Fed geri adım mı attı?

18.03.2016 13:29
Piyasanın beklediği Mart ayı Fed toplantısı dün yapıldı. Özellikle karar bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için çok daha önemliydi. Çünkü Fed’in normalleşme adımı demek Türkiye ekonomisi için sıcak paranın ya ülkeyi terk etmesi, ya da gelirken çok maliyetli olması anlamına geliyor. Neyse ki karar bizi rahatlattı. Özellikle Fed küresel risklere vurgu yapmaya devam ederken, yılın başındaki 4 faiz artırımlık  tahminlerini ise; 2’ye düşürdü. Kısaca Fed yılın başından itibaren piyasanın fiyatladıklarını söyledi diyebiliriz. Hatası Ocak ayındaki güçlü duruşuydu. Ancak baktığımızda Aralık ayında genel ekonomi daha kötü durumdayken, enflasyon oranları daha kötü durumdayken faiz artırımına giden, yetmemiş gibi bir de Ocak ayında şahin kalıbını koruyan Fed, bu toplantıda ABD verileri de toparlanmışken neden faiz artırmadı?

Küresel piyasalar son dönemde gerçekten iyi bir performans sergiliyor. Özellikle son 1 – 1,5 aylık periyodda gelişmekte olan piyasalarının hem de para birimlerinin kazançları rahatlamaya işaret etti. Geçtiğimiz hafta da bu iyimserliğe Avrupa Merkez Bankası destek verdi. Bu iyimser ortamda Fed tekrar şahin tavrını korumaya devam etseydi, Piyasalar üzerinde Avrupa Merkez Bankası’nın sağladığı iyimserliği silebilirdi. Ancak şartlar uygunken piyasaların yükselişine bir destek vererek, hem doları zayıflattı, hem de Haziran’da faiz artırımı için kendine alan açtı.

Önümüzdeki 1 aylık süreyi de riskli varlıklar ve gelişmekte olan ülke piyasaları pozitif fiyatlamaya devam edebilir. Zaman zaman git geller olsa da, kısa vadeli trendi içindeki iyimserlik korunabilir. Bununla birlikte zayıflayan Dolar hem ülke ekonomisini desteklerken, gelişmekte olan ülke para birimlerine de nefes aldırabilir. Tüm bu iyimser gelişmelerin sonrasında Fed çıkıp Haziran ayında faiz artırımına giderse, bizim piyasalar şu anki durumundan daha kötü bir seviyeye gelmez. Yani Fed piyasaya kısa vadeli iyimserlik aşıladı. Kısaca benim görüşüm, Haziran ayında faiz artırımı artık çok daha güçlenmiş durumda olacak ve bu faiz artırımı artık piyasada türbülans da yaratmayacak. Çünkü piyasa için Fed’in faiz artırımı kar realizasyonu olarak görebilecek.
 
Sonuç olarak Fed’in planı işliyor. Çok da iyimser olmaya gerek yok ancak Fed’in kimseye zarar vermeden normalleşmesi, şu an için bardağın en dolu tarafı olarak gözükmekte. Türkiye ekonomisi de bu boşluğu değerlendirerek, 2016 yılı başından beri dillendirilen ekonomik reformlar kapsamında adımlar atması iyi olacaktır.

BERKAY ÖREN, VENBEY YATIRIM ARAŞTIRMA UZMANI
http://www.venbeyyatirim.com/