızalı olduğunu unutmamak gerekir. Bugün konuştuklarımızı önümüzdeki hafta konuşmuyor olabiliriz. ABD’de önümüzdeki hafta açıklanacak olan enflasyon verisi oldukça önemli. Düşük bir enflasyon gelirse piyasalar bunu alım fırsatı olarak değerlendirebilir. Yüksek bir enflasyonda ise bu hafta yaşanan satışların devamı olduka muhtemel bir senaryo olacaktır...